Submitted by halukgoksel on Wed 22/11/2023 - 14:01

Yayın Tarihi

Öğretmenin Sesi ve Bi’ Çırpıda Podcastleri

Yazar: Yakup Yıldırım

2020’den bu yana süren Covid-19 pandemisiüretim ve paylaşım araçlarımızda da ciddi değişimler, dönüşümler yarattı. Bilgi ve haber kaynaklarımızda meydana gelen çeşitlilik, kullandığımız medya platformu ve kanallarına da yenilerini ekledi. Öğretmen Ağı podcastlerinin çıkış noktasında, yenilenen ve çeşitlenen iletişim kanallarına uyum sağlama isteğimiz vardı.

Yanı sıra, Ağ’da üretilen içerik, emek ve değerin daha geniş kitlelere ulaşması ve bunların, erişimi kolay ve mümkün olan kanallar üzerinden yaygınlaştırılması hedeflerimiz arasındaydı. Podcastler, zaman ve mekân kısıtını bir nebze ortadan kaldırarak, içeriklerimizin Van’dan Zonguldak’a, Stuttgart’dan, Birleşik Krallık’a kadar pek çok lokasyona ulaşmasını mümkün kıldı.

Eğitimi Öğretmenlerin Gözünden Konuştuğumuz, Öğretmenlerin Kendi Seslerinden Oluşan Podcast: Öğretmenin Sesi

2021 yılının ilk podcasti, 15 Ocak’ta yayınladığımız Öğretmenin Sesi podcast serisinin bölümüydü. O günden bu yana da seride tam 9 bölüm yayınladık. Öğretmenler mesleki bilgi ve deneyimlerini paylaşırken, öğretmenlik mesleği dışındaki beceri ve uğraşlarını da anlattılar Öğretmenin Sesi’nde. Öğretmenin Sesi yalnızca bir meslek grubuna yöneliyor ve bu yönüyle benzerlerinden ayrılıyor. Eğitimin çeşitli konularında öğretmenin gözünden içeriklerin üretildiği bu kanalın, öğretmenlerin mesleki bilgi ve deneyimlerine dair önemli bir kaynak olacağını; bölümlerin ihtiyaç halinde başvurulabilecek zengin bir içerik sunduğunu umuyoruz.

Paydaşlar Ve Çeşitli Uzmanların Konuk Olduğu, “Bilgi”yi Hedefleyen Podcast: Bi’ Çırpıda

Öğretmen Ağı yalnızca öğretmenlerden değil,paydaş kişi ve kurumlardan da oluşuyor. Paydaşlar, öğretmenlerin farklı çalışma alanları ve uzmanlarla buluşmasına imkân tanıyor. Bunu hem bir fırsat hem de ideal bir iş yapış, ilişkilenme biçimi olarak görüyoruz. Bi’ Çırpıda podcast serisi bu ilişkilenmenin doğal bir sonucu olarak ortaya çıktı. Seride, eğitime temas eden farklı konulara ilişkin derli toplu bilgiyi, kısaca ve konunun uzmanlarıyla aktarmayı hedefledik. İlk kez 2021’de başladığımız Bi’ Çırpıda serisiyle sanatçı, akademisyen, araştırmacı ve tasarımcı gibi çeşitli disiplin ve alanlardan konuklarla toplamda 7 bölümü kayda aldık. Konuklarımız Müjdat Ataman, Refik Anadol, Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, Evrim Kuran, Elif Atmaca, Özge Karakaya, Kansu Ekin Tanca, Irmak Akıncı Canbaz ve Bager Akbay’a bir kez daha, yeniden teşekkür ederiz. 2022’de Bi’ Çırpıda, önemli konu ve konuklarla yayına devam edecek.

*Bu yazının orijinali Eylül 2020-Aralık 2021 Öğretmen Ağı Faaliyet Raporu’nda yayınlanmıştır.


Yakup Yıldırım Hakkında

Yakup, Tarsus’ta doğdu. İlk gençlik dönemleri de dahil olmak üzere çocukluğu köyde geçti. Köydeki kimi olağan dışılıklara şahitlik etti. Sonraki dönemlerde, Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm’ünün köylerinde geçtiğine, romandaki karakterlerle arkadaşlık ettiğine, aynı kuyulara taş attığına inanıp durdu hep.

İstanbul’a ilk gelişi, üniversiteye kayıt yaptırmasıyla birlikte 2011 senesinde oldu. 4 yılın sonunda İstanbul Üniversitesi’nden İşletme diplomasını alarak mezun oldu. DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu)’te ve Kuveyttürk’te staj yaptı. Doğuş Grubu’nda, insan kaynakları departmanında iki yıl sürdürdüğü görevinden ayrılıp Öğretmen Ağı’na dahil oldu. Bununla birlikte, hala öğrenci, Bilgi Üniversitesi’nde İnsan Hakları Hukuku bölümünde Yüksek Lisans yapıyor.

Yakup, üniversite yıllarında Sulukule Gönüllüleri Derneği’yle tanıştı. Burayı kendisi için bir öğrenme alanı olarak tanımlıyor. Burada, çocuklarla yapılan çalışmalara destek olup; yaz buluşmalarında, festivallerde, saha ziyaretlerinde, bağış süreçlerinde ve yönetim kurulunda görev aldı.

Yakup, Farsi müziği seviyor, İran sinemasını yakinen takip ediyor ve bu kültürün edebiyat-sanat yönünden zenginliğine hayranlık duyuyor. Haneke’yle, Bergman’la, Tarkovski ile arkadaş olabilseydim, diyor. Öykü yazıyor. Zeytinburnu Belediyesi’nin yapmış olduğu yarışmada “Kötürüm” isimli dosyasıyla Mansiyon Ödülü aldı, çeşitli dergilerde yayınlanan öykü ve şiirleri bulunuyor. Bir gün, tası tarağı ve onu dünyaya bağımlı kılan ama dünyayla bağını güçlendirmeyen her şeyi geride bırakıp yollara düşmenin hayalini kuruyor.


Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.