Yaratıcı Özgüveni Besleyen Kitaplar
Yazarlar: Yaratıcı Özgüven Festivali Ekibi’nden Banu Yücetaş, Ceren Karabıyık, Gözde Uysal, Muhammed Atalay, Murat Çıtır, Sedanur Ünlüoğlu, Sena Sarıbaş ve Soner Küçükgökmen
Pandemi dönemde öğretmenler, eğitimi yeniden düşündü, yaratıcılıklarını kullanabilecekleri çeşitli yollar aradı. Bunu yaparken çeşitli disiplinlerle bir araya geldi, üretti ve çoğaldı. Ama öğretmenler bu dönemde, yaratıcı meslek grubundan sayılmadı. İşte biz bu kalıbı kırmak, içimizdeki yaratıcılığı çıkarmak için Öğretmen Ağı Değişim Elçileri olarak Yaratıcı Özgüven Festivali’ni düzenlemeye karar verdik. Değişim Elçileri’nin yaratıcılıklarını besleyen, bu dönemde besleyici bulduğumuz önerileri sizler için derledik.
Çünkü bizler, karın her yeri teslim aldığı zamanlarda da, sıkılıp düş kurduğumuz zamanlarda da tavşan deliğinden aşağı düşebileceğimize, yaratıcılığımızı kullanarak harikalar diyarı tasarlayabileceğimize inanıyoruz. Bu liste de sizleri, yaratıcılığa düşüp özgüvenimizi bulduğumuz kitaplara götürecek. Şimdiden iyi okumalar.
Lewis Carrol, Alice’in Harikalar Diyarındaki Maceraları
Sıkılmak yaratıcılığı arttırır derler. Bunun en güzel örneği Alice olabilir. Nehir kıyısında gördüğü düş olmasa biz bu maceralara nasıl tanıklık ederdik? Tavşan deliğinden düşmeye cesaret etmek ve her gün imkansız şeylerin olmadığına inanmaya çalışmak, yaratıcılığı arttırdığı kadar kişinin özgüvenini de yükseltiyor.
Sevim Burak, Yanık Saraylar
Okuduğunuzda “Bu nasıl kitap?” diye kendinize soracağınız, okuma ateşini tekrar yakacak en özel kitaplardan biri Yanık Saraylar. Sevim Burak’ın yaratıcılığı, kendine özgü yarattığı dili, her okuduğunuzda yeni bir ateş, yeni bir nefes oluyor.
Orhan Pamuk, Saf ve Düşünceli Romancı
Okurken kafanızda binbir tilki dönerken yaratıcı okurluğu da binbir kere düşünüp duracaksınız sayesinde.
Meltem Gürle, Kırmızı Kazak
Hayatı edebiyattan ayrı göremeyiz bazen. Kırmızı Kazak da bunu gösteriyor. Okuduğunuz/okumak istediğiniz her bir kitabın hayatınızla ne kadar eşdeğer olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Sonrası daha çok okuma ve üretme isteği.
Karakarga Yayınları, Masal Kitapları
Kim masal okumayı ya da dinlemeyi sevmez ki ? Yaratıcılıkla tanıştığımız ilk adım bile diyebiliriz masallar için. Uykuya dalmamız için anlatılan o büyülü dünyalarda kendimizi hayal etmek devlerle cücelerle arkadaşlık etmek, konuşan hayvanların seslerini duymak ve daha nicesi… Masallar yaratıcılığa açılan sihirli bir kapıdır.
Halil Cibran Kitapları
Halil Cibran düşündüğümüz ama dile getiremediğimiz cümlelerin sahibi olan modern bir ermiş sahiden. Onun bir kitabının son sayfasını okuyup kapattığınızda, “Bunu ben de düşündüm ama böyle dile getirmek aklıma hiç gelmedi.” diyerek iç çekebilirsiniz. Düşüncelerinizi ve kaleminizi daha özgür bırakmanıza vesile olacaktır.
