Discrimination, Intersectionality, Capability: Experiences, Strategies in Education and Civil Society
Aralık 21, 2024
Saat: 12:00-17:00
21 Aralık Cumartesi günü 12.00-17.00 saatleri arasında İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yüz yüze olarak gerçekleşecek “Ayrımcılık, Kesişimsellik, Yapabilirlik: Eğitimde ve Sivil Toplumda Deneyimler, Stratejiler” sempozyumuna davetlisiniz!
Ayrımcılığı kesişimsellik kavramıyla ele almak, ayrımcılığın karmaşık ve çok katmanlı doğasını anlamak açısından önemlidir. Ayrımcılığı tek bir kimlik kategorisi üzerinden anlamaya çalışan yaklaşımlar sınırlı bir analiz sunar. Zira insanların ayrımcılık deneyimleri tek bir kimlik kategorisine göre değil, birden fazla kimlik ekseninin kesişiminde şekillenir. Aynı ayrımcılık türünden etkilenen bireylerin farklı deneyimleri olabilir. Örneğin, engelli, mülteci ya da yaşlı bir kadın ile erkeğin ayrımcılık deneyimleri farklıdır. Kesişimsellik bu farklılıkları vurgulayarak ayrımcılığın nasıl kişiselleştiğini ve çeşitlendiğini gösterir, farklı hikâyeleri görünür kılar. Farklı deneyimler aynı gruptan insanların yapabilirliklerini de etkiler. Bu noktada yapabilirlik yaklaşımı, ayrımcılığı insanların yeteneklerini kullanmaları ve potansiyellerine ulaşmaları açısından analiz etmemize imkân tanır. Birlikte ele alındığında kesişimsellik ve yapabilirlik yaklaşımları ayrımcılık karşısında daha kapsayıcı ve adil politikalar geliştirmemize imkân sağlar.
Ayrımcılık, Kesişimsellik, Yapabilirlik: Eğitimde ve Sivil Toplumda Deneyimler, Stratejiler Sempozyumu'nda cinsiyet, engellilik, mültecilik ve yaşlılık temelli ayrımcılıkları kesişimsellik ve yapabilirlik yaklaşımıyla düşünmeye davet ediyoruz. Bunun için önce panelde kavramsal çerçeveyi ele alacağız. Sonra sivil toplum öznelerinin ve öğretmenlerin başlatacağı deneyim paylaşımı oturumlarında, katılımcıların katkılarıyla farklı hikâyeleri duymaya çalışacağız. Ayrımcılığı eğitimde nasıl kesişimsellik ve yapabilirlik yaklaşımı ile ele alabileceğimizi, ayrımcılığı azaltmak için ne tür stratejiler geliştirebileceğimizi birlikte tartışacağız. Forum bölümünde ise tüm katılımcılarla birlikte, oturumlardan çıkan stratejileri toplayacak, tartışmaya açacağız.
Etkinlik öğretmenlerin, eğitim fakültesi öğrencilerinin, sivil toplum çalışanlarının ve konuya ilgi duyan herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Kayıt olmak için “Etkinliğe Kaydol” butonuna tıklayabilirsiniz.
