Karar Alma Yeteneğini Geliştirmek: Benim Adım Tavus Kuşu

Songül AKAR, Asya MELİSA, Mine Mercan KOCAER, Sena Sezen TULUMOĞLU, Mustafa ÇİÇEK

Problem Neydi?

Çocukların karar alma yetenekleri ancak birey olarak kabul edildiklerinde ve doğru kararlar alabileceklerine güvenildiğinde gelişir. Fakat yetişkinler çoğu zaman çocuklara tam olarak güvenemeyip karar alma süreçlerine kısıtlamalar getirirler. Peki, çocukların aldıkları kararlara yetişkinlerin güven duymasını nasıl sağlarız? Çocukların karar alma yeteneklerinin gelişmesine nasıl destek olabiliriz?


Çözüm 

Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin kullanıldığı Yaratıcı Problem Çözme sürecinde,  çocukların sorunları üzerine konuşarak çözüm üretme konusunda hazır ve istekli oldukları gözlemlendi. Bu bağlamda çocukların kendi ihtiyaç ve beklentilerinin farkına varmasına ve çözüm yollarını kendilerinin üreterek uygulamasına katkı sunan “Benim Adım Tavus Kuşu” çözümü geliştirildi. 

"Benim Adım Tavus Kuşu” etkinliğinde öncelikle öğrencilerin istekleri doğrultusunda sınıfın sorun ve istekleri belirlenir. Öncelikli sorunlar tespit edildikten sonra öğrenciler çözüm önerileri geliştirir ve daha sonra seçilen çözüm önerilerini bir hafta boyunca uygularlar. Bir hafta sonunda çözümü uygulayan öğrencilerin geri bildirimleriyle birlikte çözümler karar defterine yazılır. Bir sonraki problem için aynı süreçler uygulanır. Etkinliğin ayrıntılı yönergesine ulaşmak için “Çözümümü İndir” butonuna tıklayabilirsiniz.

Etkisi

Çözüm, çeşitli sınıf ve kademelerden öğrencilerle birlikte gerçekleştirildi. Öğrencilerin sürece katılımda çok hevesli ve istekli olduğu gözlemlendi. Çözüm karar verme yeteneğinin yanı sıra öğrencilerin iş bölümü ve dayanışma alışkanlıklarını da geliştirdi. Çözümün uygulama sürecinde öğrencilerin öğretmenin tahmin ettiğinden çok daha farklı çözümler de geliştirebildiği gözlemlendi, böylece kimi zaman öğretmenler de sınıflarıyla ilgili farkındalık kazandı.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Çözümü Geliştirenler

Songül AKAR (Sınıf Öğretmeni), Asya MELİSA, Mine Mercan KOCAER (Tarih Öğretmeni), Sena Sezen TULUMOĞLU (Sınıf Öğretmeni), Mustafa ÇİÇEK

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?