2021'de Öğretmen Ağı’nda #OlanBiten’ler
Yazar: Buket Sönmez
Yıl ortasına kadar hangi yılda olduğumuzu şaşırdığımız bir yıldı 2021. Zaman kavramıyla çok değişik şekillerde yüzleştik. Tüm yaşananlar ile bizlerde derin izler bırakmış; bununla birlikte birçok yeni öğrenime kapı aralamış bu yılı arkamızda bırakıyoruz.
Pandemi etkilerini hala sürdürürken, çok çeşitli ihtiyaçları da beraberinde getirmeye devam etti. Eğitim alanında veli işbirliğini, öğretmenin iyi olma halini ve meslek itibarını, hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası haline gelen dijital dünyayı ve eğitimdeki yerini, tüm kapanma ve açılmalar ile okula yeniden ve yeniden nasıl uyum sağlayacağımızı konuştuk. Hayatımızı ve düşünme alanlarımızı etkileyen tek parametre ise pandemi değildi elbette. Art arda yaşanan doğal afetler ile doğa ile olan bağlarımızı sorguladığımız, ekolojik dengeyi belki de daha önce hiç bu kadar düşünmediğimiz bir yıl oldu.
2021 yılının son günlerinde tüm bu bahsettiklerim ışığında sizlerle geride bıraktığımız bu yılı hatırlamak, Ağ’da üretilen bilgi ve değeri paylaşmak istiyorum.
#Yaratıcılığınaİnan’an herkesle Yaratıcı Özgüven Festivali’nde bir araya geldik
Her gün çocukların eğitimi için sayısız yaratıcı fikir bulan ve uygulayan öğretmenlerin yaratıcı özgüveninden aldığımız güçle #Yaratıcılığınaİnan’an herkesi Yaratıcı Özgüven Festivali’ne davet ettik.
Hep birlikte yaratıcılık evrenine merhaba dedikten sonra, farklı disiplinlerden kişilerle bir araya gelip kalıpları kırmak üzerine sohbet ettik. “hata”larını “hatta”lara çevirenlerle tanışıp, ilham veren hataların ve hata sahiplerinin hikayelerini dinledik. Bu kutlama alanının oluşmasını mümkün kılan herkese ben de bir kez de buradan teşekkür etmek isterim.
Birçok farklı yayınla eğitimin çeşitli alanlarında söz ürettik
- Bağlantılar panel serisinde, Öğretmen Ağı’nın farklı paydaşları, destekçi vakıfları ve Değişim Elçisi öğretmenler, eğitimle ilgili belirli bir konuyu yenilikçi bir bakış açısı ile tartıştılar. “Eğitimi #YenidenDüşün” başlığı altında “Öğretmenlik”, “Okul”, “Veli Olmak”, “Eğitimin İçeriği”, “Öğrencilik” ve “Başarı” başlıkları #YenidenDüşün’üldü. Bağlantılar çevrimiçi panel serisinin çıktılarından oluşan “Bağlantılar Eğitimi #YenidenDüşün Rapor”u yayınlandı.
- Yapılan çalışmalar eğitimin gelişmesinin yolunun öğretmenlerden geçtiğini gösteriyor. Pilot çalışması kapsayıcı eğitim odağında gerçekleşen Eylem Araştırmacı Öğretmen Programı da bu amaca hizmet ediyordu. “Eğitim pratiklerimi kapsayıcı eğitimi mümkün kılacak şekilde nasıl geliştirebilirim?” sorusuna yanıt aranarak kapsayıcı eğitim için stratejiler geliştirilmesi hedeflenen programın çıktılarından oluşan “Değişim Benimle Başlar: Kapsayıcı Eğitim İçin Eylem Araştırmacı Öğretmen Programı Raporu” yayınlandı.
- Zorlu, belirsizliklerle dolu, kendimizin ve yakınlarımızın sağlığından endişe ettiğimiz bir dönemde veliler bir gecede sınıfın bir parçası haline geldiler. Bu dönemde Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinin yoğunlaştığı bir konu da velilerin rolü ve çocuklarla iletişimi oldu. Öğretmen Ağı topluluklarından Takımyıldız Topluluğu’ndan 13 Değişim Elçisi öğretmen, Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisiyle 8 aylık bir araştırma ve çalışma dönemi sonunda, veli ve çocuk tanışıklığı ihtiyacına yönelik yaratıcı etkinlik, oyun, yöntem ve öneriler içeren “Veli-Çocuk Tanışıklığı Kitapçığı”nı hazırladı.
- “Eleştirel dijital okuryazarlığa eğitimde nasıl yer açabiliriz?” sorusunu ele alarak Teyit işbirliği ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği desteğiyle Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık Projesi için 9 aylık bir yolculuğa çıktık. Türkiye’nin 19 farklı ilinden ve birçok farklı branştan 39 öğretmen bir arada eğitimde eleştirel dijital okuryazarlığa yer açmak için üretti ve ortaya içerisinde yaratıcı çözümlerin de yer aldığı “Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı” ortaya çıktı.
Günlük hayatın telaşındayken kaçırdıklarımızı yakaladık, kendimizi ve başardıklarımızı kutladık.
2 Temmuz 2021 Cuma günü okulların kapanması ile geçtiğimiz yılı kutlamak, gelecek dönemden beklentilerimizi konuşmak ve planlarımızı yapmak için geleneksel olarak düzenlediğimiz Değişim Elçileri Yaz Buluşmasının 5.sini hiç beklemeden, 3 Temmuz 2021 Cumartesi günü gerçekleştirdik.