Program:
12:00-12:30 Kayıt
12:30-13:45 Panel: Yapabilirlik ve Kesişimsellik Yaklaşımları
Moderatör: Kenan Çayır, Prof. Dr, İstanbul Bilgi Üniversitesi SEÇBİR
Konuşmacılar:
- Pınar Uyan Semerci, Prof. Dr., İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi Programı
- Ece Öztan, Doç. Dr., Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği
13:45-14:15 Ara
14:15-15:30 Eş Zamanlı Deneyim Paylaşımı Oturumları
Oturum 1: Cinsiyet: Deneyimler, Stratejiler
Moderatör: Fulden Ergen, Narro Danışmanlık
Konuşmacılar:
- Tuğba Yavuz, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği
- Burcu Aslan, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi
Oturum 2: Engellilik: Deneyimler, Stratejiler
Moderatör: Nagihan Demirsu, Öğretmen Ağı
Konuşmacılar:
- Amine Ennur Aksoy, Eğitimde Görme Engelliler Derneği
- Riber Çelik, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi
Oturum 3: Yaş ve Yaşlılık: Deneyimler, Stratejiler
Moderatör: Kenan Çayır, SEÇBİR
Konuşmacılar:
- Ferhat Boratav, 65+ Yaşlı Hakları Derneği
- Sevilay Eş Şengül, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi
Oturum 4: Göç ve Mültecilik: Deneyimler, Stratejiler
Moderatör: Melike Avcu, Öğretmen Ağı
Konuşmacılar:
- Hande Nur Tosuncuk, Mülteci Hakları Merkezi
- Gülay Yeniay Bulut, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi
15:30-15:45 Ara
15:45-16:45 Forum: Kesişimsellik ve Yapabilirlik Doğrultusunda Eğitimde Ayrımcılığı Azaltmak için Stratejiler
Moderatör: Melisa Soran, İstanbul Bilgi Üniversitesi SEÇBİR
Ece Öztan
Toplumsal cinsiyet eşitliği; bilinçdışı yanlılıklar ve önyargılar; çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (ÇEK); göç ve entegrasyon; yurttaşlık ve insan hakları; iş piyasası ve farklı meslek alanlarında ayrımcılık konularında çalışan siyaset bilimi doçentidir. 2005-2009 yıllarında Hollanda’da Göç ve Etnik Araştırmalar Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olarak çalışmıştır. Bu alanlarda 15 yıl üniversitede ders ve araştırma deneyimine paralel Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Sıfır Ayrımcılık Derneği, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) gibi sivil toplum kuruluşlarında toplumsal cinsiyet eşitliği ve güçlenme alanlarında eğitmenlik ve danışmanlık yapmaktadır. Notidem Danışmanlık ve Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği’nin kurucularından olan Öztan, ayrıca üniversiteler, eğitim kurumları ve iş yerlerinde kapsayıcılık projeleri geliştirmekte ve bu alandaki programlarının yürütülmesinde danışmanlık yapmaktadır.
Kenan Çayır
Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesi ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (SEÇBİR) müdür olarak görev yapmakta; ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi, ayrımcılık ve sosyal hareketler üzerine çalışmaktadır.
Pınar Uyan Semerci
İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi olan Uyan Semerci, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi dekanlığı ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğü görevlerini yürütüyor. Akademik çalışma alanları siyaset felsefesi, sosyal politika ve sosyal bilimlerde metodoloji olan Uyan Semerci, evrensellik, adalet, haklar, katılım, vatandaşlık, insani gelişim, yapabilirlik yaklaşımı, yoksulluk, göç, kolektif kimlik oluşumları, ötekileştirme ve çocuğun iyi olma hali konularında birçok araştırma projesi yürütmüş, makale ve kitap yayını yapmıştır.
Amine Ennur Aksoy
Lise yıllarından itibaren, Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) ile tanışıp sivil toplum alanında ayrımcılığa hak temelli yaklaşım, eğitimde engelli hakları, dijital erişilebilirlik gibi konularda çalışmalar yürüttü. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Psikoloji çift anadal programından mezun olan Aksoy, halen Sabancı Üniversitesi'nde Kültürel Çalışmalar üzerine yüksek lisansını sürdürmekte, iş hayatına devam etmekte ve kesişimsellik üzerine düşünsel faaliyetlerine yoğunlaşmaktadır.
Burcu Aslan
Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Burcu Aslan, Ege Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden 2001 yılında mezun oldu. Aynı yıl Kırklareli’nde bir anadolu lisesinde ingilizce öğretmeni olarak göreve başladı. Yüksek lisansını Eğitim Yönetimi ve Denetimi üzerine tamamladı. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sosyoloji bölümünü tamamladı. 2010 yılından beri Avrupa Birliği okul ve eğitim projeleri yürütmekte olan Aslan, sürdürülebilir gelişim, çevre-iklim krizi, AB vatandaşlığı, çok kültürlülük, girişimcilik ve ülkeler arası iyi eğitim uygulamaları konularında çalışmalar yapmaktadır. Uluslararası çevre projelerinde çalışmaktadır. Okul-veli-öğrenci işbirlikleri ile okul iklimi ve okul kültürü üzerine çalışmalar yapmaktadır. İnsan hakları ve çocuk hakları ekseninde gençlerle biraradalık deneyimlerini çoğalmaktadır. Çocukluğundan beri müzikle ilgilenen Burcu Aslan çokkültürlülüğün,çok dilliliğin,çok sesliliğin ve çeşitliliğin eğitim ortamlarında var olmasını destekleyen uygulamalarla öğretmenliğe devam etmektedir. “Öteki” nin olmadığı bir eğitim ortamı yaratmak derdiyle, 2021 yılında Mor Sertifika Programı ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili yaptığı kesişimsel çalışmaların kolektife fayda sağlaması için uğraş vermektedir.
