Aralık 2022’de Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) desteği ile başlayan, Çocuk Yaşta Erken ve Zorla Evliliklerin (ÇYEZE) Önlenmesi için Öğretmen Güçlenmesi Projesi, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerle birlikte farklı bir yola girmek zorunda kaldı. Afet sonrası sahadan gelen haberler, bölgedeki ÇYEZE vakalarının afet sonrasında daha dramatik bir şekilde arttığını gösteriyordu.
Öğretmen Ağı Değişim Elçisi öğretmenlerden ve işbirliği yapılan Sabancı Üniversitesi Mor Sertifika Programı’nın ilişkide olduğu öğretmenlerden oluşan 21 kişilik bir karma grup ile Nisan 2023’de yeniden yola çıkıldı. Nisan-Ağustos 2023 tarihleri içerisinde tartışmalar yürütüldü, alandan ve UNFPA’den uzmanlarla 5 buluşmalık bir güçlenme süreci geçirildi. Buluşmalarda, hem öğretmen deneyimleri hem de hukuki ve prosedürel süreçler içselleştirilmeye çabalandı.
Haziran 2023 tarihinden başlayarak “Okullarda ÇYEZE vakalarını önlemek için neler yapabiliriz?” sorusuyla yola çıkılan bir Yaratıcı Problem Çözme Programı süreci deneyimlendi ve süreç sonunda öğretmenlere, velilere ve çocuklara yönelik 3 ayrı güçlenme süreci oluşturuldu. Yeni dönemin başlaması ile birlikte deneyimler ve giriş yazıları öğretmenlerle birlikte oluşturuldu. Tüm bu yazılar ve uygulamalar “Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdahale Rehberi: Öğretmenlere Yönelik Uygulamalar” ismi verilen bu yayında toplandı.
Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdahale Rehberi çocuk yaşta evliliklerle mücadele konusunda güçlenme arayışında olan veya çalışma yapmayı planlayan eğitimcilere yöneliktir. Rehberde yer alan metinler ve etkinlikler; öğretmenler, rehber öğretmenler ve/veya psikolojik danışmanlar tarafından kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Rehberde yer alan metinler ve etkinlikler derslerde, seminer ve atölyelerde, velilere yönelik güçlendirme programlarında veya öğretmen eğitimlerinde kullanılabilir. Rehberde yer alan etkinliklerin uygulayıcısı öğretmenler, hedef grupları ise eğitimciler, öğrenciler ve velilerdir. Rehber, ÇYEZE üzerine bilgilendirici metinlerin yanı sıra ÇYEZE ile mücadele konusunda etkinlik önerileri de içermektedir. Rehberde öğretmenlerin faydalanabileceği çeşitli kaynakların yer aldığı son bölümün ardından konuya ilişkin temel kavramların açıklandığı bir sözlük de yer almaktadır.
Raporu incelemek için tıklayın.