Alper Canıgüz Kitapları
Alper Canıgüz pratik zeka, psikoloji bilgisi ve yaratıcılık birleşirse ortaya ne çıkar diye sorulan bir sorunun cevabı gibi adeta… Beş yaşındaki bir çocuğun gözünden bize gösterdiği dünya ile başlayan kitapları farklı hikayelerle devam ediyor. Kitaplarındaki yaratıcılık eminim bir çoğumuza da ilham olacaktır.
Eduardo Galeano, Tepetaklak Tersine Dünya Okulu
Kitabında yaratıcı özgüvenlerini, meraklarını büyüyünce arkalarında bırakmayan çocukların sözleri var.
Çocuk olmayı başaran çocuklar çok şanslı , çok büyülüler …
Çocuk: Radyoyu daha çok seviyorum çünkü radyo dinlerken daha güzel şeyler görüyorum.
Hayalgücünün yaratıcılığa götüren büyülü yolu sanki bu cümle.
Jose Mauro De Vasconcelos, Şeker Portakalı
Bu muhteşem kitap bizim dilimizden anlatılıyor ve bizim gözümden bakıyordu hayata. Zeze o dönemde hepimizin kahramanı olmuştu çünkü Zeze özgürlük demekti, Zeze cesaret demekti ve daha da önemlisi Zeze hayatta her ne olursa olsun pes etmeden devam etmek demekti. Yyaşadığı küçük çevrenin içine sığmayan, kabına sığmayan yüreklere rehber olacak bir kitap.
Antoine De Saint Exupery, Küçük Prens
Yaratıcı özgüvenin gücüne kim inanıyor? Tabi ki Küçük Prens. Okuyanlar hatırlar, Küçük Prens pilottan bir koyun resmi çizmesini ister fakat pilot iyi resim yapamadığını söyler çünkü küçükken yaptığı resimler beğenilmemiş ve ona resim yeteneği olmadığı söylenmiştir. Kendi adımıza yapmaktan korktuğumuz ve çekindiğimiz bir çok şey aslında küçükken birilerinin dur orada dediği şeyler ama pilot küçük prensin desteğiyle içindeki kalıbı kırar ve farklı bir yerden bakar hayata. Pilot, yani yazarımız küçük prens sayesinde gözünün önünde olan ama fark etmediği bir sürü güzelliği keşfeder ve tekrar çocuk gözüyle dünyaya bakmayı öğrenir.
Filibeli Ahmet Hilmi, Amak-ı Hayal
Eğer “Bir kitap okudum ve hayatım değişti.” diyecekseniz bu kitap o kitap olabilir. Amak-ı Hayal sayesinde felsefe dünyasında çılgın bir yolculuk yapıp düşündükçe düşündüğünüz, sizi siz yapan şeylerin olduğunu keşfetmenizi sağlayan bir kitap Amak-ı Hayal. Yani zor bir yolculuk olan insanı anlama yolculuğunda Amak-ı Hayal başucu kitabınız olacak. Felsefeye bir de burdan bakın aslında her şey çok eğlenceli.
Franz Kafka, Dönüşüm
Herkes gibi olmak çok korkutucu değil mi? Kafka ise daha da somutlaştırıyor bu durumu, sıradanlaşırsak bir sabah böcek olabilir miyiz? Okuduğunuzda fark ediyorsunuz ki hayatın rutininde savrulurken ve her gün aynı şeyleri aynı insanlarla düşünmeden yaparken değersiz bir varlığa dönüşmek kaçınılmaz ve birey olma yolculuğu sancılı da olsa bu sancıyı çekmek çok değerli.
Zülfü Livaneli, Son Ada
Alegorik bir roman yazabilmek ve işin en güzel yanı bu romanın bu kadar sürükleyici olabilmesi şüphesiz Zülfü Livaneli’ye yakışırdı. Romanı okurken sürekli farklı gözlerden bakıyorsunuz yaşananlara. Acabalar, keşkeler havada uçuşurken kitap bittiğinde burada bitmemeli diyorsunuz. Kim iyi kim kötü diye tereddüte düşmeden aslında her şeyi net anladığınız ama anlarken de sorguladığınız bir yanı var kitabın. Peki kötülük veya kötü olmak tek bir kişiye atfedilebilir mi? Yoksa herkes biraz suçlu mudur bu kötülük oyununda?
Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.