Ferhat Boratav
Ferhat Boratav, televizyon gazetecisi ve bilgi iletişimi uzmanıdır. Gazeteciliğe 1985 yılında haftalık haber dergisi Nokta'da başladı. 1987 yılında BBC Dünya Servisi Türkçe Bölümüne yapımcı ve sunucu olarak katıldı. 1992'de Türkiye'ye döndü ve ATV’nin Haber Müdür oldu. 1999'daki lansmanından kısa bir süre önce genel yayın yönetmeni olarak CNN TÜRK'e katıldı ve 2019'a kadar bu görevde kaldı. Yaklaşık 20 yıldır televizyon gazeteciliği, küresel gazetecilik ve metin yazarlığı konularında dersler vermekte ve yerel medya kuruluşlarıyla eğitim atölyeleri düzenlemeye devam etmektedir. Michigan Üniversitesi merkezli Knight-Wallace Gazetecilik Bursu'nun Danışma Kurulu üyesi olan Boratav, Türkiye Açık Toplum Vakfı'nda 2019'daki kapanışına kadar on yılı aşkın bir süre Yönetim Kurulu Mütevelli üyesi olarak yer aldı. Toplumsal cinsiyet eşitliği için erkekleri harekete geçirmeyi amaçlayan Yanındayız Derneği, yaş ve yaşlılık konusunu ele alan 65+ Yaşlı Hakları Derneği ve arkeolojik araştırmalar ile kültürel miras çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulan Aşıklı Dostları Derneği’nin kurucuları ve yöneticileri arasında yer almaktadır. Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'nın mütevellisi ve yönetim kurulu üyesidir.
Fulden Ergen
Fulden Ergen, kendini bildi bileli siyaseti ve uluslararası politikayı anlamaya ilgi duyuyor. Bu yüzden ODTÜ’de Uluslararası İlişkiler okudu. Lisans hayatı boyunca sosyal bilimlerin başka alanlarına da merak saldı, bu merakı gidermek için Mantık ve Bilim Felsefesi yandal programını tamamladı. Siyaset bilimine dair birikimini genişletmek ve farklı bir bakış açısı kazanabilmek adına, Erasmus programı kapsamında Almanya’nın Marburg kentindeki Marburg Philipps Üniversitesi’nde, bir dönem siyaset bilimi eğitimi gördü. Yürüttüğü gönüllülük ve savunuculuk çalışmalarının ardından, sivil alana adımını attı. Denge ve denetleme sisteminin sağlanması için bir araya gelen sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu, Denge ve Denetleme Ağı’nda Dijital İletişim Koordinatörü olarak çalıştı. Dijital iletişim alanındaki deneyimini geliştirmek ve bu alanda uzmanlaşmak üzere, 2016’da İsveç’e gitti. Uppsala Üniversitesi’ndeki Dijital Medya ve Toplum yüksek lisans programını 2018’de tamamladı. 2018'den 2022'ye dek, öğretmenlerin kişisel ve mesleki güçlenmesi yolculuğuna öğretmenler adına değil öğretmenlerle birlikte eşlik eden Öğretmen Ağı'nda İletişim Koordinatörü olarak çalıştı. 2020'de Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı'nda bağımsız değerlendirici olarak görev almaya başladı ve şimdilerde de pek çok farklı uluslararası kuruluşta uzman olarak yer alıyor. 2023'ten bu yana iletişim, kapasite geliştirme ve organizasyonel dönüşüm alanlarında stratejik danışmanlık hizmeti veren Narro'nun genel müdürlüğünü üstleniyor.
Gülay Yeniay Bulut
Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Gülay Yeniay Bulut, 1965'te Çorlu'da doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı ve şu anda da İstanbul Fatih'te bir devlet okulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapıyor ve otuz yıldır bu mesleği severek yapıyor.
Hande Nur Tosuncuk
2017 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden ve çift anadal yaptığı Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. 2018 yılında Mülteci Hakları Merkezi’nde çalışmaya başladı. Mülteci Hakları Merkezi’nde Geçici Koruma Birimi Koordinatörü olarak çalışmakta olan Tosuncuk, 2024 yılında Amerika Birleşik Devletleri Eğitim ve Kültür Bürosu tarafından organize edilen Professional Fellows programına katıldı. Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümünde yüksek lisans eğitimine devam ediyor.
