Aidiyetle birlikte gelen katılım: Kararmatik

Ayşen Akkan, Cengiz Taş, Kübra Gürol, Nazlı Bat, Yıldız Bakşı

Problem Neydi?

Öğrenciler, ait hissetmedikleri sınıf ortamlarında karar süreçlerine katılmak için yeterli motivasyonu da kendilerinde bulamayabiliyorlar. Aidiyet duygusunu güçlendirmek, öğrencilerin fikirlerini beyan etmesi ve karar süreçlerine dahil olmasını da sağlayabiliyor. Peki; "Öğrencilerin sınıfa aidiyetini artırarak karar süreçlerine katılımını nasıl artırabiliriz?"


Çözüm 

Tasarım odaklı düşünme metodolojisinin uygulandığı problem çözme sürecinde; öğrencilerin karar süreçlerine katılımını artırmak için, öğrencilerin kendisini ait hissedebileceği, kararların uygulandığı ve saygı duyulduğu bir ortam yaratmak hedeflendi. Bu kazanımları hedefleyen “Kararmatik” çözümü geliştirildi.

Öğrencilere, "Kararmatik" hakkında genel bilgi verilir: "Yıl boyunca serbest etkinlikler dersimizde ne yapacağımıza siz karar vereceksiniz. Ancak kararınızın hangi hafta uygulanacağı henüz belli değil, bu hepimize sürpriz olacak. Birlikte tasarlayacağımız bir Kararmatik yapacağız. Yapmak istediğimiz etkinliği veya sınıfta uygulanmasını istediğimiz bir kararı yazıp bu kutuya atacağız. Kutuyu sallayarak düşüreceğimiz kararı bir sonraki serbest etkinlikler dersinde uygulayacağız. Uygulama günü gelmeden önce birlikte hazırlık yapacağız. Her hafta başka bir öğrencinin kararını uygulayacağız." Kararmatik, tüm öğrencilerin katkılarıyla yapılır. Öğrenciler, Kararmatiğin içine küçük kağıtlara uygulanmasını istedikleri etkinlikleri, fikirleri ya da kararları atarlar. Kararmatiğe atılacak fikirler bir tema hakkında ya da temadan bağımsız serbest fikirler de olabilir. Kararmatikteki kağıtlar karıştırılır kura ya da kutudan düşme usulüne göre bir karar seçilir. Seçilen fikir veya karar bir sonraki derste uygulanır. Uygulanan kararlar sonrasında ve genel etkinlik sürecine dair öğrencilerin görüş ve fikirleri alınır; etkinlik geribildirimlere göre değiştirilir veya iyileştirilir.

Hedeflenen Etki

Öğrenciler, kararlarını daha kağıtlara yazarken sürece katılmayı istek ve heyecanla hayal ettiler. Kimin kararının uygulanacağını, kendi karar yumurtasının kutudan düşmesini heyecanla beklediler. Kutudan düşen karar kendine ait olmasa da aynı istek ve heyecan devam etti. Kutudan düşen kararın uygulanacağı gün heyecanla beklendi. Bazı haftalar dersin içeriğini Karamatiği farklı derslerde de kullanmak istediler. Daha önce kararı uygulanmış olan öğrenciler sonraki haftalardaki Kararmatik kararlarının tümüne aynı heyecan ve istekle katıldılar. Öğrencilerin derste işlenen temalara ilgisi arttı, kararın uygulanacağı gün devamsızlık yapan öğrenci olmadı, okula daha istekli gelmeye başladılar, kararı uygulanan öğrencilerin kendine güveni arttı, birbirlerinin kararlarına saygı duymayı yavaş yavaş içselleştirmeye başladılar. Sonuç olarak çözümün, öğrencilerin kendini değerli hissetmesi, olumlu kişilik geliştirmesi, kendine güveninin artması, kapsayıcılık ilkelerine uygun sınıf ikliminin oluşturulması, öğrencinin okula aidiyet duygusunun gelişmesi etkileri görüldü.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Etkinliği Geliştirenler

Ayşen Akkan (Sınıf Öğretmeni), Cengiz Taş (Sınıf Öğretmeni), Kübra Gürol (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni), Nazlı Bat (Okul Öncesi Öğretmeni ), Yıldız Bakşı (Okul Öncesi Öğretmeni )

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?