Dijital Dünyaya Adapte Olmak: Velinin Dijital Can Simidi
Problem Neydi?
Öğretmen Ağı ve Teyit işbirliğinde gerçekleşen Eleştirel Dijital Okuryazarlık Programı kapsamında veliler ile dijital ebeveynlik, dijital okuryazarlık ve güvenlik temalarında bir anket gerçekleştirildi. Toplam 348 velinin katıldığı ankette veliler, çocuklarının dijital ortamlarda güvenliğini nasıl destekleyeceğini bilmediğini ve bu konuda kimlere ve nerelere başvurabileceğini bilmediğini söyledi. Peki, salgın dönemiyle birlikte belirginleşen dijital ebeveynlik becerilerinin ve farkındalığının veliler arasında gündem olmasını nasıl sağlarız?
Çözüm
Eleştirel Dijital Okuryazarlık Programı sürecinde velilerin dijital dünyaya adapte olmalarını hedefleyen ve şüpheli/yanlış bilgilere karşı eleştirel yaklaşmalarını destekleyen "Velinin Dijital Can Simidi” çözümü geliştirildi.
Çözüm üç ayrı günde uygulanacak şekilde “Giriş, Dijital Ebeveynlik”, “Eleştirel Dijital Ebeveynlik” ve “Dijital Güvenlik ve Gizlilik” atölyelerinden oluşur. İlk olarak “Giriş” oturumu konuya ısınma amacıyla uygulanır, hemen ardından gelen “Eleştirel Dijital Ebeveynlik” oturumu velilerin hazır bulunuşlukları üzerine derinleşme amacı taşır. "Eleştirel Dijital Okuryazarlık" oturumu alan üzerinde yoğunlaşarak teyitçilik ile bağ kurmayı hedefler. "Dijital Güvenlik ve Gizlilik" oturumu ise velilerin ihtiyaçlarına cevaben dijital dünyada güvende kalmanın yollarını irdeler. Son oturumun sonucunda sürece dair deneyim ve geri bildirimlerin konuşulduğu bir paylaşım alanı oluşturulur. Etkinliğin ayrıntılı yönergesine ulaşmak için “Çözümü İndir” butonuna tıklayabilirsiniz.
Çözüm Nasıl Uygulanır?
Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.
Çözümü Geliştirenler
Yasemin Gültekin (Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen), Gülay Yeniay Bulut (Sınıf Öğretmeni), Useyyid Gökçen (İngilizce Öğretmeni), Seval Binici (Türkçe Öğretmeni), Serpil Hizmetçi (Sınıf Öğretmeni), Aslı Güngörer (Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen), Hasan Dirik (İngilizce Öğretmeni)
Eleştirel dijital okuryazarlık konusunda daha fazla kaynağın ve diğer çözümlerin yer aldığı “Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı”nı incelemek için buraya tıklayın.