Şüpheli Bilgilere Eleştirel Yaklaşmak: Dijital Dedektifler
Problem Neydi?
Doğruluğu teyit edilmeden hızla yayılan ve paylaşılan haber akışı içerisinde öğrencilerin karşısına birçok şüpheli bilgi çıkıyor. Eleştirel dijital okuryazarlık becerileri desteklenmediğinde öğrenciler bu şüpheli bilgileri tespit etmekte zorlanabiliyor. Peki, öğrencilerin özellikle arama motorları ve sosyal medyada karşılarına çıkan ilk bilgiyi doğru varsayarak olduğu gibi kabul etmelerinin önüne nasıl geçebiliriz? Öğrencilerin, bilgilere eleştirel yaklaşmalarını nasıl sağlarız?
Çözüm
Eleştirel Dijital Okuryazarlık Programı sürecinde öğrencilerin karşılaştıkları şüpheli bilgilere karşı eleştirel tutum ve alışkanlık geliştirmelerini ve teyitçilik yöntemlerini kullanmalarını hedefleyen “Dijital Dedektifler” çözümü geliştirildi.
İlk aşamada öğrencilerin yanlış bilgi türleri hakkında kavramsal bilgileri öğrenmesi için konu üzerine bir yarışma düzenlenir. Kavramlar ile tanışıklık sağlandıktan sonra öğrencilere yanlış bilgi içeren örnekler verilir. Öğrenciler gruplara ayrılarak verilen örnekleri inceler, hangi yanlış bilgi türüne ait olduğunu araştırır ve nedenlerini tartışırlar. Son aşamada gruplar araştırdıkları yanlış bilgi içeren örnekleri ve buldukları yanlış bilgi türlerini sınıf içerisinde paylaşırlar. Etkinliğin ayrıntılı yönergesine ulaşmak için “Çözümü İndir” butonuna tıklayabilirsiniz.
Çözüm Nasıl Uygulanır?
Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.
Çözümü Geliştirenler
İklim Bahar Gören (Sosyal Bilgiler Öğretmeni), Merve Bursa (Sosyal Bilgiler Öğretmeni), Mustafa Dursun (Türkçe Öğretmeni), Şebnem Ayna (Türkçe Öğretmeni), Yasemin Gültekin (Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen)
Eleştirel dijital okuryazarlık konusunda daha fazla kaynağın ve diğer çözümlerin yer aldığı “Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı”nı incelemek için buraya tıklayın.