Ne Çıkarsa Bahtına Sepeti
Problem Neydi?
Öğrenci-öğretmen-idare arasında iletişime ve işbirliğine açık, hoşgörülü bir okul ortamı sağlanamadığında öğretmen kendini değersiz hissedebiliyor, mesleki doyumu ve iyi olma hâli azalabiliyor. Okul topluluğu içerisinde teması ve iletişimi artıracak pratikler, iyi olma hâlini olumlu yönde destekleyebilir. Peki, okul ortamında meslektaşların işbirliğini destekleyecek ortamları nasıl oluşturabiliriz?
Çözüm
Etkinlik materyali olarak 100 adet öğretmenleri motive edecek sözler, öneriler, etkileşimli görevler ve etkinliklerden oluşan yönerge hazırlanır. Hazırlanan notlar bir sepete içerisinde biriktirilerek öğretmenler odasına yerleştirilir. Etkinliğe katılmak isteyen öğretmenler, gün içerisinde uygulamak üzere sepetteki notlardan birini çeker. Sürekliliği sağlamak ve okula özgü yeni fikirlerin eklenmesini teşvik etmek amacıyla katılımcı öğretmenlerden 15 adet yeni not yazarak sepete eklemeleri istenir.
Çözümün Etkisi
Gerçekleştirilen etkinliğin öğretmenlerde merak uyandırdığı görüldü. Öğretmenler odasının tüm paydaşlarının katılımının sağlanması ile birlikte etkileşim ve iletişimin artırılarak motivasyonlarının olumlu yönde dönüştüğü gözlemlendi.
Çözüm Okullarda Nasıl Uygulanır?
Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.
Çözümü Geliştirenler
Banu YÜCETAŞ (Rehberlik ve Psikolojik Danışman), İbrahim ŞAHİN (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni), İsmail ARSLAN (İngilizce Öğretmeni), Kamil AKKAYA (İngilizce Öğretmeni), Özge DOĞAN (Rehberlik ve Psikolojik Danışman), Selda YARIM (Sınıf Öğretmeni).