Salgın gölgesinde süren uzaktan eğitim dönemi sona erse de, yeni döneme hazırlanan eğitimin gündemi canlı kalmaya devam edecek. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Öğretmen Ağı olarak dijitale taşıdığımız çalışmalar, yaz boyu eğitimcilerle buluşacak. 3 Temmuz’da başlayan Eğitimde İyi Örnekler Konferansı 14 Ağustos’a kadar devam ederken, ERG ve Öğretmen Ağı’nın Youtube kanalları eğitimcilere ilham veren içerikler sunacak.
17. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı Başladı!
ERG’nin Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi’nin desteğiyle düzenlediği Eğitimde İyi Örnekler Konferansı (İÖK), her yıl olduğu gibi bu yıl da bir açış etkinliğiyle başladı. 17. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın açış etkinliği, 3 Temmuz Cuma günü ERG YouTube kanalında Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla canlı yayınlandı. ERG Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Üstün Ergüder’in, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safakan’ın ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici’nin açış konuşmaları ardından, Brookings Institution Evrensel Eğitim Merkezi Eş Direktörü Rebecca Winthrop’un sunumuyla devam etti. 17. İÖK’ün açış etkinliğinin tamamını ERG YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
17. İÖK ile “Saklı Kalan Başarılar”ı Birlikte Keşfedeceğiz
Bu yıl hepimize yeni öğrenme ve keşif ortamları sunan 17.İÖK’ün teması “Saklı Kalan Başarılar”. Bu tema aracılığıyla, çoktan seçmeli sorulara, sınavlara, yalnızca akademik performansa indirgenebilen, toplumdaki yerleşik ve çoğu zaman tek boyutlu başarı algısı sorgulanacak. Başarının birçok tanımı ve boyutu olabileceğine işaret edecek bir iletişim kampanyası yürütülecek. Kampanya temasına dair içerikleri ERG’nin sosyal medya hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.
17. İÖK 14 Ağustos’a Kadar Devam Edecek!
17. İÖK, 7 Temmuz-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında ERG YouTube kanalında ve Zoom üzerinden gerçekleşecek buluşmalarla devam edecek. Farklı günlerde gerçekleşecek eğitimde iyi örnek sunumları, atölyeler ve canlı yayınlanacak sohbetler için ERG web sitesinde her hafta güncellenen takvimi incelemenizi tavsiye ederiz.
Eğitimin Yarınını Şekillendirmek İsteyenler Bir Aradaydı
Öğretmen Ağı’nın gelenekselleşen Değişim Elçileri Yaz Buluşması 1 ve 2 Temmuz 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. Buluşma “Burası Tamamen Bizim” mesajıyla, koşullar ne olursa olsun tamamen öğretmenlerin olan çevrimiçi bir alan yarattı.
29 şehirden yaklaşık 350 kişinin katıldığı Buluşma’da, Değişim Elçisi öğretmenlerin yanı sıra Buluşma’ya Partner olan 50’ye yakın kurum ile Ağ’ın ana destekçisi olan 6 Vakıf bir araya geldi.
Buluşma kapsamında düzenlenen “Eğitimin Yarınını Şekillendirmek” başlıklı Youtube canlı yayınında, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerinin eğitimin geleceğine nasıl katkı sunacağı tartışıldı. İki oturumdan oluşan canlı yayının ilk oturumu, yaratıcı düşünme becerisinin eğitimin geleceğinde oynadığı role odaklandı. Oturumda, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi öğretmenlerinden Türkay Tol, Selcen Tuğba Aytaş ve Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı danışmanı Derya Tombuloğlu konuşmacı; Öğretmen Ağı ekibinden Zeynep Hancı ise moderatör olarak yer aldı.
İkinci oturumda ise, eleştirel düşünme becerisi ve bu becerinin gelişmesi için öğretmenlerin nasıl yönlendirici olabileceği konuşuldu. Öğretmen Ağı ekibinden Günalp Turan’ın moderatör olduğu oturumda, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi öğretmenlerinden Ezgi Temiz Çeliker ve Ahmet Canbaz’a, İELEV Özel 125. Yıl İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Burcu Aybat konuşmacı olarak eşlik etti. Her iki oturumu da Öğretmen Ağı Youtube kanalından izleyebilirsiniz.
İkinci oturumda ise, eleştirel düşünme becerisi ve bu becerinin gelişmesi için öğretmenlerin nasıl yönlendirici olabileceği konuşuldu. Öğretmen Ağı ekibinden Günalp Turan’ın moderatör olduğu oturumda, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi öğretmenlerinden Ezgi Temiz Çeliker ve Ahmet Canbaz’a, İELEV Özel 125. Yıl İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Burcu Aybat konuşmacı olarak eşlik etti. Her iki oturumu da Öğretmen Ağı Youtube kanalından izleyebilirsiniz.
Ağ Sözlüğüne Eklenen Yeni Bir Kavram: Adhokrasi
Adhokrasi, Bir ağ olmanın işleyişini anlatan kilit kavramlardan biri. Bürokrasiden farklı olarak daha yatay ilişkilerle bir araya gelen ve esnek çalışan grupları içeren “adhokratik işleyiş”, Yaz Buluşması’nda öğretmenlerin tartıştığı ana konulardan bir tanesi oldu. Adhokratik işleyiş çerçevesinde Değişim Elçisi öğretmenler, yeni dönemde yaratıcı drama, mülteci hakları, eğitim teknolojileri gibi eğitimin farklı temalarında birlikte neler üretebileceklerini çalıştı. Adhokrasi ve Öğretmen Ağı’nın adhokratik yapısı hakkında Prof. Kenan Çayır’ın kaleme aldığı yazıyı okuyabilirsiniz.