Çar, 11/22/2023 - 14:01 tarihinde halukgoksel tarafından gönderildi

Yayın Tarihi

Öğretmen Ağı’nın Stratejik Hedefleri

Yazar: Levent Öcal

2020 yılının Temmuz ayında, 2020–2023 yıllarını kapsayan dönem için Ağ’ın stratejik odak alanlarının ve 3 yıllık hedeflerinin belirlenmesi ile başlayan Öğretmen Ağı Strateji Çalışmaları; bu yıl da 2023 sonrası için “Gelecek Tahayyülü” çalışmaları ile sürdürüldü. Bu sayede başlangıçta kısa vadeli stratejilerin belirlenmesi, sonrasında ise orta ve uzun vadeli tasarımların oluşturulması ve ortaklaşılan yapının uygulama yol haritasının ortaya konması şeklinde 3 faz olarak planlanan çalışmalarda 2. fazın sonuna gelinmiş oldu.

2023 ve sonrası için vizyonumuz; Öğretmen Ağı’nın geldiği noktanın ve mevcut yapısının geleceğe sürdürülebilir şekilde taşınmasına imkân kılacak ölçeklendirilebilir iş modelinin ortaya konması şeklinde ifade edilebilir. Bu bağlamda, ağ olma modelimizin kazandırdığı deneyim ve avantajların yanı sıra incelediğimiz sivil toplum kuruluşları özelinde ölçeklendirilebilir iş modelleri literatürünün de ön plana çıkardığı veriler, gerçekleştirilen tasarım ve modelleme çalışmalarımıza zemin oluşturdu.

Ağ’ın ilk gününden bu yana uygulanan derinleşerek büyüme stratejisi ile giderek genişleyen Ağ’ın geldiği noktada sürdürülebilir olarak ölçeklenebilmesi için benzer ulusal ve uluslararası oluşumlar incelenmiş, iyi örnek araştırması yapılmış ve genel yaklaşımın organizasyonel büyümedense etkinin ölçeklendirilmesi olduğu görülmüştür.

Saha faaliyetlerinin başladığı 2018 yılından bugüne öğretmenin güçlenmesine odaklanan ağ modelinin yanı sıra güçlenen öğretmenin meslektaşları ve eğitimin paydaşları ile üretmesine ve ürettiği değerlerin yaratacağı etkinin ölçeklendirilmesine odaklanan bir ağ modeline dönüşmesi Öğretmen Ağı’nın ölçeklenme yolculuğunun temel yapı taşını oluşturacak. Gelecek tahayyülümüz; toplulukta üretilenlerin geniş kitlelerle paylaşılması ile büyüyen etki ve genişleyen bir ağ.

Unutulmamalıdır ki, Öğretmen Ağı modeli, Ağ’ın her bir bileşeni (öğretmenler, paydaşlar,

destekçi vakıflar) ve toplum için değer yaratan çıktılar ve sonuçlar üretmek üzere kurulmuş bir ekosistem modelidir. Bu doğrultuda etki; birey (öğretmen) ve toplum (öğrenci, öğretmen topluluğu, paydaşlar, destekçiler, kamu kuruluşları) için değer yaratmak olarak tanımlanabilir. Yaratılan değerin farklı seviyeler ve derinliklerde üretilen değer, ekosistem modeli içerisinde kalıcı hale getirilmesi ve ivmelenerek ulaştığı kitlelerin genişletilmesi Ağ’ın temel stratejik hedefidir.

Elbette her kurumun olduğu gibi Ağı’ın da değişim, dönüşüm yolculuğunda karşılaşılan zorluklar, üstesinden gelinmesi gereken kısıtlar mevcut. Bu anlamda Ağ’ı 2023 ve sonrası vizyonuna taşıyacak sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirlik ihtiyaçlarını belirlemek adına önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Bu çalışmalar kapsamında Ağ’ın mevcut durumunu koruyabilmesi, gelişimini ve genişlemesini sürekli kılabilmesi adına mevcut yapının kısıtlarını ortadan kaldıracak formüller üzerinde uzlaşılması ve hayata geçirilmesi ihtiyacı ön plana çıkarıldı.

Mevcut kısıtların ortadan kaldırılmasını sağlamak adına Ağ’ın gelecek vizyonu ile uyumlu atılması gereken adımlar 3 ana çalışma alanı altında toplandı ve geçtiğimiz yıl içerisinde, her bir alanda paralel çalışmalar yürütüldü:

1. Operasyon ve İş Modeli
2. Kaynak Yapısı ve Gelir Modeli
3. Tüzel Kişilik ve Yönetişim Modeli

Gelecek yıla dair önceliğimiz, her bir başlık altında ortaya konan alternatif çözüm modelleri yukarıda bahsi geçen sürdürülebilir ve ölçeklendirilebilir bir ağ vizyonu ile uyumlu bir halde uygulama yol haritasına dönüştürebilmek. Peter Drucker’ın da söylediği gibi strateji bir emtia, uygulama ise bir sanat. 2023’e doğru ilerlerken tahayyülün gerçeğe dönüşmesi en büyük hedefimiz.

*Bu yazının orijinali Eylül 2020-Aralık 2021 Öğretmen Ağı Faaliyet Raporu’nda yayınlanmıştır.


Levent Öcal Hakkında

Levent, 1981 yılında Ankara’da doğdu, Mersin’de büyüdü. Eğitim hayatını Tarsus Amerikan, Bilkent Uluslararası İlişkiler ve Universita Bocconi’de Public Management okuyarak tamamladı. 10 yıla yakın yönetim danışmanlığı kariyerinin ardından kurucu ortaklarından olduğu “habita” isimli coworking space ile girişimcilik hayatına adım attı. Habita’da tanıştığı sivil toplum dünyasının içinde yer almak, kariyerinde ve kişisel yolculuğunda edindiği deneyimleri anlam ve değer bulduğu bu dünyada paylaşmak ve zenginleştirmek hayali ile Öğretmen Ağı’na Strateji & İşbirlikleri Koordinatörü olarak katıldı.

Oğlu “Özgür Leo” ve dört ayaklı kızı “Tost” ile uzun yürüyüşler yapmayı; Kendo, tenis, futbol ve basketbol başta olmak üzere sporun her dalı ile ilgilenmeyi, felsefe ve psikoloji okumayı, merak etmeyi, ve yeni şeyler deneyimlemeyi sever. Yeme-içme kültürlerine ve Akdeniz’e aşıktır.



Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.