Öğretmen Gerek

Cengiz Kotan, Ertaç Adıgüzel, Esen Cansu Öztürk, Ilgın Deniz Töre, Irmak Tılıç, Melek Koca, Serpil Baydar

Problem Neydi? 

Öğretmenlerin, öğrencilerin katılımını artırabilmesi için kendi yaklaşımlarına dair farkındalık kazanmaları önemli. Öğretmenlerin öğrencilerin kabul görme sürecinde nasıl bir rol oynadığını anlamalarını sağlamak, sınıf içi etkileşimi ve öğrenci katılımını olumlu yönde etkileyebilir. Peki, öğretmenlerin bu farkındalığını nasıl artırabiliriz?

Çözüm: 

Öncelikle çözümün birlikte uygulanacağı öğrenciler ve okul idaresi gerçekleştirilecek çalışmanın amacına ve sürecine dair bilgilendirilir. Bilgilendirme sonrasında öğrenciler, öğretmenlerin derslerde kullandıkları ifadeleri bir hafta boyunca gözlemler ve not ederler. Bir haftanın sonunda biriken notlar derlenir, öğrenciler bu ifadeleri kullanarak tamamen kendilerine ait bir tiyatro metni yazarlar. Tiyatro metni içinde düz anlatım ve etkileşimli ders anlatımı olmak üzere iki farklı öğretim yöntemi yer alır. Öğrenciler oluşturdukları metin üzerinden rollerini paylaşarak ezber yapar, provalarını tamamlar. Hazırlık sürecinin ardından, tiyatro oyunlarını okul öğretmenlerine ve öğrencilerine sunarlar. Sunum sonrasında öğretmenlere anket uygulanarak tiyatro oyununa dair değerlendirme yapılır.

Çözümün Etkisi: 

Öğretmenlerin ders içinde öğrencilerle kurdukları iletişimi öğrencinin gözünden görmeleri, farkındalık kazanmalarını sağladı. Bu süreç, öğretmen-öğrenci ilişkisinin daha yapıcı ve kapsayıcı hâle gelmesine katkı sundu. Öğretmen-öğrenci ilişkisinin daha yapıcı ve kapsayıcı hâle gelmesi, öğrencinin eğitim ortamlarında söz sahibi olmasını teşvik edebilecek ilk adımlardan biri olarak değerlendirildi.

Çözüm Okullarda Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmen tarafından ortaokul ve lise kademelerinde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi Çözüm Merkezi Geribildirim Formu üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz.

Çözümü Geliştirenler ( Branşlarıyla birlikte ): 

Cengiz Kotan (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni), Ertaç Adıgüzel (Makine Dersi Öğretmeni), Esen Cansu Öztürk (Rehberlik ve Psikolojik Danışman), Ilgın Deniz Töre (9ATP B öğrencisi), Irmak Tılıç (9 AMP A öğrencisi), Melek Koca (10 ATP öğrencisi), Serpil Baydar (Coğrafya Öğretmeni).

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?