Çar, 11/22/2023 - 14:01 tarihinde halukgoksel tarafından gönderildi

Yayın Tarihi

Yaratıcı Özgüveni Besleyen Filmler

Yazarlar: Yaratıcı Özgüven Festivali Ekibi’nden Banu Yücetaş, Ceren Karabıyık, Gözde Uysal, Muhammed Atalay, Murat Çıtır, Sedanur Ünlüoğlu, Sena Sarıbaş ve Soner Küçükgökmen

Pandemi döneminde öğretmenler, eğitimi yeniden düşündü, yaratıcılıklarını kullanabilecekleri çeşitli yollar aradı. Bunu yaparken çeşitli disiplinlerle bir araya geldi, üretti ve çoğaldı ama öğretmenler bu dönemde, yaratıcı meslek grubundan sayılmadı. İşte biz bu kalıbı kırmak, içimizdeki yaratıcılığı çıkarmak için Öğretmen Ağı Değişim Elçileri olarak Yaratıcı Özgüven Festivali’ni düzenlemeye karar verdik. Değişim Elçileri’nin yaratıcılıklarını besleyen, bu dönemde besleyici bulduğumuz önerileri sizler için derledik.

Hayatta bazen bir Maudie, Andy ya da Eddie olmak ne olursa olsun yılmadan inandıklarımızın peşinden gitmek, kalıpları kırma cesareti göstermek gerekir. Bununla da yetinmeyip Ölü Ozanlar Derneği’ndeki John öğretmen gibi bu cesaretimizi, yılmazlığımızı başkalarına da bulaştırmaya, işe yaramayan bilgilerden kurtulmaya ihtiyaç duyabiliriz. Bunu yapabilmek için birilerinden güç almamız gerekebilir. Bu kimi zaman Yuli’de olduğu gibi ailemizden biri , Edward Scissorshand’in hikayesindeki gibi kimi zaman bize inanan bir yabancı, kimi zaman da Yeşil Rehberi kullanarak yola çıktığımız bir yol arkadaşı olabilir. Kendi yeteneklerimizi keşfedip yola devam ederken bunu mizahi bir üslupla (Woody Allen filmleri) ya da büyük ciddiyetle, siyasi ve toplumsal olayları irdeleyerek yapmak (Kış Uykusu, Square) bizim elimizdedir.

Aşağıdaki listede bahsettiğimiz karakterlerle karşılaşmak sizlere neler hissettirecek, merak ediyoruz. Şimdiden iyi seyirler dileriz.

Holy Motors
Oyunculuğun yaratıcılığı, izleyici olarak yaratıcılığınızı, bakış açınızı açtığında, bir filmden daha fazlasını seyrediyorsunuz. Tüm bakış açınızı değiştirmesi, yaratıcı şeylerin yaptığı en köklü şey olabilir.

Kış Uykusu
Bu uzun filmi seyrettiğinizde tek isteyeceğiniz daha fazla zamanınızın olması ve filmi tekrar izlemek olacak. Film bittikten sonra Nuri Bilge Ceylan’ın yaratıcı dehasına hayran kalmamak imkansız. Tüm bunları gösterebilme yeteneği başlı başına yaratıcı dehayla açıklanabilir gibi hissedeceksiniz.

Edie — Factory Girl
Edie Sedgwick, Andy Warhol ve fazlası. Hem kendilerini hem de sanatlarını üretme süreçlerinde yaşadıkları engeller, kırgınlıklar, zaaflar. Hepsi müthiş bir yaratıcı sürece tanıklık etme serüveni.

İnsan Manzaraları
Altı yazarın yazma süreçlerine ve aslında hayatlarına tanıklık etmek hayatı edebiyat olarak algılayan biri olarak bulunmaz bir kaynak.

Square
Filmde siyasi, toplumsal ve sanatsal konular birlikte işlense de dikkat çeken şey yer alan yaratıcı sanat eserleri oluyor izlerken. Farklı toplumsal sınıfların sanata ve yaratıcılığa bakış açılarının yer aldığı yer yer toplumsal eleştirilerin de bulunduğu bir film.

Ölü Ozanlar Derneği
Okula yeni gelen öğretmen John Keating öğrencilerinin kalıplaşmış düşüncelerden uzaklaşmalarını ve yaratıcı düşünmelerini sağlamak için ders kitaplarını yırtmalarını istiyor. Okul, öğretmen, eğitim denildiğinde aklımıza ilk gelen filmlerden biri olan bu filme bir de yaratıcılığın desteklenmesi yönüyle de bakmak gerekiyor. Yaratıcılığı ve özgür düşünmeyi destekleyen öğretmenlerin unutulmazlığı bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Woody Allen Filmleri
Woody Allen filmleri hem görsellik hem de işlediği konular bakımından yaratıcılığın harmanlandığı filmler. Çok üretken bir isim… Senaristlik, öykü yazarlığı, aktörlük ve yönetmenlik yapıp hepsinde bu kadar başarılı olması yaratıcı kişiliğine bağlanabilir. Yaratıcı düşünmek ve olmak birçok alanda aynı anda başarılı olmayı sağlayan bir unsur olabilir belki de.

