Çar, 11/22/2023 - 14:01 tarihinde halukgoksel tarafından gönderildi

Yayın Tarihi

Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekip’ten Dijital Kolaylaştırıcılık Rehberi III: Örnekler ile Dijital Kolaylaştırıcılık

Yazarlar: Günalp Turan, Irmak Akıncı Canbaz, Zeynep Hancı

Pandemide Dijital Öğrenimler Buluşması

Türkiye’de Mart ayının sonunda ilk Covid-19 vakasının tespit edilmesiyle birlikte hayat pek çok alanda sekteye uğradı, bu alanlardan biri de eğitimdi. Uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte eğitim alanında faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşu ve sivil inisiyatif, çalışmalarını dijital ortamlara uyarlamaya çalıştı. İçinde bulunduğumuz bu bilinmezlik döneminde karşılaştığımız sorunları birlikte çözmek, birbirimizden öğrenmek ve deneyimlerimizi paylaşmak için ATÖLYE İstanbul, Başka Bir Okul Mümkün Derneği (BBOM), Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV), Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Habitat Derneği, Heart Mind Design, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇoÇA), İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi (SEÇBİR), Köy Okulları Değişim Ağı (KODA), Mektepp, SEBİT, SU Gender, TEMA Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Vehbi Koç Vakfı’ndan 16 farklı kurumun temsilcileri ile bir araya geldik Pandemide Dijital Öğrenimler buluşmasını gerçekleştirdik. Dijital dönüşüm sürecini anlanlamdırmak için buluşmada paydaşlarımızla birlikte üzerine kafa yorduğumuz 3 sorunun sonuçlarını, Irmak’ın ve Fulden’in kaleme aldığı “Pandemide Dijital Öğrenimler Buluşması Raporu”nda derledik.

Dijital Kolaylaştırıcılık Atölyeleri

Ağ Etkileşim Ekibi’nden Zeynep ve Değişim Elçilerinden Okan ile birlikte “1 Öğretmen 1 Kolaylaştırıcı Ekip: Dijital Kolaylaştırıcılık Atölyesi” başlıklı bir seri oluşturduk. Bu seriyi hem Öğretmen Ağı’nda hem de Koç Okulu DESTEK (Daha Etkileşimli Sınıflar için Teknoloji ve Eğitim Konuşmaları) projesi işbirliğinde gerçekleştirdik. Serinin 101’inde Dijital Kolaylaştırıcılık İpuçlarının yanı sıra Zoom, Menti, Padlet, Jamboard ve Nearpod’u tanıttık. Serinin 102’sinde ise uygulamalı bir atölye gerçekleştirdik ve yalnızca Padlet aracını kullanarak duyguları tanıma, merak, yaratıcılığı artırma, oyun ihtiyacını karşılama gibi temalarda katılımcı öğretmenlerle birlikte etkinlikler ortaya koyduk.

SEÇBİR’in buluşturuculuğunda, Ağ Etkileşim ekibinden Irmak, Günalp, Zeynep olarak, İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinin katılımıyla dersleri nasıl dijitalleştirebileceğimiz üzerine Dijital Kolaylaştırıcılık Atölyesi gerçekleştirdik.

Ardından Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ekibinin katılımı ile birlikte yüksek katılımlı dijital buluşmalarda etkileşimi artırabilecek, katılımcılarının yaratıcılığını ve sözünü ortaya koyabileceği alternatif yöntemlere değindiğimiz Dijital Kolaylaştırıcılık Atölyesi gerçekleştirdik.

AÇEV ile Uzaktan Eğitim Buluşmaları’na Dijital Kolaylaştırıcılık ve Dijital Araçlara dair kurumsal ve bireysel öğrenimlerimizi paylaşmak için konuk olduk.

