Doğayı deneyimleyerek öğrenmek: Hazinem Doğa

Arzu İleri, Arzu Kupsar, Burcu Zeybekler, Elvan Kasaplar, Müyesser Günalan, Selda Çelik, Sema Akbıyık

Problem Neydi?

Çocuklar; ailede, öğrenme ortamlarında ve sosyal alanlarda ekolojik bağlamda pek çok olumsuz örnekle, hatalı veya eksik bilgiyle karşılaşıyor. Çocukların davranışlarının değişmesi, ekolojik farkındalık kazanması ise, olumlu deneyimlerin çoğaltılması ve bilgi eksikliğinin giderilmesi ile başlıyor. Peki, “Çocukların yakın çevresindeki canlılarla olumlu deneyimler yoluyla doğru bilgiyi edinmelerini nasıl sağlayabiliriz?’’

Çözüm

Öğretmen, ekoloji ile ilgili temel bilgileri paylaşıp sınıfça üzerinde tartıştıktan sonra sınıf düzeyine uygun bir şekilde etkinliğe yönelik bilgilendirme yapar: "Birlikte ekoloji ile alakalı bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Herkesin kendi yapacağı bir Doğa Sandığı olacak. Bu sandığı topladığımız malzemeler ile dolduracağız ve malzemeleri araştıracağız. 10 gün sonra sınıfta sergileyeceğiz. Bu esnada meydan okuma videoları çekip kendi açacağınız ve isimlendireceğiniz ortak bir Youtube kanalı ile yaygınlaştıracağız.” Öğrenciler, uygun gördükleri bir atık malzeme seçerek kendi doğa sandıklarını oluşturur ve süslemesini istediği gibi yapar. Sandık, dijital ortam, resim ve fotoğraf olarak da tasarlanabilir. Öğrenciler, 10 gün boyunca kendi doğa sandıklarının içini doldurur. Topladıkları doğal olan ve olmayan ürünlerin özelliklerini araştırır. 10 gün sonunda her öğrenci kendi sandığını sınıfta sergiler. Sergi için afiş, kolaj, broşür vb. tasarlayabilir veya sunum hazırlayabilir.Topladıkları bilgilerle birbirlerine veya farklı şehirlerden kişilere etkinliği uygulamak için çağrı yaparak meydan okumaya başlar. Meydan okumalar, video kaydı altına alınır. Öğrenciler tarafından bir Youtube kanalı açılır ve meydan okuma videoları Youtube kanalına yüklenir. Youtube kanalı da dijital bir doğa sandığı haline dönüşür. Etkinlik, öğrencilerle birlikte değerlendirilir ve sürdürülür.

Etkisi

Öğrencilerin doğaya karşı duyarlılığı ve harekete geçme isteği öğretmenler ve veliler tarafından fark edildi. Öğrencilerin, sahiplendikleri Youtube kanalı sayesinde akranlarına ve diğer kademelerdeki öğrencilere de öğrendiklerini aktarma motivasyonunda artış gözlemlendi. Çalışmaları sırasında çıkan görsel ve videolar üzerine çember saati uygulaması geliştirildi. Bu uygulama ile hem sürecin değerlendirilmesi sağlandı, hem de duygu ve düşünceleri aktarmaları konusunda verim elde edildi. Öğrencilere sorumluluğun tamamı verildiğinde organize olma ve hangi konularda çalışmak istedikleri konusunda etkileyici bir performans gösterdikleri görüldü. Çocukların kendi deneyimleri yoluyla yeni bilgiler edindiği, bu bilgilerin etkisiyle doğaya karşı daha duyarlı ve ilgili oldukları, kendi değişimleriyle yakın çevrelerinin de dikkatini çektikleri, doğayla ilgili hareket etme isteklerinin sürdüğü gözlemlendi.

Çözüm Okullarda Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. 

Etkinliği Geliştirenler

Arzu İleri (Özel Eğitim Öğretmeni), Arzu Kupsar (Matematik Öğretmeni), Burcu Zeybekler (Okul Öncesi Öğretmeni), Elvan Kasaplar (Matematik Öğretmeni), Müyesser Günalan (Okul Öncesi Öğretmeni), Selda Çelik (Okul Öncesi Öğretmeni), Sema Akbıyık (Okul Öncesi Öğretmeni)

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?