Submitted by halukgoksel on Wed 22/11/2023 - 14:01

Yayın Tarihi

Bir Öğretmenin Kütüphanesinden

Yazar: Şebnem Yapıcı

  1. Doğan Cüceloğlu — Öğretmenim Bir Bakar Mısın?

Çok değerli yazarlarımızdan Doğan Cüceloğlu biz öğretmenlerin büyük gücünü mercek altına alan çok kıymetli bir eser bırakmış. Eğitimin en önemli aktörlerinden biri de biz öğretmenlerdir. Bu sebeple biz öğretmenlerin gizli kalmış güçlerini farkına varılması için hareket etme zamanıdır. Öyleyse birlikte kısa bir göz atalım;

“Her insan gibi öğretmenin yaşamının anlamı, kendine özgü yaşam öyküsünde saklıdır. Öğretmenin yaşam öyküsü Denetim Odaklı Korku Kültürü içinde oluşmuşsa, otoriteye yaranma ve kendinden aşağıdakileri denetleme tavrı doğal olarak baskın olacaktır. Öğretmenin yaşam öyküsü Gelişim Odaklı Kültürü’nde oluşmuşsa, öğretmenin gücünün kaynağını şu değerler oluşturacaktır: saygı, sevgi, hakkaniyet, halden anlama-empati, sorumluluk, işbirliği, dürüstlük. Öğretmen öğrencisinin potansiyeline bu değerler temelinde bakacaktır.”

Şimdiden bol öğretmenli hikayeler sevgiyle okumanızı bekliyor. Keyifli okumalar diliyorum.

2. Doğan Cüceloğlu & İrfan Erdoğan — Öğretmen Olmak Bir Can’a Dokunmak

Eğitim ve öğretmenlik hakkında, Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan uzun soluklu bir yol arkadaşlığı kurarak Türkiye’nin çeşitli kentlerdeki öğretmenliğin yaşanmışlıkları konuştular. Ancak konuşurlarken o bölgelerde yaşamış ve kendi imzasını atan eğitimcilere de yer vererek bizlere ışık tuttular. Öğretmen olmak, sadece okul değil, yaşamın her alanında, herkese esin kaynağı olması dileğiyle…

3. Müjdat Ataman — 112 Öğretmenliğime Notlar

Nasrettin Hoca bir gün eşekten düşmüş. Hocanın başına toplananlar, hocaya demişler ki: “Hocam bir doktor çağıralım mı?”

Hoca “Yok. Benim halimden doktor değil eşekten düşen anlar, siz bana eşekten düşen birisini getirin.” demiş. Çok değerli yazarlarımızdan dan Müjdat Ataman bu kitabı öğretmenlerin halinden anlayan biri olarak yazmıştır. Bir şeyler bilmenin yerine yaşadıklarını madde madde bizlere aktararak yol arkadaşı olarak sunmuş. Şimdiden yol arkadaşınızla keyifli okumalar diliyorum.

4. Grigoriy Petrov — Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Bu kitap tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan iş adamlarına kadar her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışmasını sergilemiştir. Finlandiya’yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak bir şekilde gözler önüne sermektedir. Biz okurlar da “Bu mücadeleden nasıl dersler çıkartabiliriz?” diyerek keyifli okumalar diliyorum.

5. Ahmet Şerif İzgören — Masallarda Bir Peri Çıkar Karşınıza Gerçek Hayatta Öğretmen

Yazarımız çok güzel bir noktaya değiniyor: “Dokunduğu şeye değer katan insanlar yetiştirmek için kurgulamalıyız okullarımızı.” İşte bu cümle bu kitabın neden yazıldığını gözler önüne sererek kalbimize doğru yol almaya başlıyor. Kısacası ‘’Eğitim sistemimizin daha iyi hale gelmesi için neler yapabiliriz?’’ derken başlıyoruz yolculuğumuza.

Yazarımız birçok öğretmenle birçok öğrenciyle diyaloğa girerek kitabına yer aldırmış. Her biri somut örneklerle desteklenmiş. Yazarımız öğretmen olmak için mesleğe ve öğrencilerine adanmışlık lazım olduğunu belirti ve bu konuda kendisine kesinlikle katılıyorum. Çünkü öğrencilerimiz bizim geleceğimizi şekillendireceğine tüm kalbimle inanıyorum. ‘’Öncelikle öğrencilerimize basmakalıp cümleler ezberletmekten öte düşündürmek ve hayal kurdurtmak lazım. Öğrencilerimize öncelikle güven duygusunu vermeliyiz.’’ der.

Yazarımız bunların yanında tüm köylere ‘’Köy Üretim Merkezleri’’ kurulabilmesi için inanılmaz güzel fikirler üretmiş. Aynı zamanda yetenekli bir mimar arkadaşı da taslağını çizmiş. (Çizimini kitabında inceleyebilirsiniz.) Umarım bu konuda gerekli destekler gelir diye düşünüyorum.

Öğretmenlik ilkelerimize tekrar bir göz atarsak neler mi olmalı? O zaman yazarımızın yazdığına dikkat edelim; insanlık, bilgi, gelişme isteği, cesaret, asalet, iyi ahlak, sabır, hayal gücü. Bu ilkelere baktığımızda aslında bir anda zihnimizde sorgulamalar başlar. Sağdan, soldan, yukarıdan aşağıdan ve yanlardan başlarız hareketlenmeye. Çünkü biliriz ki her şey öğrencilerimiz içindir. Öğrencilerimizde geleceğimizdir.

Yazarımız son dönemlerde ailelerin çocukları üzerine tutumlarını dile getirmekte “Eğer çocuğunuzu tam merkezinize koyarsanız: öncelikle siz, çocuğunuz ve toplum kaybetmeye başlar.” Bu hususta kulak kabartarak dinlemekte fayda var derim. Yazımın sonuna geldiğime göre daha çok yaşanmışlıklar, daha somut hikayeler, daha iyi dersler ve daha iyi bir eğitim için başucu kütüphanemizi okumaya ne dersiniz?

Keyifli okumalar diliyorum.

Masallarda Bir Peri Çıkar Karşınıza Gerçek Hayatta Öğretmen kitabı ile ilgili Türkiye Zeka Vakfı’nda yazdığım yazı için tıklayın.

6. Burcu Aybat — Öğretmen 2.0: 6 Adımda Teknoloji ile Sınıfınızı Dönüştürün

Yazarımız 21.yüzyıl öğretmenin zihninde beliren sorulara çözümler üreten bir başucu kitabı hazırlamış.

Peki bu sorular nelermiş?1.Öğrencileriniz ve siz her gün aynı şeyleri yapmaktan sıkılmadınız mı?2.Öğrencilerinizn derse ilgisini arttırmak mı istiyorsunuz?3.Teknolojiden başınız dönüyor, onu nasıl takip edeceğinizi bilemiyor musunuz?
4.Öğrencilerinizden daha çok mu çalışıyorsunuz?
5.Öğrencileriniz ve siz 21.yüzyıla hazır mısınız?
6.Teknolojinin iyi uygulandığı sınıf örneklerini görmek istiyorum mu diyorsunuz?

O halde şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

7. Burcu Aybat & Yonca Özgün — Uzaktan Eğitim Şart

Kitabım elime ulaştığında tarih Temmuz 2020’yi gösteriyordu. Gezegenimiz ortak bir sorun yaşıyordu. Covid-19! Biz eğitimciler içinde daha önce öngörmediğimiz bir süreçten geçiyorduk. Canla başla öğrencilerimize “Nasıl ulaşabiliriz? Nasıl anlatabiliriz? Nasıl daha eğlenceli bir şekilde sınıf yönetimini sürdürebiliriz?” derken başucu kitabı olarak yardımımıza koşuverdi. Peki bundan sonra bizi neler bekliyor? Okullarımız eskisi gibi yüz yüze eğitime geçebilecek mi? Öğrencilerimiz bu sisteme nasıl uyum sağlayabilecek? Peki gelecekte okullar nasıl olacak?

Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

8. A. M. Celal Şengör — Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması

Bu kitabı size anlatmamın en büyük nedeni bilimin ışığında nelerin yapıldığını anlatması ve kitabın ilk baskısında Türk öğretmenlerine ithaf edilmiş olmasıdır. Aynı zamanda Celal Şengör’ün kalemiyle 1939–1946 yıllarındaki Hasan Ali Yücel’in eğitim alanında titizlikle yürüttüğü çalışmalarına ve yaşamına tanıklık ediyorsunuz. Her eğitimcinin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Keyifli okumalar diliyorum.

Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması kitabı ile ilgili Türkiye Zeka Vakfı’nda yazdığım yazı için tıklayın.

9. Nur Eda Kasap — Çocuk Eğitimde Oyun Dili

Oyun, çocukların hayatı tanıma biçimidir. Çocukların olumlu davranışlarını kazandırmada çok önemli bir yer almaktadır. Oyunlarında çocuklar deneyim yaşarlar. Yaşadıkları deneyimlerle öğrenme serüvenleri başlar. Yazarımız Nur Eda Kasap çok güzel bir anlatımıyla örneklerle bizlere başucu kitabı armağan etmiş. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

10. Işık Andiç, Mihriban Şengör ve Sibel Şanlıkaya — Yarınlarda Var Olmak

Mezun olduğum ve şu an öğretmenliğimi sürdürdüğüm “İzmir Özel Türk Koleji’nin” doğuş hikayesidir.

“… 1923’te, dört yaşındayken, Cumhuriyet’in ilanıyla, o büyük ışıkla kamaştı gözleri. Tüm evlerde Yüce önder Mustafa Kemal konuşuluyordu. Cumhuriyet güneşiyle aydınlanan yeni bir dönem başlamıştı. Yeni kurulan Cumhuriyetin çalışkan, azimli insanlara gereksinimi vardı. O dönemin çocukları kendilerine verilen bu görevin sorumluluğunu söylenmeden üstlendiler. Bahattin Tatış’da bu çocuklardan biriydi.” Matematik öğretmeni Bahattin Tatış, Napoleon Hill’in “İnsan aklı, inandığı, kavradığı her şeyi başarabilir.” sözündeki derinliği çok iyi anlayarak, mesleğinin önemine ve gücüne inanarak, eğitim ve yönetim konusundaki birikimlerini ve yeteneklerine güvenerek 15 Kasım 1950 yılında okulunun kapılarını açmıştır. Yaşadığı zorluklar karşısında geliştirdiği çözümleri okurken keyifli anlar diliyorum.

11. Ken Robinson & Lou Aronica — Öz

Kitabın ilk sayfalarında, yeteneğin kişisel tutkuyla buluştuğu nokta olan “Öz”ün tanımıyla karşılaşıyorsunuz. Kendi güçlerinin farkında olan, gerçek bedensel tabiatlarını anlayan ve yenilenme konusundaki potansiyellerinin farkında olan insanlar özlerini bulmuş demektir. Çünkü, dışarıdan gelen olumsuz seslere rağmen hayalleri doğrultusunda hiç yılmadan çalışıp durmuşlardır. Bob Dylan, Mick Fleetwood, Paulo Coelho, Paul McCartney, Simpsonlar’ın yaratıcısı Matt Groening, Meg Ryan, dünyaca tanınmış mimar Zaha Hadid ve tenis oyuncusu Monica Seles Özlerini keşfetmiş insanlardan bazıları.

Eğitimin dünyasında yer alan öğrenciler düşünmek için hareket etmeye ihtiyaç duyabilirler, hata yapmaktan çekinmezler, kendilerini iyi hissettikleri ortamda bulunmak isterler, inatçıdırlar, meraklıdırlar, hayalleriyle yol alırlar, oyunları çok severler… Yeteneğin tutkuyla buluştuğu noktaları eğitimle ve öğrencilerle bağlayan yazarımız, kitapta verdiği birçok örnekle, eğitimde nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklıyor.

Öz kitabı ve Ken Robinson ile ilgili Türkiye Zeka Vakfı’nda yazdığım yazı için tıklayın.

Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.


Şebnem Yapıcı Hakkında

Ege Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Fen Bilimleri öğretmenliğine başladı. Yirmi dört yıllık öğretmenlik serüveninde “Öğretmen olmak neyi ifade ediyor?”, “Öğrenciler için yetkinliklerimi nasıl geliştirebilirim?”, “Ya şöyle bir şey katsam nasıl olur?”, “Öğrencilerim eğlenirken öğrenmeyi nasıl sağlayabilirim?” sorularıyla yol aldı. Uzmanlık alanları; Başarı Koçluğu, Yoga Eğitmenliği, Mindfulness, Masal/Hikaye anlatıcılığı ve Fen Bilimleri alanındaki çalışmalarıdır. Şu an İzmir Özel Türk Koleji’nde Fen Bilimleri öğretmenliğimi sürdürmektedir.


Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.