Melike Avcu
Öğretmen Ağı İzleme ve Değerlendirme Sorumlusu Melike Avcu, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji ve Psikoloji çift ana dal bölümlerinden mezun oldu. Akademik çalışmalarına, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümündeki yüksek lisans eğitimi ile devam etmektedir. Kişisel kütüphanesinin önemli bir bölümüne de yansıdığı üzere; çalışma alanları kent ve göç sosyolojisine ek olarak politik ekoloji çerçevesinde şekillenmektedir. Araştırma ve proje yönetimi alanlarında deneyim kazandıktan sonra, şimdilerde Öğretmen Ağı'nda İzleme ve Değerlendirme Sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda, araştırmalarını belgesel fotoğraf aracılığıyla anlamlandırdığı projeler üretmeye devam etmektedir.
Nagihan Demirsu
Öğretmen Ağı Topluluk Etkileşim Sorumlusu Nagihan Demirsu, 2015 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun oldu. İstanbul’da özel okullar, müzeler, yayınevi gibi farklı kurumlarda psikolojik danışman ve eğitmen olarak çalıştı. 2019 yılında profesyonel hayatına sivil toplum alanında devam etmeye başladı. Şu anda Öğretmen Ağı’nın yanında deneyimsel öğrenme eğitmeni olarak freelance eğitmenlik ve içerik geliştirme çalışmalarını sürdürmeye, grup oturumları tasarlamaya ve uygulamaya devam etmektedir.
Riber Çelik
Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Riber Çelik, lisan eğitimini özel eğitim öğretmenliği bölümünde bitirdi, yüksek lisans eğitimini ise sosyoloji alanında yaptı. Yüksek lisans tezini Türkiye'de sakatlık deneyimleri üzerine yazdı. Sakatlık, kimlik, deneyim, öznellik gibi konularla ilgileniyor. Halen bir ortaokul bünyesinde özel eğitim öğretmeni olarak çalışıyor.
Sevilay Eş Şengül
Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Sevilay Eş Şengül, Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu ve 2006 yılından beri Türkçe öğretmenliği yapıyor. Şu an İstanbul'da bir devlet okulunda çalışıyor. Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Önlisans eğitimi aldı ve aynı zamanda MEB onaylı drama eğitmenidir. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 2014-2016 yılları arasında ayrımcılık ve engelli ayrımcılığı başlıklarında eğitim aldı. Çocuklarla stop-motion film çalışmaları yapmaktadır. DOYA’nın (Disiplinlerarası Oyun Atölyesi) kurucuları ve "Disiplinlerarası Kazanım Odaklı Oyunlar" ve "İğne Deliğinden Dünya" adlı kitapların yazarları arasındadır. Ayrımcılık, düşünme becerileri, eleştirel düşünme, tasarım odaklı düşünme, disiplinlerarası ders içerikleri geliştirme, yaratıcı drama gibi başlıklarda çalışmalar yürütmektedir. Aynı zamanda halen Anadolu Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümünde lisansına devam etmekte ve çocuklarla sinemanın tarihi ve stop motion film çalışmaları yürütmektedir.
Tuğba Yavuz
Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Medya & İletişim Sistemleri Bölümlerinde, yüksek lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar programında kadınların Holokost sonrası yaşam yazını üzerine yazdığı teziyle tamamladı. Toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal hafıza, çatışma çözümü ve barış inşası ve gençlik çalışmaları gibi alanlarda gönüllü ve profesyonel olarak ulusal ve uluslararası kuruluşlarda çalıştı. Yavuz, sivil toplum çalışanı ve kesişimsel alanlarda mücadele eden bir aktivisttir.
Melisa Soran
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) eğitim alanında çalışmaya başladı ve yüksek lisansını Eğitim Bilimleri Programında yaptı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ekibine katıldı. Halen SEÇBİR ekibinde yer alan Soran’ın çalışmaları eleştirel düşünme, insan hakları, ayrımcılık, cinsiyet, engellilik ve kapsayıcı eğitim alanlarına yoğunlaşıyor.
Emniyettepe, Kazım Karabekir Cd. No: 2/13
İstanbul