“Mesleki tecrübem olsa da endişe, heyecan, korku ile karışık duygular içindeyim.”
“Sosyal mesafeli etkinlikler ve uygulamalar düşünüyorum örneğin ama bildiklerimi revize edemiyorum, dönüştüremiyorum. Her an çocukları ve kendimi riske atacakmışım gibi hissediyorum her hareketimle.”
“Bu sürece özel önlemler alınması gerekiyor. Her şeyi öğretmenden bekleniyor. Bu nedenle destek personeline ihtiyaç çok fazla. Öğretmen her şeye yetişmek zorunda değil bence".
Kaynak: Öğretmen Ağı Yeni Eğitim Öğretim Dönemine Uyum ve Motivasyon - Öğretmen İhtiyaçları Anketi
Öğretmenler bugünlerde her zamankinden daha farklı ve karmaşık sorunlarla mücadele ediyor. 2020-2021 eğitim-öğretim döneminin başında, öğretmenlerin ihtiyaçlarını anlamak üzere düzenlediğimiz “Yeni Eğitim Öğretim Dönemine Uyum ve Motivasyon - Öğretmen İhtiyaçları” başlıklı anketin neticeleri de bunu destekler nitelikte.
Pandemi sonrasında okulla uyum sağlama sürecinde, öğrencilerin hijyen ve mesafe kurallarına uyması, ana sınıflarında yemek yeme rutininin oluşturulması, eğitim materyallerinin kullanımı gibi yeni sorumlulukları öğretmenler sırtlıyor. Okulların akran öğrenmesine, sosyo-duygusal becerilerin gelişmesine ve eğitime erişimde fırsat eşitliğine katkısının önemi daha da gün yüzüne çıkarken, veliler çocuklarının eğitimine birebir dahil oluyor. Bu da bizlere, eğitimi tüm boyutlarıyla yeniden düşünmemiz gerektiğini gösteriyor.
Yaklaşan 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle, başta öğretmenlik olmak üzere, öğrenciliği, öğrenme ortamlarını, veli olmayı, eğitimin içeriğini tartışmaya açmaya ve eğitimin gündemine taşımaya hazırlanıyoruz. Eğitimi dert edinen herkesin de bu tartışmaya dahil olmasını umut ediyoruz.
Sivil Toplumun Pandemide Dijitalleşme Deneyimleri
Eğitim alanında faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşu ve sivil inisiyatif, çalışmalarını hızla dijital ortamlara uyarlamaya çalıştı. Bu hızlı dijitalleşme sürecinde karşılaştığımız sorunları sivil toplumla birlikte çözmek ve deneyimlerimizi paylaşmak üzere, Öğretmen Ağı’nın paydaşı olan 16 kurumla bir araya gelerek “Pandemide Dijital Öğrenimler Buluşması”nı gerçekleştirdik. 27 Ekim’de, Buluşmanın raporunu yayımladık.
Buluşmanın ana tartışma odaklarının çıktılarını derleyen rapor, farklı alanlarda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluş ve inisiyatiflerinin dijitalleşme süreçlerini anlamdırma yolunda ilham vermeyi ve rehber olmayı hedefliyor. Rapora buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yaratıcı Özgüveni Artan Öğretmenler
Öğretmenlerin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilmiş olan Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin kullanıldığı Yaratıcı Problem Çözme (YPÇ) Programı’nın etkisi, bir öğretmenin hayatında neler değiştirebileceği uzun zamandır üzerine düşündüğümüz sorulardı.
Ekim ayında yayımladığımız “Yaratıcı Problem Çözme Değer Odaklı Etki İzleme ve Değerlendirme” Raporu, bu soruların bir kısmına yanıt veriyor. Bizler için en dikkat çeken nokta, raporda görüşlerine yer verilen öğretmenlerin %78’inin “Yaratıcı Özgüven” kavramıyla daha önce hiç tanışmamış olmasıydı. Program’ın somut hedefleri arasında yer alan “öğretmenlerin problemleri çözmeye ve değişim yaratmaya yönelik özgüvenlerinin”, yani yaratıcı özgüvenin artması için daha çok yol almamız gerektiğini gösteriyor. Raporu okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Umudu Diri Tutan Öğretmen İnisiyatifi
Öğretmen Ağı Değişim Elçisi öğretmenlerinin geliştirdiği etkinlikler, tüm hızıyla devam ediyor. Bir yandan da Ağ’da, belli bir amaç için bir araya gelen, esnek yapıda çalışan “adhokratik” olarak adlandırılabilecek topluluklar oluşuyor. Bu topluluklarda eğitim felsefesi tartışılıyor, 1. Sınıf öğretmenleri okula ilk kez başlayan öğrencilerle deneyimlerini ve stratejilerini paylaşıyor, oyunlaştırma çalışıyor. Böylesine karmaşık ve yoğun bir dönemde yorgun düşmemizi, umudu elden bırakmayı engelleyen de öğretmenlerin ürettikleri oluyor. Siz de Öğretmen Ağı etkinliklerini buradaki adresten takip edebilir, ilginizi çeken herhangi bir çalışmaya kaydolabilirsiniz.
Yanınızda Taşıyın: Öğretmenin Sesi Podcast Serisi 🎧
Her bölümde eğitimin farklı bir konusuna ilişkin öğretmen deneyimlerine yer veren 'Öğretmenin Sesi' podcast serimizin 10. bölümü, 6 Kasım’da yayınlanacak. Çeşitli branşlardan Değişim Elçisi öğretmenlerin Öğretmen Ağı'nda yaptığı çalışmalardan yola çıkarak hazırlanan seriyi, Öğretmen Ağı Spotify hesabından dinleyebilirsiniz. Podcastleri, Spotify'ın yanı sıra, ücretsiz ve herkesin erişebileceği anchor.fm Öğretmen Ağı hesabından da dinleyebilir ya da Öğretmen Ağı Youtube kanalından takip edebilirsiniz.
Sizlere her ay düzenli olarak yollamaya gayret ettiğimiz bu e-bültenle, hem Ağ’daki gelişmeleri paylaşmaya, hem de bu zor zamanlarda ilham alabileceğimiz çalışmaları buluşturmaya çalışıyoruz. “Ne Var Ne Yok?” bültenlerine ilişkin soru ya da önerileriniz varsa, İletişim Sorumlumuz Fulden Ergen’e e-posta atarak ulaşabilirsiniz (fulden@sabanciuniv.edu).
Hepimizin içinden geçtiği bu zor zamanları, birlikte atlatabileceğimizi biliyoruz. Paylaşmaya, üretmeye ve birlikteliğimizden güç almaya devam etmek dileğiyle.
Öğretmen Ağı Genel Koordinatörü,