Yaz başından bu yana ulusal sınavlar gündemde geniş yer kapladı. Bu hafta açıklanan Lise Giriş Sınavı’nın sonuçlarını, önümüzdeki günlerde Yükseköğretim Kurumları Sınavı takip edecek. Sınavların odakta olduğu bir eğitim sistemi, başarıya yaklaşımımızı oldukça etkiliyor. ARKA PLAN’ın bu bölümü, çoğu zaman tek boyutuyla tanımlanan başarı kavramını yeniden düşünmeye davet ediyor.

Eğitim sistemindeki mevcut ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ders notlarına, çoktan seçmeli sorulara, sınavlara indirgenebiliyor. Bu da sınırlı seçeneklerin ötesindeki başarı hikâyelerinin saklı kalmasına yol açabiliyor. ERG Araştırmacısı Umay Aktaş Salman’ın hazırladığı Uzun Hikâye yazı dizisinin “Değirmenlere Karşı Bir Başarı Hikâyesi” başlıklı bölümü, alışıla geldik başarı hikâyelerinden farklı bir başarı hikâyesi yazan gençlerin görüşlerine ve bireysel deneyimlerine yer veriyor. Gençler, özellikle liseye geldiklerinde ders ve sınav başarısının ötesinde yaşamda neye ilgi ve yeteneklerinin olduğunu bilmek, yönlendirilmek ve o alanlarda gelişmek için büyük bir arayış içinde oluyorlar.

Sınav Odaklı Bir Eğitim Sisteminde Yaşamda Başarının Ne Olduğunu Keşfetmek Zor

Yazıda görüşlerine yer verilen lise ikinci sınıf öğrencisi Sera Çamaş, okul yaşamının yanı sıra sekiz yıldır konservatuarda piyano eğitimi alıyor. Piyanonun dışında beş enstrüman daha çalıyor. Ebru ve seramik yapıyor. Altı aydır da köy okullarına gidip çocukları müzikle tanıştırdığı bir proje yürütüyor. Çamaş’a göre ders notlarının yüksek olmasının sebebi, not için değil öğrenmek için çalışması. Hayrullah Taş ise, kendi deyişiyle, 4. sınıftan itibaren öğretmenlerin “başarısız” gördüğü ve pek ilgilenmediği öğrencilerin olduğu sınıfın duvar tarafındaki kümesinde oturanlardan biri. Bugün 30 yaşında ve bazı öğretmenlerinin deyişiyle kendinden beklenmeyeni yaparak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) binlerce çocuğa eğitim desteği veren bir lider oldu. Başarıyı yeniden tanımlayan gençlerin hikâyelerini konu alan Uzun Hikâye’yi okumak için tıklayınız.

Saklı Kalan Başarılar

Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi’nin desteğiyle, Eğitim Reformu Girişimi tarafından gerçekleştirilen 17. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın bu yılki teması “Saklı Kalan Başarılar”. ERG bu temayla, kazanmanın ve kaybetmenin ötesindeki renkleri, hikâyeleri ve deneyimleri keşfetmeye davet ediyor. 

Konferans kapsamında Cuma günleri canlı olarak yayımlanan başarı buluşmalarının ilkinde (10 Temmuz), farklı kademelerde okuyan öğrencilerin başarıya yaklaşımları ele alındı. Konuklardan Selen Yerli ve Derin Karzan bu yaz girdikleri Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üzerinden deneyimlerini paylaşırken, Barkın Özer Lise Geçiş Sınavı (LGS) hazırlık sürecini paylaştı. Öğrenciler, başarıya giden yoldaki bireysel çabaları farklılık gösterse de, başarının sınırlı seçeneklerin ötesinde ve sürdürülebilir olmasının önemine dair ortak fikirlerini dile getirdiler. Buluşmanın tamamını izlemek için burayı tıklayınız.

Öğretmenler Başarıya Nasıl Yaklaşıyor?

Öğrencilerde olduğu gibi öğretmenlerde de sınav odaklı sistemin yarattığı baskı, öğretim programlarını yetiştirme kaygısı var. Bu durum, ders anlatma biçiminden, ölçme ve değerlendirme uygulamalarına kadar pek çok durumda kendini gösteriyor. Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinden Kenan Diribaş, özellikle ortaokuldan itibaren öğrencilerin ilgi ve meraklarının soru çözmek uğruna feda edildiğini, Değişim Elçilerinden Emrem Gürses Yaka ise mevcut durumda var olan başarının aslında sınav başarısı değil, ezberleme başarısı olduğunu vurguluyor. İkisi de aslında ölçülen şeyin de öğrencinin ezberleme gücü olduğunu söylüyorlar.

17. İÖK kapsamında, eğitimin farklı paydaşlarının başarıya yaklaşımlarını odağa alan başarı buluşmalarının ikincisinde, 17 Temmuz Cuma günü ERG YouTube kanalında öğretmenler konuk edildi. Osmanbükü Ekrem Çiftçi İlkokulu Sınıf Öğretmeni Cevat Ayna, Gültepe Han İlkokulu Sınıf Öğretmeni Derya Ergin, Özel Yeşilköy Ermeni İlk ve Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Gökhan Atik ve Özel PEV Okulları Genel Müdürü Pınar Kaya, başarı kavramını eğitimcilerin gözünden değerlendirdiler. Yayını buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Değişim Yaratan Başarı Hikâyeleri

Okul öncesi öğretmeni Fatma Erol Kürçay’ın yeni göreve başladığı sınıfta iki Ali olduğunu; çocukların kendi aralarında oynarken birine “Normal Ali”, birine de “Yabancı Ali” dediklerini fark etti. Kürçay’ın geliştirdiği çözüm, tüm farklılıklarıyla birlikte herkesin eşit olduğunu çocukların kavramasını sağladı. Kürçay’ın hikayesini okumak için tıklayın.

