HERKES Mİ HAK'LI?
Mayıs 13, 2020
“Toplumda engelliler hak sahibi özneler olarak değil, yardıma muhtaç bireyler olarak algılanıyor. Kapsayıcı eğitimin sağlanması için, engellilik algısının okullardan başlayarak tüm toplumda değişmesi; bunun içinse öğretmenlerin hak temelli bir anlayışa sahip olması gerekiyor. Çünkü öğretmenlerin kendi dönüşümü, çevrelerini, meslektaşlarını ve kendi eğitim pratiklerini de dönüştürme potansiyeline sahip.”
“Herkes mi Hak’lı?” başlıklı Deneyim Paylaşımı, 13 Mayıs Çarşamba çevrimiçi olarak gerçekleşti. Bu paylaşımda, hak temelli yaklaşım ve sağlamcılık kavramlarını birlikte düşünürken, toplum tarafından oluşturulan normallik olgusunu tartışmaya açtık. Aynı zamanda, Tohum Otizm Vakfı ve SEÇBİR ortaklığıyla hazırlanan "Kapsayıcı Okul İçin Öğretmen Kılavuzu"ndan bazı kısımların da tartışmaya açıldığı bu Deneyim Paylaşımı’nın moderatörlüğü Öğretmen Ağı Değişim Elçileri Ayşegül Tekinbaş Özyağcı, Pınar Göçen, Hamide Tıpırtın ve Hoşeda Ebru Kaynar tarafından üstlenildi
Dijital Deneyim Paylaşımı, öğretmenlerin, ortak bir tema etrafında duygu ve düşüncelerini, görüş ve deneyimlerini, gözlemlerini ve sınıf içi pratiklerini paylaştıkları etkinliklerdir. Etkinlikler Türkiye’nin her yerinden katılıma açık ve ücretsizdir, ancak katılım kontenjan ile kısıtlıdır.
Ayşegül Tekinbaş Özyağcı Hakkında:
Dokuz Eylül Üniversite Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Devlet ve özel kurumlarda çalıştı. 2017 yılında Denizli Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu Eğitimde Değerler Eğitimi Programı çalıştayında, öğretmenlere kılavuz kitap hazırlanmasına katkı sağladı. 2019 yılında İyi Örnekler Konferansı Eskişehir Yerel Çalıştayına Yaratıcı Problem Çözme Programı sürecinde tasarlanan ‘’Merakı Sürdürülebilir Kılmak: Duvara Sor’’ adlı etkinlik ile katılarak sunum yaptı. Öğretmen Ağı İle 2018 yılında tanıştı.
Pınar Göçen Hakkında:
Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. Farklı kültürleri yaşatma, ayrımcılıkla mücadele, yaşamda eşit erişim, engellililik ve hak temellilik üzerine kurulmuş çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalışmaktadır. 2013 yılında kurulan Eğitimde Görme Engelliler Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Göçen, halen EGED’in Yönetim Kurulu üyeliğini sürdürmekte. Denizli’de Türkçe öğretmeni olarak görev yapmakta olan Göçen, aynı zamanda Öğretmen Ağı Değişim Elçisidir.
Hoşeda Ebru Kaynar Hakkında:
1999 yılından bu yana öğretmenlik, eğitmenlik gibi eğitimin farklı platformlarında öğrenme yolculuğuna devam ediyor. Farklı sivil toplum kuruluşu deneyimlerinin ve öğrenilenlerin paylaşıldıkça değerli olduğuna inanıyor. Halen bir devlet okulunda idareci olarak görev yapıyor. Bunların yanı sıra Kaynar, Öğretmen Ağı’nın Değişim Elçisi olarak Denizli’de çalışmalarını sürdürüyor ve Öğretmen Akademisi Vakfı’nda kısmi zamanlı eğitmen olarak çalışıyor.
Hamide Tıpırtın Hakkında:
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Eğitimine Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sınıf Eğitimi yüksek lisans programında devam ediyor. Özel PEV Okulları’nda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapan Tıpırtın, üniversite yıllarında bu yana gönüllülük faaliyetlerine birçok sivil toplum kuruluşunda devam ediyor. Farklılaştırılmış öğretim, ESD araçlarını sınıfa taşıyor ve Değişim Elçisi olarak faaliyetlerini sürdürüyor.