Beni Tanı Öğretmenim

Kadriye KARATAŞ, Ekincan BOLAT, İlayda KOÇAK, Emir Furkan SAYAR, Mustafa KUTLU, İsmail ÖRNEK

Problem Neydi? 

Öğretmenlerin öğrencileri yeterince tanımaması, bireysel farklılıklara uygun ders işleyiş biçimlerini kullanmalarını zorlaştırabiliyor. Oysa öğrencilerin bireysel farklılıklarının tanınması, kapsayıcı ve katılım odaklı eğitim uygulamalarının çeşitlenmesini ve daha etkili hale gelmesini mümkün kılar. Peki, öğretmenler öğrencilerini nasıl daha iyi tanıyabilir?

Çözüm

Çözümün uygulanmasında öncelikle öğrencilere çalışmanın amacı hakkında bilgi verilir. Öğrenciler kendilerini tanıtan bireysel sayfalar oluşturduktan sonra, bu sayfalar bir araya getirilerek “Beni Tanı Öğretmenim” isimli bir kitapçık oluşturulur. Öğrenciler, derslerine giren öğretmenlere bu kitapçıkları sunarak kendilerini ifade etmek ve tanıtmak için alan bulurlar. Sürecin ardından öğretmenlerin kitapçıklara dair duygu ve düşünceleri değerlendirilerek, bu uygulamanın öğretmen-öğrenci ilişkisini nasıl güçlendirdiği, kapsayıcı ve katılımcı bir eğitim ortamı oluşturma olanaklarını nasıl dönüştürdüğü ve ders işleme yöntemlerine nasıl yansıdığı ele alınır. 

Etki

Uygulama sürecinde, öğretmenlerin öğrencilerini daha yakından tanımaya başladıkları ve her öğrencinin farklı özelliklere sahip olduğunu fark ettikleri gözlemlendi.  Buna bağlı olarak, öğretmenlerin ders anlatım biçimlerini sınıfın ihtiyaçlarına göre tasarlamalarıyla birlikte daha kapsayıcı bir öğrenme ortamı oluştu. Bu değişimlerin sonucunda, öğrencilerin derse katılım düzeylerinin arttığı gözlemlendi.

Çözüm Okullarda Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmen tarafından ortaokul ve lise kademelerinde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi Çözüm Merkezi Geribildirim Formu üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz.

Çözümü Geliştirenler ( Branşlarıyla birlikte ): 

Kadriye KARATAŞ (Öğrenci), Ekincan BOLAT (Öğrenci), İlayda KOÇAK (Öğrenci), Emir Furkan SAYAR (Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen), Mustafa KUTLU (Elektrik-Elektronik Teknolojisi Öğretmeni), İsmail ÖRNEK (Eğitim Koordinatörü)

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?