Sınıf İklimini Birlikte İnşa Etmek: Güçlü Bağlar Kutu Oyunu

Arzu Kupsar, Kübra ÖZDEMİR, Serhat YILMAZ, Merve ÖZEGÜZ, Kerem YETEREL, Enes AKSU, Berat AYDOĞAN

Problem Neydi? 

Eğitim ortamlarında öğretmen ve öğrenci arasındaki hiyerarşi, öğrencilerin aktif katılımını engelleyen temel sorunlardan biri olabilir. Bu noktada öğretmen ve öğrencinin hiyerarşisiz bir sınıf iklimini birlikte inşa etmelerini nasıl sağlayabiliriz?

Çözüm

Okul içindeki aktif katılımı artırmak ve sınıf iklimini birlikte inşa etmek amacıyla, öğretmenler ve öğrenciler için işbirliği ve açık fikir beyanını teşvik eden bir oyun tasarlanır. Oyun hakkında katılımcılara bilgi verilir ve gerekli onaylar alınır. Oyun, öğrenciler ve öğretmenlerin birlikte oynaması için tasarlanmış olup empati, aidiyet, işbirliği, güven ve duygu gibi 5 farklı temayı işleyen kartlardan oluşur. Her kart temasına ait açık uçlu, boşluk doldurma tiplerinde soru gruplarını barındıran kartlar bulunmaktadır. Oyun 4 kişi 2 grup şeklinde veya bireysel olarak oynanabilir. Kartı çeken kişi soruya cevap verir ve karşı takımdaki arkadaşı süre tutar. Eğer gerekli süre içinde cevaplayamazsa piyon varış noktasına doğru ilerleyemez. Soruların süre içinde cevaplanması hâlinde varış noktasına piyonu ilk varan takım kazanır. Kartların hazırlanması için örnekler ve oyun yönergesi buradadır.

Etkisi

Süreç içerisinde, öğretmenler ve öğrenciler arasında daha açık bir iletişim kurularak sınıf içi ve dışındaki ilişkilerde karşılıklı anlayış ve ifade özgürlüğü sağlandı. Bu değişim, eğitim ortamının daha yapıcı ve kapsayıcı hâle gelmesine katkı sağladı ve okul iklimi üzerinde olumlu etkiler yarattı.

Çözüm Okullarda Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmen tarafından ortaokul ve lise kademelerinde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi Çözüm Merkezi Geribildirim Formu üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz.

Çözümü Geliştirenler: 

Arzu Kupsar (Matematik Öğretmeni), Kübra ÖZDEMİR (Rehberlik ve Psikolojik Danışman), Serhat YILMAZ (Makine ve Tasarım Teknolojisi Alan Öğretmeni), Merve ÖZEGÜZ (Öğrenci), Kerem YETEREL (Öğrenci), Enes AKSU (Öğrenci), Berat AYDOĞAN (Öğrenci).

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?