FARKLI OLMAK İYİDİR
Mayıs 12, 2020
Öğretmenler, sınıflarındaki engelli öğrencilerinin zaman zaman zorbalığa uğradıklarını ya da sınıfla kaynaşma sürecinin uzadığını gözlemleyebiliyor. Bazen de öğretmenler, öğrencilerinin engelli bireylere veya çeşitli engel gruplarına dair farkındalık kazanmasını istiyor fakat bunu yaparken olumsuz etki yaratabilecek yöntemler kullanabiliyor.
Öğretmenlerin sınıflarında uygulayabilecekleri etkinlik önerileri içeren ve sınıflarda "hak temelli yaklaşım" kavramını yerleştirmeyi, Tohum Otizm Vakfı ve SEÇBİR ortaklığıyla hazırlanmış "Kapsayıcı Okul İçin Öğretmen Kılavuzu"nu aktarmayı amaçlayan “Farklı Olmak İyidir” başlıklı Deneyim Paylaşımı, 12 Mayıs Salı çevrimiçi olarak gerçekleşti. Deneyim Paylaşımı’nın moderatörlüğü Öğretmen Ağı Değişim Elçileri Ezgi İdemen Hazar ve Şeyma Büyükurvay tarafından üstlenildi.
Dijital Deneyim Paylaşımı, öğretmenlerin, ortak bir tema etrafında duygu ve düşüncelerini, görüş ve deneyimlerini, gözlemlerini ve sınıf içi pratiklerini paylaştıkları etkinliklerdir. Etkinlikler Türkiye’nin her yerinden katılıma açık ve ücretsizdir, ancak katılım kontenjan ile kısıtlıdır.
Ezgi İdemen Hazar Hakkında:
1993 yılında Eskişehir’de doğdu. Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2016 yılında mezun oldu. Aynı yıl TED Eskişehir Kolejinde sınıf öğretmeni olarak göreve başladı. Kaya tırmanışı, dağcılık gibi doğa sporlarına olan ilgisi ve doğada geçirdiği zamanlar, eğitim ve doğanın bir arada olması fikrini doğurduğu için Sapanca’ya yerleşti. Şimdi orman okulu liderliği eğitimi almakta ve Sakarya’da çocuklarla doğa çalışmalarını sürdürmektedir.
Şeyma Büyükurvay Hakkında:
1996 yılında Kırıkkale’de doğdu. Lise öğrenimini burada tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden 2018 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarında farklı öğrenci kulüpleri, öğrenci temsilciler konseyi gibi oluşumlarda, çocuk ve engelli hakları konularında aktif sorumluluk aldı. Şu anda İzmit Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde psikolojik danışman olarak çalışmaktadır. Eğitimde Görme Engelliler Derneği ile Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nde rol almaktadır.