ENGELLİLİĞE HAK TEMELLİ BAKIŞ VE KAPSAYICI EĞİTİM
Aralık 3, 2020
Eğitim, en temel insan hakları arasında yer alıyor. Eğitim hakkı herkesin sahip olduğu bir hak olmakla birlikte eğitimde fırsat eşitsizlikleri hala varlığını koruyor. Bu eşitsizliklere bir de kapsayıcı olmayan erişilebilirlikten uzak eğitim ortam ve araçları eklenince herkes için eğitim ütopik bir hayal olmaktan öteye gidemeyebiliyor.
Peki, eğitimin paydaşları engelliliğe hak temelli bakış açısı ile bakabiliyor mu? Eğitim süreçlerimizi planlarken kapsayıcı eğitim anlayışını içselleştirebiliyor muyuz? Özel gereksinimli bireyler için kapsayıcı ve erişilebilir bir eğitim mümkün mü?
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Sinan Tarkan Aslan ve Değişim Elçilerinden İsmail Çevikbaş yürütücülüğünde bu sorular üzerine düşündük ve alternatif fikirler geliştirmeye çalıştık.
Karşılaşmalar, öğretmenlerin ya da farklı disiplinlerden kişilerin, ilham veren bir konuşma yaptığı ve katılımcılarla soru-cevap bölümü içeren etkinliklerdir. Dijital Karşılaşmalar Türkiye’nin her yerinden eğitimcilerin katılımına açık ve ücretsizdir, ancak katılım kontenjanla kısıtlıdır.
Sinan Tarkan Aslan Hakkında
Öğr. Gör. Sinan Tarkan Aslan; 1986 yılında Gelendost’ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Gelenddost’ta çeşitli eğitim kurumlarında tamamladı. 2010 Yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. 2019 Yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2012 – 2013 Akademik yılından itibaren Süleyman Demirel Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Biyonik Kulaklı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Isparta İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Genel Başkanı olarak sivil toplum alanında hak temelli anlayış ile çalışmalarına devam etmektedir.
İsmail Çevikbaş Hakkında:
İsmail Çevikbaş; 19.07.1984 Isparta doğumludur. İlk, orta ve lise eğitimini Isparta’da çeşitli eğitim kurumlarında tamamlayan Çevikbaş, 2006 yılında Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünden mezun olmuştur. Okumaya ve farklı disiplinlere meraklı olan Çevikbaş; Adalet önlisans, Sosyoloji lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüksek lisans programlarından da mezun olmuştur. Halen Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalında ikinci yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.