İyi Bir Örneği Görünür Kılmak: “Paylaşan Öğretmenler”
Problem Neydi?
Öğretmenler, zorlandıkları durumlarda destek alabileceği bir kaynağa ulaşamadıklarında motivasyonları ve iyi oluş hâlleri olumsuz yönde etkilenebiliyor. Öğretmenlerin, sınıf içi uygulamalarda desteğe ulaşabileceği, yaptığı çalışmaların yaygınlaştırılmasında ona hizmet edebilecek bir alana sahip olması motivasyonlarını olumlu yönde destekleyebilir. Peki, iyi örneklerin eğitimciler arasında yaygınlaştırılmasını nasıl sağlayabiliriz?
Çözüm
Öncelikle bir Whatsapp grubu oluşturulur. WhatsApp grubundan kurulacak Instagram hesabı için isim önerileri toplanır. İsim önerileri, WhatsApp grubunda bir anket oluşturarak oylanır ve kolektif şekilde belirlenir. Belirlenen isimle ortak bir e-posta adresi oluşturulur. E-posta adresine bağlı bir Drive dosyası içinde Google Form ile “Örnek Uygulama Formu” oluşturulur. Form WhatsApp veya Instagram gibi çeşitli kanallar ile yaygınlaştırılır. Oluşturulan e-posta adresi ile Instagram hesabı açılır. Instagram hesabının açıklama kısmına Google Form linki eklenir. Instagram hesabında ekibi tanıtan bir gönderi paylaşılır. Oluşturulan e-posta adresi ile Canva hesabı açılır. Canva aracılığıyla Instagram hesabı için logolar ve paylaşım şablonları tasarlanır. Tasarlanan logolar ve paylaşım şablonları WhatsApp grubu üzerinden oylanır ve en beğenilen tasarımlar seçilir. Forma gelen cevaplar şablon tasarımlara uygun şekilde hazırlanır. Hazırlanan gönderiler Instagram profiline yüklenir.
Çözümün Etkisi
Bu çalışma sayesinde öğretmenler sınıf içi uygulamalarını daha geniş bir kitleye yayma imkanı bulduğu gözlemlendi. Paylaşılan uygulamalara gelen geri bildirimler sayesinde öğretmenlerin motivasyonunun yükseldiği gözlemlendi. Kendi iyi örneklerini paylaşma ve ihtiyaç duyduğunda başka örneklere ulaşabilmenin, öğretmenlerin işbirliğini artırdığı ve iyi olma hâlini olumlu yönde etkilediği görüldü.
Çözüm Okullarda Nasıl Uygulanır?
Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.
Çözümü Geliştirenler
Aylin YOĞUN (Türkçe Öğretmeni), Besime Büşra KARAKOYUN (Okul Öncesi Öğretmeni), Gökhan YAPRAK (İngilizce Öğretmeni), Hasibe ÇELİK (Okul Öncesi Öğretmeni), Öykü ULUTAŞ (Matematik Öğretmeni), Yasemin AÇIKALIN (Rehberlik ve Psikolojik Danışman).