Yaratıcı Beyin
Beyin üzerine birçok araştırması bulunan Eagleman “Yaratıcılık elit bir azınlığın değil beynin işidir.” diyerek yola çıkıyor belgeselde. Yaratıcılığın sanatçılara özgü bir şey olmadığını tüm insanların beyninin aynı karmaşık yapıya sahip olduğunu ve üretmek için birçok yol bulunduğunu görüyoruz belgeselde. Aslında hepimiz o yaratıcılık gücüne sahibiz.

Soyut Düşünce: Tasarım Sanatı
Tasarımcıların gözünden üretme sürecini izlemek ve onların hikayelerini dinlemek yaratıcılık açısından izleyen herkesi cesaretlendirecek ve “Ben de yapabilirim.” hissini aşılayacak türden bir belgesel. Görsellik açısından harika bir seri ayrıca. Dikkat çeken başka bir şey ise tasarımcıların çevreleri tarafından da cesaretlendirilmeleri ve yaratıcılıklarının engellenmemesi.

TRT 2 Programı: Geri Dönüşen Sanat
Her bölümünde farklı bir sanatçının birbirinden farklı materyalleri dönüştürerek bir sanat eserine çevirmesi sürecini anlatan kısa bölümlerden oluşan bir seri. Her bölümünü hayranlıkla izliyorsunuz. Aklınıza gelmeyecek materyalleri ilginç eserlere dönüştürmelerini izlerken kendinizi şu soruyu sormaktan alıkoyamayacaksınız: “Ben neden böyle bir şey yapmayı düşünmedim?” yaratıcı düşünmeyi destekleyen bir seri.

Ken ROBINSON, Okullar Yaratıcılığı Öldürüyor
Çoğu blogda bu TED konuşmasının öğretmenlere önerildiğini görmüşsünüzdür. Sanıyoruz ki en çok izlenen konuşmalardan birisidir. Ken Robinson’u dinlerken okulların yaratıcılığı sahiden nasıl öldürdüğünü görecek ve “Bunu önlemek için ben ne yapabilirim?” diye düşünmeye başlayacaksınız.

Yuli
Babasının zoruyla Küba Bale okuluna giren Carlos Acosta daha sonra içindeki yeteneği keşfettikten sonra, tüm tabuların yıkar. Londra Kraliyet Balesi gibi saygın kurumlarda sahneye çıkan ilk siyah balet olmayı başarır. Bu filmde de yine ona inanan bir öğretmeni ve babası vardır.

The Green Book
Afro Amerikalı bir piyanistin gerçek hikayesinin anlatıldığı filmde ne olursa olsun istediği müziği yapmaya devam etmesi sizi çok etkileyecek.

Maudie
Filmde, hayattaki tek gayesi sevilmek ve resim yapmak olan Maud Lewis’in gerçek hayat hikayesi işlenir. Bir tür kas hastalığına sahip olan Maud farklı vücut yapısı ve aksak yürüyüşü nedeniyle çocuklar tarafından hor görülen hatta taşlanan bir kadın olmasına rağmen yaşadığı şeyler ne kadar kötü olursa olsun içindeki renkleri soldurmaya yetmez. İçinden taşan bu renkleri önce evinin duvarlarına, sonra küçük kağıtlara en sonunda da sağda solda atılmış olarak bulduğu kontraplaklara yansıtır. Ünü Nixon’a kadar ulaşır ve bir çok sanatsever dünyanın dört bir yanından gelip eserlerini satın alırlar.

Scissors Hands
Vücudundaki olumsuzluğu fırsata çevirebilen ve makas elleri sayesinde çok farklı saç kesimleri ya da sanatsal ağaç budamaları yapan Edward’ın hikayesi. Size inanan bir kişi dahi olsa yaratıcılığınızı tetikleyebilir. İçinizdeki yaratma cesaretini dışarıya çıkarmanıza yardımcı olabilir.

Hors Normes - Kuraldışı
Bruno ve Malik, devletten bağımsız, alternatif bir yardım ve eğitim kurumu işleten yani icat çıkaran, kalıp kıran, zorluklar ve dayatmalar karşısında pes etmeyen iki arkadaş. Amaçları, toplumun dışladığı otizmli bireylere sosyal hayatta var olabilmeleri için destek olmak. Bununla birlikte filmde sizi etkileyebilecek noktalardan biri de şu olabilir; kurumda çalışanlar da gönüllü gençler ama toplumun ötekileştirdiği banliyöde yaşayan göçmen ve diplomasız gençler. Onlar da hayattaki yerlerini özel ilgi isteyen insanlarla iletişim kurup onlara yardım ederek keşfediyorlar.


Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.