Güvenli İfade Alanları Oluşturmak | Gündelik Sorunlara Pratik ve #YaratıcıTarifler
Bir öğretmenin her gün ne kadar çok sorunla karşı karşıya kaldığını, bu sorunlara sayısız yaratıcı çözüm ürettiklerini, bu süreçte nelerle karşılaşabileceğini en iyi başka bir öğretmen bilir; çünkü öğretmenin halinden, öğretmen anlar.
Öğretmenlerin geliştirdiği ve okullarda uygulayarak test ettiği, işin mutfağından gelen yaratıcı çözümleri tüm öğretmenlerle buluşturalım istedik. UNESCO tarafından 2019 yılında Kasım ayının ilk perşembesi Uluslararası — Siber Zorbalık da Dâhil Olmak Üzere — Okullarda Şiddet ve Zorbalıkla Mücadele Günü ilan edildi. Bu sene 3 Kasım’a denk gelen bugünde öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri güvenli alanlar oluşturma konusunu ele alıyoruz.
Tarif: Askıya Attım Fark Yarattım
Odaklandığı Problem: Akran zorbalığı
Amaç: Çocukların kendilerini ifade edebilecekleri alanları artırarak akran zorbalığını azaltmak.
Hazırlık Süresi: 1 saat
Uygulama Süresi: En az bir hafta
Kimlerle Uygulanabilir?: Tüm kademeler
Hedeflenen etki: Çocukların ifade ve empati becerilerinin gelişmesi. Sınıfın duygu durumunun gözlemlenmesinin kolaylaşması. Çocukların olumsuz yaşantıları ile baş etme becerilerinin güçlenmesi. Benzer duygu ve düşüncelerin görünürlüğünün sağlanarak sınıfa aidiyetin artması.
Tarif:
- Öğrencilere “Askıya Attım Fark Yarattım” etkinliğini gerçekleştireceklerini açıklayın. Etkinlik için bir terazi veya iki ucunda kutu veya zarf olan bir askıyı öğrencilerin katılımıyla oluşturun. Askının bir ucunda kırmızı; diğer ucunda yeşil bir kefe yer alır.
- Öğrencilerden belirli aralıklarla gün içinde yaşadıkları durumu veya duyguyu bir kağıda yazmalarını isteyin. Yazdıklarının olumlu olduğunu düşünüyorlarsa bunları yeşil zarfa yerleştirip, terazinin yeşil kefesine bir adet yeşil küp atmalarını; yazdıklarının olumsuz olduğunu düşünüyorlarsa notlarını kırmızı zarfa yerleştirip, terazinin kırmızı kefesine bir adet kırmızı küp atmalarını söyleyin. Kefelere atılan küpler ile sınıfın gün içindeki duygu yoğunluğu görselleştirilmiş olur.
- Gün sonunda, öncelikle kırmızı zarftaki olumsuz durumları paylaşım çemberinde, kontrollü bir şekilde okuyarak paylaşın. Her paylaşılan kağıt için sınıftan çözüm önerileri isteyin.
- Çemberin devamında yeşil zarftaki olumlu düşünceleri sırayla okuyun. Olumlu düşüncelerin sona bırakılmasıyla sınıf üzerinde olumlu bir duygu bırakılarak ayrılınır.
- Etkinlik sonrasında, öğrencilerle birlikte “Etkinlik size hangi duyguları hissettirdi; size neler düşündürdü?” gibi sorular sorarak geribildirim ve değerlendirme alın.
Çözümü uygulama sürecine başlarken çocukların hazır bulunuşluğunu artırmak için duygu farkındalığı ve akran zorbalığı hakkında Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlerin de işbirliğiyle ders içerikleri hazırlayabilirsiniz.
Püf Noktası:
Eklenecek notlar yazma becerisi kazanmamış çocuklar tarafından resimle ifade edilebilir. Sınıf içindeki çocukları incitici ifadelerin olabilmesi ve isim kullanılması ihtimaline karşılık notların öğretmen kontrolünde okunması önerilir.
Yaratıcı çözüm tarifi ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Tarifleri denediyseniz, buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz formu doldurabilirsiniz. Görüşlerinizi duymaktan memnun oluruz.
Bir sonraki tarifte buluşmak üzere.
Tarifi Geliştirenler: Besime Büşra Karakoyun (Okul Öncesi Öğretmeni), Betül Aydın (Sınıf Öğretmeni), Leyla Kış (İlköğretim Matematik Öğretmeni), Meltem Gökdaş (Fen Bilimleri Öğretmeni), Şeyma Büyükurvay (Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik), Tarık Aksoy (Türk Dili Ve Edebiyatı Öğretmeni)
Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.