#YazBuluşması2021’de, Öğretmen Ağı Değişim Elçileri ile birlikte 2020 yılında internette en çok sorulan sorulardan biri olan “#NasılÖğretmenOlunur”a yanıt aradık. Öğretmenlik mesleğine dair kalıp yargıları yırtıp atarken, “İyi ki Öğretmenim!” diyen Değişim Elçileri ile birlikte buluşmayı tamamladık. Değişim Elçilerine özel olarak gerçekleşen bu Buluşma’da elimizden geldiğince Öğretmen Ağı’na dahil olan, olmayan herkesin beslenebileceği alanlar yaratmaya gayret ettik.
Yeni Dönemde Okula Uyum Kitapçığı, uluslararası iyi örnekler arasına girdi
COVID-19 salgını, hayatımızda ciddi değişiklikler yapmamıza neden oldu. Çoğumuz, olağandışı bu süreçte alışkanlıklarımızı ve rutinimizi değiştirmek durumunda kaldık. Eğitim de bu köklü değişikliklerden nasiplendi. Öğretmenler sadece mesleki olarak değil, kişisel olarak da etkilendi.
Uzaktan eğitim dönemi ile birlikte öğretmenlerin ve öğrencilerin okula uyumlarının sağlanması daha da önemli oldu. OpenIdeo ve Teacher’s Guild ortaklığında The Education (Re)Open Solution çağrısı ile dünyanın dört bir yanından yapılan 256 başvuru arasından seçilen, Öğretmen Ağı Çevrimiçi PDR Topluluğu’nun hazırladığı Yeni Dönemde Okula Uyum Kitapçığı pandemi sonrası okula uyumu kolaylaştıran çözümler arasında yerini aldı.
Öğretmen Ağı’nı oluşturan sesler çeşitlendi
Öğretmen Ağı’nı oluşturan farklı sesler bir süredir podcast platformlarında da yankılanıyor, öğretmenler deneyimlerini, yetkinlikleri ve birikimlerini Öğretmenin Sesi isimli podcast serisinde paylaşıyordu. Ancak hep yinelediğimiz gibi Ağ, öğretmenler kadar, öğretmenlerin güçlenme yolculuğunda onlara eşlik etmek isteyen paydaş kişi ve kurumlardan da oluşuyor. 2021’in mart ayında ilk bölümünü yayınladığımız Bi’ Çırpıda podcast serisi ile bu kişi ve kurumların da uzmanlık ve birikimlerini görünür kılmayı amaçladık. 9’u Öğretmenin Sesi 7’si Bi’ Çırpıda olmak üzere geçtiğimiz yıl tam 16 podcast bölümü yayınlandı.
Öğretmenlerin hikayelerini öğretmenlerden okuyun
Ağ’ın ilk günlerinden bu yana, herkesin birbirinden öğrendiği, birbirinden güç aldığı bir toplulukta olmak öğretmenlerin hayatına ne kattığını; öğretmenler her gün sınıflarda, okul bahçelerinde, son bir buçuk yıldır dijital platformlarda neler yaşadığını kayıt altına almak için açtığımız Medium blog hesabındaki yazılar bizi tüm çocukların nitelikli eğitime kavuşması için çalışan farklı bir öğretmenin ya da Ağ insanının yaşamı ile tanıştırmaya devam etti.
Tüm bunların yanı sıra sayısız etkinlik ile bir araya geldik ve paylaştık, Ağ’a dahil olan Değişim Elçileri , paydaş kişi ve kurum ile ürettik ve güçlendik. Adhokratik topluluklar ile onlarca tema etrafında bir araya geldik. Uluslararası çalışmalar ile Ağ’da üretilenleri yaygınlaştırmaya çalıştık. Kısacası, kocaman bir topluluk olarak birlikte ürettik ve paylaştık, 2021 yılını da bir aradalığımızdan aldığımız güçle hatırlayacağız. 2022 yılında ise daha da kenetlenmiş olarak birlikte üretmeye ve paylaşmaya devam etmeyi canı gönülden diliyoruz.
Herkese şimdiden iyi seneler ve sevgiler.
Buket Sönmez hakkında
Buket, 9 Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul’a gelerek çalışma hayatına Yapı Kredi Bankası’nda Kurumsal Portföy Yönetmeni olarak başladı.10 yılı aşkın bir süre bankacılığın çeşitli alanlarında yöneticilik yaptı. 2009 yılında farklı ve yeni deneyimler kazanmak üzere IBM Global Hizmetler’e katıldı. Strateji Danışmanı olarak göreve başlayan Buket, 7 yıla yakın bir süre çeşitli kurumlarda strateji, süreç iyileştirme, operasyonel dönüşüm, hedef iş modeli oluşturma, değişim yönetimi gibi alanlarda Proje Yöneticiliği yaptı.
Buket, Öğretmen Ağı Projesi’nin planlama aşamasında verdiği gönüllü destek sonrası, birikimlerini ona heyecan veren bu oluşuma katkı sağlamak ve eğitim dünyasının ona katacaklarına imkân vermek üzere 2016’da Öğretmen Ağı Genel Koordinatörlüğü görevini üstlenerek hayatında yeni bir sayfa açtı.
Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.