Birbirini Tanımayı Sağlamak: “Kutu Kutu Kimse”

Berkay Bugöl, Beyza Açıkgönül, Buğrahan Açar, Ömer Akkaya, Kerim Baran, Süleyman Kıllı, Zehra Özbey

Problem Neydi? 

Öğretmenlerin öğrencilerin bireysel farklılıklarını fark etmeleri, sınıf içindeki kapsayıcılığı artırarak daha katılımcı bir öğrenme ortamı oluşturmalarını mümkün kılar. Bu noktada öğrencileri tanıma ihtiyacı hissetmemeleri, bireysel farklılıklara duyarlı ders işleyiş biçimlerinin geliştirilmesini zorlaştırabilir. Peki, öğretmenlerin öğrencilerini daha yakından tanımaya istekli olmalarını nasıl sağlayabiliriz?

Çözüm

Öncelikle öğrencilere “Kutu Kutu Kimse” hakkında bilgi verilir. Ardından, öğrenciler gönüllülük esasına dayanarak, öğretmenlerinin bilmesini istedikleri ancak genellikle bilinmeyen özelliklerini bir kâğıda yazar ve isimlerini belirtmeden bir kutuya atarlar. Daha sonra, dersine giren öğretmen kutudan rastgele bir kâğıt çeker, yüksek sesle okur ve yazan kişinin kim olabileceğini tahmin eder. Diğer öğrenciler de bu tahminlere katılabilir. Eğer tahminler doğru olmazsa yazan öğrenci kendisini tanıtarak açıklar. Bu süreç, öğrencilerin öğretmenlerine kendilerini ifade etme fırsatı sunarken, aynı zamanda öğretmenlerin öğrencileri daha yakından tanımalarını sağlar.

Çözümün Etkisi

Uygulama sürecinde, kutudan kâğıt çekilmesinin heyecan yarattığı ve kâğıdın okunması sırasında sınıf içinde merak ve tahmin sürecinin başladığı gözlemlenmiştir. Bu süreç, sınıf ortamında olumlu bir etkiye neden olmuş ve öğretmenle öğrenci arasında daha fazla diyalog kurulmasına olanak sağlamıştır. Yazılan özelliğin tahmin edilmeye çalışılması, öğretmenle öğrenciler arasında sohbeti teşvik etmiş, öğretmenin hiç bilmediği bir özelliği öğrenmesi, öğretmen ve öğrenci arasındaki bağı güçlendirmiştir. Sonuç olarak, sınıf ortamının daha samimi ve diyaloğa açık bir hâle geldiği gözlemlenmiştir.

Çözüm Okullarda Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmen tarafından ortaokul ve lise kademelerinde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi Çözüm Merkezi Geribildirim Formu üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz.

Çözümü Geliştirenler ( Branşlarıyla birlikte ): 

Berkay Bugöl (Öğrenci), Beyza Açıkgönül (Öğrenci), Buğrahan Açar (Öğrenci), Ömer Akkaya (Öğrenci), Kerim Baran (Edebiyat Öğretmeni), Süleyman Kıllı (Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen), Zehra Özbey (Sınıf Öğretmeni).

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?