Eğitim; öğretmenleri, öğrencileri, velileri, okul idarecilerini, servis şoförlerini, yemekhane görevlileri ve kantincileri kapsayan; sınıflardan başlayıp okul bahçelerine, sokaklara taşan, yaşamın içine karışan kocaman bir ekosistem. Çocukların ve dolayısıyla toplumun gelişimini sağlamak, eğitimin esas meselesi. Bu meselenin merkezinde ise, öğretmenler yer alıyor. Çünkü biliniyor ki öğretmenler, tüm bu eğitim ekosisteminde, öğrencinin başarısı ve mutluluğu üzerindeki en etkili aktörler. Ne var ki öğretmenler, meslek hayatları boyunca pek çok kalıpla karşı karşıya kalıyor.

Yenilikçi fikirlerin “icat çıkarma şimdi” diye karşılanması ne yeni bir tutum, ne de yalnız eğitime mahsus. Yine de öğretmenler, “eğitimi ben mi düzelteceğim?”, “bunlar zaten bildiğim şeyler”, gibi kalıplarla en sık yüz yüze gelen meslek gruplarından bir tanesi. Sınıflarında karşılaştıkları sorunlara yaratıcı çözümler geliştiren, kişisel ve mesleki gelişimleri için üreten, ürettiklerini çevresiyle paylaşan ve okula taşıyan öğretmenler, “bizden bir şey olmaz”, “biz bu yollardan geçtik” sözleri ile karşı karşıya kalabiliyor. Ancak, Öğretmen Ağı’nda birlikte paylaştıklarımız ve ürettiklerimiz gösteriyor ki, bu kalıpları kırmak da, bir değişim yaratmak da mümkün.

Öğretmen Ağı yolculuğu, öğretmenler odasında sıkça hissedildiği ifade edilen yalnızlık duygusunun değişmesi gerektiği inancı ile başladı. Bugün, öğretmenlerin desteklenmesi ve güçlenmesi için yürütülen Ağ çalışmaları ile bu yalnızlık duygusunun yerini “yapabilirim” hissine bıraktığını birlikte deneyimliyoruz. Farklı disiplinlerden eğitimi dert edinen kişi ve kurumlarla işbirliği içinde ve bu disiplinlerarası etkileşimden beslenerek, öğretmenlerin ihtiyaçlarını öğretmenler adına değil birlikte belirleyip, bir arada üretiyoruz. Herkesin birbirinden ve sürekli öğrendiği bir toplulukta, bir ağ olarak, daha fazla kalıbın kırılacağına inanıyoruz. Bunun için:

İçinde bulunduğunuz dijital platformdan, Öğretmen Ağı etkinliklerini takip edebilir, şehrinizde gerçekleşen atölyelere, konuşmalara ve uzun dönemli programlara başvurabilirsiniz. Bunun için, dijital platforma dahil olmanız ve bilgilerinizi doldurmanız gerekiyor. Ağ çalışmaları, elbette yalnızca etkinliklerden ibaret değil. Öğretmenlerin ürettikleri yaratıcı çözümlerin yer aldığı Çözüm Merkezi’nden kendi sınıflarınızda taşıyabileceğiniz uygulamaları keşfedebilir, Ağ çalışmalarına dahil olan öğretmenlerin kendi deneyimlerini kaleme aldığı yazıları Öğretmen Ağı blogundan takip edebilirsiniz. Bunların yanı sıra, Ağ’ın yürütücülüğünü üstlenen Eğitim Reformu Girişimi’nin websitesinden eğitim alanında yapılan araştırma raporlarına ve izleme raporlarına ulaşabilir, eğitime ilişkin derlenen ve kolay anlaşılır şekilde sunulan verilerin izini http://www.egitim360.org/’dan sürebilirsiniz.

Bir arada değiştireceğimiz pek çok ayrıntı, birlikte üretip paylaşacağımız nice değer var. Birlikte yapabiliriz diyorsanız, sizi de bekliyoruz.