Pandeminin ilk günlerinden bu yana, çeşitli deneyim paylaşımlarında, toplantılarda ya da anket ve konuşmalarda öğretmenler sıklıkla şunu dile getirdi: “Hepimizin eğitimde rolleri değişti, sorumlulukları dönüştü. Eğitimi yeniden düşünmemiz lazım.”
Öğretmenlerin dillendirdiği ihtiyaçlardan ve koşulların eğitimi geri dönülemez biçimde değiştirdiğinden yola çıkarak, değişken koşulların ardındaki yeni imkânları birlikte düşüneceğimiz “Bağlantılar” isimli bir çevrimiçi panel serisine başlıyoruz.
“Eğitimi Yeniden Düşün” ana başlığıyla düzenlenecek olan seri; sırasıyla ‘Öğretmenlik’, ‘Okul’, ‘Veli Olmak’, ‘Eğitimin İçeriği’, ‘Öğrencilik’ ve ‘Başarı’ başlıklarında olmak üzere altı farklı bölümden oluşacak. Her bölümde, bir Değişim Elçisi öğretmen ile Ağ’ın destekçisi olan bir vakıf sözcüsü, Ağ’ın iş birliği geliştirdiği paydaş kişi ya da kurumlarından biri konuşmacı olarak katılacak. Üç konuğa, bir de moderatör eşlik edecek.
Bağlantılar her bir bölümde Öğretmen Ağı’nı oluşturan farklı noktaları; Ağ’ı destekleyen vakıfları, öğretmenleri ve paydaşları bir araya getirecek. Bu yanıyla Bağlantılar, Türkiye’de örneği nadir bulunan bir ağ olma modelini görünür kılmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, fiziksel mesafelerimizin arttığı, ancak birbirimizle her zamankinden çok bağlantıda bulunduğumuz bu dönemin ruhunu yansıtıyor.
İlk bölümü Kasım ayında yayınlanacak olan seri, 2021 Şubat ayına dek sürecek. Panel serisi, eğitimle ilgilenen herkesin katılımına açık. Her bölüm, Öğretmen Ağı Youtube kanalından iki haftada bir Perşembe günleri saat 20.00’de yayınlanacak. Bölümler, aşağıdaki tarihlerde gerçekleştirilecek:
- Öğretmenliği #YenidenDüşün, 26 Kasım 2020, saat 20:00.
- Okulu #YenidenDüşün, 10 Aralık 2020, saat 20:00.
- Veli Olmayı #YenidenDüşün, 24 Aralık 2020, saat 20:00.
- Eğitimin İçeriğini #YenidenDüşün, 7 Ocak 2021, saat 20:00.
- Öğrenciliği #YenidenDüşün, 21 Ocak 2021, saat 20:00.
- Başarıyı #YenidenDüşün, 4 Şubat 2021, saat 20:00.
Değişim Elçisi öğretmenlerin yayınladığı manifesto, okul idarecisinden velisine, öğrencisinden servis şoförüne eğitimin bir parçası olan herkese “Yeni ihtimalleri birlikte tasarlayalım” diyor. Öğretmenlik, okul, veli; eğitimin içeriği, öğrencilik ve başarı gibi eğitimin içine sıkıştığı kalıplar kırmaya, bir arada olmanın verdiği güçle, eğitimi yeniden düşünmeye davet ediyor.