Attendify ile Yaratıcı Özgüven Festivali

Ağ’da yaratıcı düşünme üzerine yıllardır Değişim Elçileri ve paydaşlarla birlikte üretiyoruz. Yaratıcı Problem Çözme Programı’nın etki raporunda, karşımıza yaratıcı özgüven kavramının bilinirliği arttıkça, dönüştürücü gücünün de arttığı içgörüsü ortaya çıktı. Bireyin dünyayı değiştirebileceğine olan inancı olarak tanımlayabileceğimiz Yaratıcı Özgüven Festivali’nin ilk tohumu yine öğretmenler tarafından atıldı. Bu fikir ilk aklımıza düştüğünde, öğretmenlerle birlikte yaklaşık 3 ay sürecek hazırlık yoluna, ilk olarak bir “Festival alanında neler olur?” sorusunu düşünerek başladık.

Peki, gerçekten dijitalde bir Festival ortamı yaratmak istiyorsak nasıl bir alan tasarlanmalıydı? 22 Değişim Elçisi öğretmen ve Kolaylaştırıcı Ekip olarak birlikte kolları sıvadık ve dijital bir Festival deneyimi için araştırmalarımıza başladık.

Anlaşılabilir şekilde, pek çok ulusal ve uluslararası kurum, pandemi dolayısıyla bu gibi büyük kitlelerle buluşabileceği dijital araçlar kullanarak konferanslar, buluşmalar, çalıştaylar düzenlemişti. Öğretmen Ağı olarak bizler de Zoom ve Youtube gibi araçlar üzerine kocaman bir deneyimin üzerinde oturuyor olsak da, binlerce kişinin etkileşime girdiği, farklı paydaşların içeriklerini görünür kılacak, canlı yayınlanacak paralel oturumlar içeren bir kurgu ve hayalimizdeki kullanıcı deneyimi şimdiye kadar kullandığımız herhangi bir dijital araç tarafından sağlanmıyordu.

Sürekli sahada olmak, farklı içerikler ve araçları deneyimlemeyi de getiriyor. Finlandiya menşeili HundrED’ın her sene gerçekleştirdiği, dünyanın pek çok yerinden öğretmenlerin inovasyonlarını toplanarak sergilediği 2020 Global Innovation Summit’i izlerken, HundrED ekibinin pandemi sırasında bu etkinliği dijital gerçekleştirmek için kullandığı araç olan Attendify isimli uygulamayı deneyimlemiştik. Birebir deneyimimiz, hayalimizdeki Yaratıcı Özgüven Festivali için bu aracın oldukça yeterli olduğunu gösteriyordu. Attendify ekibi ile yapılan ön hazırlık toplantıları ve Kolaylaştırıcı Ekip’ten Ekin, Fulden ve Haluk’un muhteşem destekleri ile Festival alanımız hazırlanmaya başlandı.

Ortaya, herkesin birbiriyle tanışıp sohbet edebildiği, birbirini takip edebildiği, İlham Arşivi’nde tıpkı festivallerdeki standlarda gezer gibi dolaşıp, yazılar okuyup, sergilere göz gezdirip, müzikler dinleyerek beslenip ilham alabildiği, paralel oturumlar arasında “Şimdi hangi Zoom linkindeydik?” diye kafalar karışmadan özgürce gezebildiği bir dijital Festival deneyimi çıktı. 6000’e yakın ziyaretçiyi ağırlayan bu platform, önümüzdeki kalabalık Ağ etkinliklerinde de karşımıza çıkmaya devam edecek.

Dijital Kolaylaştırıcılık yazı dizimizin sonuna geldik. Umuyoruz ki Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekip olarak deneyimlerimizi sizinle paylaşarak fayda sağlayabilmişizdir. Eğer yazı dizimizi sonunda yakaladıysanız; I. bölüm “Dijital Kolaylaştırıcılık Nedir?” için buraya, II. bölüm Dijital Kolaylaştırıcılığa Dair İpuçları için buraya tıklayabilirsiniz.



Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.