Merak duygusunu aile içinde teşvik etmek: Merak Kumbarası
Problem Neydi?
Çocuklar, evde gözlemledikleri tutum ve davranışlarla alakalı soru sorma, araştırma ve merak etme gibi pratikleri okula taşıyorlar. Evde desteklenmeyen veya teşvik edilmeyen merak duygusunun okulda başlaması ve ardından devam etmesi zorlaşıyor. Peki, “Merakı birlikte öğrenme deneyimine nasıl dönüştürebiliriz?”
Çözüm
Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin uygulandığı problem çözme sürecinde, merakın okulda sürdürülebilmesi için evde desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı. Bu ihtiyaca yönelik, ailelerin ve çocukların birlikte öğrenmelerine ve keşfetmelerine alan açan “Merak Kumbarası” etkinliği geliştirildi.
Bu etkinlikte, öğrenci ailesiyle birlikte evdeki malzemeleri kullanarak bir “Merak Kumbarası” hazırlar. İlk etapta, ailenin tüm fertleri, cevabını merak ettikleri soruları birkaç gün arayla küçük kağıtlara yazarak kumbaranın içine atar. Devamında, kumbaradan rastgele bir soru çekilir. Aile ve öğrenci, merak edilen soruya yönelik bir araştırma yapar. Araştırma sonunda çıkan sonuçları isterse bir afişe, isterse dijital bir sunuma aktarır. Velilere de açık bir toplantı ile, merak edilenlerle ilgili yapılan araştırma ve sonuçlar sunum eşliğinde sınıfta paylaşılır.
Etkisi
Bu süreçte, öğrencilerin daha çok soru sorduğu ve merak duygusuna yönelik olumlu bir algı oluştuğu gözlemlendi. Aileler, çocuklarının soru sormalarına daha çok dikkat ettiklerini ve onları birlikte araştırma yapmaya teşvik ettiklerini belirttiler.
Çözüm Okullarda Nasıl Uygulanır?
Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.
Etkinliği Geliştirenler
Ayşe Yılmaz (Sınıf Öğretmeni), Hoşeda Ebru Kaynar (Sınıf Öğretmeni), Murat Ökti (Sınıf Öğretmeni), Yadigar Erdem (Sınıf Öğretmeni), Zengiye Akın (Sınıf Öğretmeni)