Öğretmen Ağı ve Teyit ortaklığında, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Çankaya Belediyesi destekleriyle Eğitimde Öğretmenlerle Eleştirel Dijital Okuryazarlık Zirvesi 11 Haziran 2022 günü gerçekleşti. Zirve'de, eleştirel dijital okuryazarlık kavramı, eğitimcilerle birlikte farklı yönleriyle ele alındı.
Zirve'nin nasıl geçtiğini merak ediyorsanız, sizin için şöyle özetleyeyim:
- Zirve, eleştirel dijital okuryazarlığa eğitimde neden ihtiyaç duyduğumuza ilişkin kapsamlı bir panelle başladı. Panelde İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Çayır, eleştirel dijital okuryazarlığın aslında demokratik yurttaşlık meselesi olduğu belirtti.
- Medya ve İletişim Sistemleri Öğretim Üyesi Prof. Dr Aslı Tunç okulda erken yaşlarda dezenformasyona ve nefret söylemine duyarlı dirençli nesiller yetiştirmenin önemine değindi.
- Türk Alman Üniversitesi Kültür ve İletişim Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Elif Posos Devrani dijital ebeveynliğin sadece velinin bakımını üstlendiği çocuğu doğru yönlendirilmesinden değil, öncelikle kendisinin de bir dijital vatandaş, iyi bir eleştirel dijital okuryazar olabilmesinden geçtiğini vurguladı.
- Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Merve Bursa, öğretmenlerin bu alanda okullarda yapabilecekleri temel çalışmalara değinerek, kendi deneyimlerinden bahsetti.
- Bir grup katılımcı eleştirel dijital okuryazarlığı bir 21. yüzyıl becerisi olarak ele aldı ve bu yetkinliğin edinilebilmesi için gerekenleri ve çözüm önerilerini tartıştı.
- Bir diğer grup ise öğretmenlerin ve velilerin eleştirel dijital okuryazar olmakla ilgili kendilerine koydukları engeller ve önyargıları konuştu ve öğretmenlerin kendi uzmanlıklarının eğitim ortamında nasıl fırsatlar yaratabileceğinden bahsetti.
- Öğretmenlerin yürüttüğü bir atölyede ise katılımcılar herkesin bildiği masallarındaki karakter ve anlatıları kullanarak, eleştirel dijital okuryazarlık kavramının benimsenmesi için kendi masallarını yazdı. Bu masallardaki karakterler tık tuzağı ile mücadele etti, komplo teorilerine karşı doğru bilgiyi savundu, şüphe kaslarını çalıştırarak dezenformasyon baş etmeye çalıştı.
- Zirveye, Ankara Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde eş zamanlı düzenlenen bir sergi eşlik etti. Bu sergide öğretmenlerin meslektaşları, öğrencileri ve velilerinin eleştirel dijital okuryazarlık becerilerini güçlendirmek için tasarladığı yaratıcı çözümler yer aldı.
- Ayrıca 2020’den beri Teyit ve Öğretmen Ağı işbirliğindeki çalışmalar kapsamında tasarladıkları yaratıcı çözümleri sınıflarda uygulayan Öğretmen Ağı Değişim Elçileri, sergilenen yaratıcı çözümlerin yaygınlaşabilmesi için eğitimcilere çağrı yaparken, 10-11-12 Haziran'da üç gün boyunca, Kuğulu Park’a yerleştirdiğimiz etkileşimli ayna ile yurttaşların internette karşılaşabilecekleri yanlış bilgilere dikkat çektik.
Zirve'ye gelemediyseniz de, Zirve kapsamında tartışılan konulara değinen, öğretmenlere yönelik sınıflarda uygulanabilecek yaratıcı çözümlerin yer aldığı "Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı"nı inceleyebilirsiniz.
Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı >>