Systems Thinking in Education
Mayıs 21, 2024
Saat: 20:00-21:30
21 Mayıs Salı günü 20.00-21.30 saatleri arasında Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek “Eğitimde Sistem Düşüncesi” etkinliğine davetlisiniz!
Sistem düşüncesi, herhangi bir parçanın detayına odaklanmak yerine, bütünü ve ilişkiler ağını görmeyi sağlayan bir bakış açısıdır. Bu bakış açısı, düşünmeyi görselleştirerek eleştirel düşünmeyi destekleyen araçlar içerir. Sistem düşüncesi, düşünmenin dili gibidir ve bir dil gibi aşama aşama, önceki öğrenmenin üzerine bir şeyler daha koyarak ve ilişkiler kurarak öğrenmeyi destekler.
Sistem Düşüncesi Derneği de, 2014 yılından bu yana bu bakış açısı üzerine çalışmakta ve deneyimli öğretmenlerin kolaylaştırıcılığında eğitimler düzenlenmekte, dönem boyunca uygulama desteği vermekte ve yapılan uygulamaların deneyim paylaşım sempozyumlarında paylaşılmasını sağlamaktadır. Dernek ayrıca, üniversitelerin eğitim fakülteleri ile işbirliği yaparak sistem düşüncesi araçlarının derslere uyarlanması ve bilim çalışmaları konularında bilim insanlarına destek vermektedir.
Darüşşafaka Eğitim Kurumları Ar-Ge Koordinatörü Meltem Ceylan Alibeyoğlu, Balıkesir Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Burcu Güngör Cabbar, Sınıf Öğretmeni Şebnem Demir ve Okul Öncesi Öğretmeni Çiler Varlıker’in konuşmacı olarak; Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Burcu Boncukçu’nın ise moderatör olarak yer alacağı bu etkinlikte, kavramsal çerçeveden sistem düşüncesinin ne olduğuna değinecek ve eğitimde kullanım alanlarına dair okul öncesinden üniversiteye kadar farklı seviyelerdeki uygulamalardan örnekleri üzerine konuşacağız.
Sistem düşüncesine dair yeni bir bakış açısı edinmek isteyen ve bu perspektifi sınıflarına ve eğitim ortamlarına taşımak isteyen herkesle 21 Mayıs’ta buluşalım!
Eğitim katılmak isteyen herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Kayıt olmak için “Etkinliğe Kaydol” butonunu tıklayabiliriz.
Burcu Boncukçu
Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Burcu Boncukçu, 2015 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Matematik bölümünden mezun olduktan sonra, Eğitim Teknolojileri yüksek lisans programıyla devam eden eğitim yolculuğunu 2020'de tamamladı. Her zaman öğrenmeye ve öğrenme biçimlerine meraklı, yenilikleri keşfetmekten hoşlanan biri olarak oyun temelli matematik eğitimi, oyunlaştırma, STEM eğitimi gibi alanlarda görev aldıktan sonra, 2021 yılından bu yana özel bir K12 okulda proje sorumlusu görevini sürdürmekte. Aynı zamanda da 2022 yılından beri de Öğretmen Ağı Değişim Elçisi olarak Ağ’da yer almaktadır.
Dr. Burcu Güngör Cabbar
1979 Balıkesir doğumlu. Öğrenme Meraklısı, Biyoloji Öğretmeni, Yetişkin Eğitimcisi, Yaratıcı Drama Lideri, Çocuklar İçin Felsefe Uygulayıcısı, Akademisyen. Çocuk ve doğa yararına çalışmalar yapıyor. Soma Linyit Lisesi, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim
Fakültesi, Öğretmen Akademisi Vakfı, TEMA Vakfı’nda profesyonel olarak çalıştı. Yeşil Kutu, Yeşil Vagon, Ekolojik Olarak Okur Yazarız, Ağaç Kardeşliği, TEMA eğitim programları gibi pek çok proje ile hem yetişkin hem çocuklara eğitimler tasarladı ve verdi. Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri ile Türkiye’de farkındalık yaratmaya çalışıyor. Balıkesir Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Derneği Başkanı, Deniz’in Tohum Macerası kitabı yazarı olan Güngör halen Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmakta.
Çiler Varlıker
1988 Denizli doğumlu. İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi mezunu. 5 yıldır Denizli’de Özel PEV Okullarında “Okul Öncesi Öğretmeni” olarak görev almakta. Oyun Terapisi, temel düzey drama, Lego Education, Türk Beyin Takımı, Pentalitha eğitimleri aldı ve TEMA Vakfı projelerinde yer aldı. 2019 yılından bu yana 5 yaş ve 6 yaş gelişim düzeyindeki öğrencilerinin Eğitimde Sistem Düşüncesi ile tanışmasını sağlıyor.
Hikayeler üzerinden ve resimler aracılığıyla öğrencilerinin ESD araçlarını kullanmalarına destek oluyor ve onların öğrenme yolculuklarına sistem düşünürü olarak devam etmelerini sağlamayı hedefliyor.
Meltem Ceylan Alibeyoğlu
1974 yılında İstanbul’da doğdu, matematik eğitimi aldı. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Çevre Bilimleri Programında devam ettiği doktorasını yakın bir zamanda savundu. ERG ve Akbank işbirliğinde Düşünme Gücü: Soran ve Sorgulayan Gençlik için Öğretmen Eğitimi Destek Projesi’nde uzman eğitici, Bilgi Üniversitesi ÇOÇA tarafından hazırlanan “Söz
Meltem Ceylan Alibeyoğlu Küçüğün” Kutu Oyununu geliştiren eğitmen ekibinde yer aldı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı “Evimiz İstanbul” projesinde eş danışman, “Yurttaşız, Katılımcıyız Eğitim Programı”’nın ise program geliştirme sürecinde görev aldı. WWF’nın Karadeniz Eğitim Seti Eğitim Kutusu, “Turnalar Hep Uçsun” projelerinin eğitim danışmanlığını ve “Geleceğimiz Buğday” Eğitim Projesinin Etkinlik Editörlüğünü yürüttü. 2015 yılından beri Garanti Bankası’nın desteğiyle TEGV tarafından yürütülen “Matematik Eğlenerek Öğren” projesinin eğitim danışmanlığını yürütmektedir. Halen Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda Ar-Ge Koordinatörü olarak görev yapmakta olan Alibeyoğlu, Boğaziçi Üniversitesi ve MEF Üniversitesinde yarı zamanlı eğitmendir.
Şebnem DEMİR
1980 yılında İzmir’de doğdu. 2005 yılında Celal Bayar Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. 9 yıl Kars Sarıkamış’ta görev yaptıktan sonra memuriyetten ayrılıp özel sektörde çalışmaya başladı. 2015 yılında Eğitimde Sistem Düşüncesi ile tanıştı. O tarihten bu yana çocuklarla sistem düşüncesi araçlarını kullanarak çalışıyor.