Resim yapmaya meraklı bir öğrenci olan Esra’nın yeteneğine, öğretmeni inanmıyor. Bir daha ödevlerini ailesine yaptırmaması söylendiğinde Esra, aynı resmi ders esnasında tekrar çiziyor. Resime bir başka meraklı öğrenci Arden’in öğretmeni ise, okulun bahçe duvarını Arden’e resim yapması için veriyor. Esra ressam olamadı, ancak Arden bugün başarılı bir ressam olarak hayatını sürdürüyor. Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinden Sibel Tartut’un aktardığı iki farklı hikaye, insanın kendini gösterdiği ipuçlarının fark edilmesinin başarı yolculuğundaki önemini ortaya koyuyor. Okumak için tıklayın.

Resim yapmaya meraklı bir öğrenci olan Esra’nın yeteneğine, öğretmeni inanmıyor. Bir daha ödevlerini ailesine yaptırmaması söylendiğinde Esra, aynı resmi ders esnasında tekrar çiziyor. Resime bir başka meraklı öğrenci Arden’in öğretmeni ise, okulun bahçe duvarını Arden’e resim yapması için veriyor. Esra ressam olamadı, ancak Arden bugün başarılı bir ressam olarak hayatını sürdürüyor. Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinden Sibel Tartut’un aktardığı iki farklı hikaye, insanın kendini gösterdiği ipuçlarının fark edilmesinin başarı yolculuğundaki önemini ortaya koyuyor. Okumak için tıklayın.

Sivil Toplum Ne Yapıyor?

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)

QNB Finansbank ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ortaklığında yürütülen "Hayallerin Gücü Adına!’’ Projesi kapsamında 8-12 yaş aralığındaki çocuklara yönelik online hikaye anlatıcılığı eğitimlerinin 13 Temmuz'da ikinci dönemi başlıyor.Hikâye anlatıcılığı yöntemi ile ilköğretim çağındaki çocukların özgüvenlerini geliştirmeyi, iletişim becerilerini güçlendirmeyi, kendilerini ifade edebilme yeteneğini kazandırmayı ve yazılı ifade, hayal kurma, okuma ve yaratıcılık yetilerinin farkına varmalarını sağlamayı hedefleyen projede, Zoom üzerinden 20 kişilik online sınıflarda haftada iki kez atölye gerçekleştirilecek. Eğitim 4 atölyeden oluşacak. 

Bilim Kahramanları

Bilim Seferberliği Rol Model Öğretmenler Programı’nın 2. dönem başvuruları açıldı. Dahil olmak, setler ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için: https://www.yga.org.tr/tr

Kalkınma Atölyesi

Kalkınma Atölyesi tarafından yürütülen“COVID-19 Salgını Dönemi Uzaktan Eğitim Mevcut Durum Analizi” araştırma süreci başladı. Kalkınma Atölyesi Kooperatifi tarafından yürütülen araştırma; öğrenciler, veliler, öğretmenler ve idarecilerin, COVID-19 salgını dönemindeki uzaktan eğitim deneyimini, uzaktan eğitim araçlarına erişimlerini, bu süreçteki ihtiyaçları ve duygu durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılıyor. 

Öğrenci anketi için tıklayınız.
Öğretmen-İdareci anketi için tıklayınız.
Veli anketi için tıklayınız. 

WATAN

WATAN Vakfı, Türkiye’deki devlet okullarında okuyan Suriyeli öğrenciler ve aileleri için e-öğrenme platformunu hayata geçirdi. Öğrencilerin ihtiyaçlarını belirleyebilmek için düzenlenen ankete, Türkiye’de 1 ve 12. sınıf arasında okuyan Suriyeli öğrenciler, aileleri ve Türkiyeli öğretmenleri katılabilir.

Caregiver Survey: https://ee.humanitarianresponse.info/x/c8dxwXpa
Students Survey: https://ee.humanitarianresponse.info/x/y9TOfamR
Teachers Survey: https://ee.humanitarianresponse.info/x/qFU9yRSH

BirİZ Derneği’nin, geçici koruma statüsündeki çocukların sosyal uyumunun desteklenmesi, okullaşma ve okula devam oranlarının artırılması amacıyla yürüttüğü “YanYana Projesi”, Mayıs ve Ağustos ayları arasında online eğitim ve webinarlarla devam ediyor. Proje kapsamında, 21 Temmuz Salı günü 13.00-17.00 saatleri arasında Betül Bozkurt tarafından yürütülecek 'Öğrencilerimiz İçin Psikososyal Destek' eğitiminde mülteci öğrencilerin iyilik halini desteklemede kullanılacak psikososyal destek çalışmalarını geliştirmek üzere öğretmenler buluşacak. Başvuru için tıklayın.