Submitted by halukgoksel on Tue 20/08/2024 - 10:47

Proje ​Hakkında

Aralık 2022’de Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) desteği ile başlanılan, Çocuk Yaşta Erken ve Zorla Evliliklerin (ÇYEZE) Önlenmesi için Öğretmen Güçlenmesi Projesi, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi öğretmenlerden oluşan 21 kişilik bir grup ile Nisan 2023’de yola çıktı. Projede yer alan bu toplulukla birlikte beraber geçirilen 1 yıl boyunca, deneyim paylaşımları, uzman konukların katıldığı tartışmalar ve okula yönelik çözümlerin geliştirildiği bir yaratıcı problem çözme süreci geçirildi. 

Haziran 2022 tarihinde başlayan, “Okullarda ÇYEZE vakalarını önlemek için neler yapabiliriz?” sorusuyla yola çıkılan sürecin sonunda öğretmenlere, velilere ve çocuklara yönelik 3 ayrı güçlenme süreci oluşturuldu. Bu güçlenme süreçlerini desteklemek üzere deneyim ve giriş yazıları topluluk tarafından hazırlandı. Tüm bu yazılar ve uygulamalar “Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdahale Rehberi: Öğretmenlere Yönelik Uygulamalar” isimli yayınımızda toplanarak tüm eğitimcilerle paylaşıldı. 

Bu sayfada geliştirdiğimiz rehberi, rehberde yer alan uygulamalara yönelik materyalleri, öğretmenlerin izlemesi gereken yasal sürece dair bilgilendirmeleri, konu alanında oluşturmaya devam ettiğimiz yazı ve podcastleri, paydaş ve içerik yönlendirmelerimizi bulabilir, geri bildirim formumuz üzerinden görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Öğretmenler için Yol Haritası

Haziran 2022 tarihinde başlayan, “Okullarda ÇYEZE vakalarını önlemek için neler yapabiliriz?” sorusuyla yola

Öğretmenler olarak çocuk yaşta, erken ve veya zorla evlilikleri önlemede veya böyle bir durum tespit edildiğinde müdahale etmede önemli bir rolümüz var. Türk hukuk sisteminde ÇYEZE’yle mücadele bağlamında ASHB’ye risk bildirimi, savcılık veya kolluğa yönelik ise suç bildirimi yapılabilir. Risk bildirimi çocuğun evlendirilmesine dair herhangi bir gündem yokken, önleme amacıyla yapılır. Suç işlendiğine dair bir şüphe olduğunda suç bildirimi yapılabilir. Risk bildiriminde çocuğun risk altında olduğunu düşündüren, suç
bildiriminde ise suç şüphesine yol açan her verinin ve ipucunun bildirilmesi gerekir. Müdahale sürecinde gerekliliğe göre suç bildirimi yapılabileceği gibi risk bildirimi yapılması da mümkündür. Çocuğun öncelikli yararı ilkesi çerçevesinde ve hakları gözetilerek bildirimin türü ve içeriği planlanır.

Aşağıda, önleme ve müdahale süreçleri için iki ayrı yol haritası yer alıyor:

Rehber

Materyaller

Paydaşlardan Faydalı İçerikler

Blog Yazıları

Tüm Blog Yazıları İçin Tıklayınız.

Bu proje ve üretilen yayınlar Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Önlenmesi Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından sağlanan mali destekle hazırlanmıştır. Burada ifade edilen görüşler hiçbir şekilde UNFPA’in resmi görüşünü yansıtmaz.

Geri Bildirim Köşesi ⇢