Eşi benzerine rastlanmamış bir dönemden geçiyoruz. Bu süreci benzersiz kılan en büyük faktörlerden biri, örgün eğitime ara verilmesi ve eğitimin uzaktan devam etmesi oldu. Uzaktan eğitim, öğretmenlerin neden eğitim sisteminin en kilit ve dönüştürücü gücü en yüksek aktörü olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu süreçte Öğretmen Ağı çalışmalarının da rotasını çizen, öğretmenlerin deneyimleri ve ihtiyaçları oldu. Koronavirüs salgınıyla mücadele ettiğimiz Mart ve Nisan aylarında, Öğretmen Ağı’nda neler olup bittiğine birlikte bakalım.
Neler Yaptık?
Uzaktan eğitimin öğretmenler için nasıl geçtiğini yakından izledik
Mart ayında herkes gibi biz de Öğretmen Ağı olarak bu krizde ne yapacağımızı, nasıl bir yol izleyeceğimizi düşünmeye başladık. İlk refleksimiz, öğretmenlerin ihtiyaçlarını ve deneyimlerini anlamak oldu. 13 Mart 2020 Cuma günü, uzaktan eğitimin başlamasına bir hafta kala, Değişim Elçileri arasında yaptığımız anketle, öğretmenlerin bu süreçte nelere ihtiyaç duyabileceklerini belirledik. Ardından, 27 Mart 2020 günü sosyal medyadan duyurduğumuz ve 20 farklı şehirden 58 öğretmenin katıldığı anketle, öğretmenlerin uzaktan eğitimin ilk haftasındaki deneyimlerine yakından bakma fırsatımız oldu. Bu iki anketin sonuçlarını derleyen yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
17 Nisan’da yaptığımız üçüncü ankette, uzaktan eğitimin ilk ayının nasıl geçtiğini ve bu süreçte meslektaş dayanışmasının seyrini anlamaya çalıştık. 15 şehirden 56 öğretmenin katıldığı anketin sonuçlarını, çok yakında Medium hesabımızda paylaşacağız.
Çalışmalarımızı öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirdik
Öğretmen Ağı’nın 27 farklı şehirde süren fiziksel etkinlikleri, dijitale taşındı. 13 Mart’tan bu yana 52 etkinlik ve buluşmayı çevrimiçi ortamda devam ettirdik. Etkinliklerimizi 24 farklı paydaşımızla birlikte geliştirdik. Farklı alanlarda çalışan eğitim paydaşlarla öğretmen ihtiyaçları odağında işbirliklerimizi devam ettiriyoruz.
Yaptığımız anketlerde öne çıkan en önemli ihtiyaçlardan bir tanesi, öğretmenlerin uzaktan eğitimde gerekli olacak bilgi ve yetkinliği kazanması; rol ve sorumluluklarını dönemin koşullarına uygun olacak şekilde adapte etmesiydi. Bu ihtiyacı takip ederek, Değişim Elçisi öğretmenlerle birlikte tema grupları kurduk. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, dijital okuryazarlık, ve ekoloji temalarında oluşan 3 farklı grupta Değişim Elçisi öğretmenler, ilgili temalarda derinlemesine çalışıyor ve neler üretebileceklerini tasarlıyor.
Dijitalleşme yolculuğumuzu ivmelendirdik
Öğretmenlerin yaratıcı özgüvenlerinin artmasını hedeflediğimiz uzun soluklu programlarımızdan biri olan Yaratıcı Problem Çözme Programı, dijitalleşme yolculuğuna www.yaraticiproblemcozme.org websitesi ile başlamıştı. Pandemi sebebiyle İstanbul, Eskişehir, Tunceli, Batman ve Gaziantep’te yapmayı planladığımız Yaratıcı Problem Çözme Programlarını iptal etmek durumunda kalsak da, programın önemli bir bölümünü dijitalleştirerek uzaktan eğitim sürecinde tüm öğretmenlerin katılımına açtık. Programın omurgasını oluşturan Yaratıcı Problem Çözme adımlarını, Değişim Elçilerinin yürütücülüğündeki çevrimiçi webinar serisiyle paylaşıyoruz.
Düşünme Becerileri Programı’nın içeriklerini hummalı bir çalışma sonucunda dijitale aktardık. Eğitim Reformu Girişimi Eğitim Laboratuvarı koordinasyonu ve TÜSİAD’ın desteğiyle dijitalleşen Temel Düşünme Becerileri Programı’na, SEBİT altyapı desteği sunuyor. 3 modülden oluşan ve 5 Değişim Elçisi öğretmenin yürütücülüğünü üstlendiği program, 41 Değişim Elçisinin katılımıyla çevrimiçi olarak Nisan ayında tamamlandı. Çok yakında programı, tüm öğretmenlerin katılımına açacağız.
Yeni icatlar çıkardık
Uzaktan eğitim dönemindeki gelişmeleri izlediğimiz, eğitim paydaşlarının bu süreçteki deneyimlerini ve alanda yapılan farklı çalışmaları derlediğimiz ARKA PLAN isimli bir bülten çıkarmaya başladık. Öğretmen Ağı ve Eğitim Reformu Girişimi ortaklığındaki bülten, gündem hızla değişirken eğitimin nabzını tutuyor.
Uzun süredir üzerinde çalıştığımız podcast yayınlarımıza artık Spotify’dan ulaşabilirsiniz. Farklı konularda öğretmenlerle ve paydaşlarımızla sohbet ettiğimiz “Öğretmenin Sesi” başlıklı yayınımız, yaklaşık 10 dakika uzunlukta.
Öğretmenlerin eğitime dair farklı konulardaki görüş ve önerilerini #ÖğretmeneSor etiketiyle sosyal medyada paylaşıyoruz. Sosyal medyaya daha fazla öğretmenin sesini taşıyarak, hem meslektaş dayanışmasını büyütmek, hem de eğitimdeki güncel tartışmalara öğretmen gözüyle katkı sunmak istiyoruz.
Mutlaka Göz Atın
Eğitim Reformu Girişimi ve Çınar Yayınları ortaklığında hazırlanan, Öğretmen Ağı’nın içerik desteği sunduğu Meraklının El Kitabı kitapçılarda ve online satış mağazalarında yerini aldı. Merakı olumlayan atasözlerinin ve okullarda uygulanabilecek alıştırmaların yer aldığı kitap, evde kaldığımız bugünlerde hem çocuklar hem de yetişkinler için faydalı bir kaynak.
Öğretmenler tarafından sıklıkla kullanılan Zoom’un güvenilirliği, uzun süredir kamuoyunun gündeminde. Öğretmen Ağı ve Hayalini Tasarlayanlar desteğiyle Teyit.org’un yaptığı araştırma, bu tartışmalara ışık tutuyor. Okumak için buraya tıklayın.
Medium hesabımızdaki 100’den fazla blog yazısına göz atın. İlginizi çeken bir yazıyla karşılaşacağınızdan eminiz.
Zor günlerden geçsek de, bu süreçte edindiğimiz deneyimler eğitimin geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip. E-bültenler aracılığıyla Öğretmen Ağı çalışmalarını ayrıntılı bir biçimde paylaşmaya ve sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bir sonraki bültende görüşmek üzere.
Öğretmen Ağı Genel Koordinatörü
Buket Sönmez.