YETİŞKİNLİK BİR MESELE OLABİLİR Mİ
Nisan 22, 2020
“Okulların fiziksel varlığından uzak kaldığımız bugünlerde, çocukların eğitim süreçlerindeki ve evdeki karar süreçlerine katılımlarının sağlanması büyük öneme sahip. Özellikle yetişkincilik de üzerine konuşulması gereken, çalışılması gereken bir kavram olarak önümüze çıkıyor. Bu alanda yapılan çalışmaların, sonu henüz görülmeyen bu dönem için oldukça kıymetli olacağını düşünüyorum.”
“Yetişkinlik Bir Mesele Olabilir mi?” başlıklı buluşmada, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Merkezi’nden Gözde Durmuş konuşmacı ve Öğretmen Ağı Ağ Etkileşim Sorumlusu Günalp Turan moderatör oldu. ‘Çocuk katılımı’, ‘yetişkincilik’ gibi kavramların tartışmaya açıldığı ve içinden geçtiğimiz dönemde, sürekli yetişkinler ile beraber kalma durumunda olan çocukların katılımına dair paylaşım yapıldığı Dijital Karşılaşmalar, 22 Nisan Çarşamba çevrimiçi olarak gerçekleşti.
Karşılaşmalar, öğretmenlerin ya da farklı disiplinlerden kişilerin, ilham veren bir konuşma yaptığı ve katılımcılarla soru-cevap bölümü içeren etkinliklerdir. Dijital Karşılaşmalar Türkiye’nin her yerinden eğitimcilerin katılımına açık ve ücretsizdir, ancak katılım kontenjanla kısıtlıdır.
Gözde Durmuş Hakkında
2008 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nde (ÇOÇA) çalışmaktadır. Çocuk hakları eğitimi, çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, çocuk işçiliği ve çocuk katılımı gibi konuları ele alan çeşitli projelerde koordinatör, eğitmen ve araştırmacı olarak görev almıştır. Çocuklara yönelik ve çocuk hakları ile ilgili hazırlanan birçok yayın ve materyalin içerik geliştirme ve yazım ekibinde yer almıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Çocuk Politikaları” ve “Sosyal sorumluluk” gibi konularda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak dersler vermektedir. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programı mezunudur.
Günalp Turan Hakkında
2017 yılında Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü mezunu olan Turan, üniversite yılları boyunca edebiyat, psikoloji ve dilbilimi alanlarına ilgi duydu. Üniversite eğitiminin son yılında Robert Koleji’nde stajyer öğretmen olarak çalışmanın yanında Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekibi’ne katıldı. Mezun olduğunda ise, ekibin tam zamanlı bir üyesi oldu. Öğretmen Ağı içerisinde; Düşünme Becerileri Programı’nın ve çeşitli buluşmaların ve projelerin koordinasyonunda görev aldı. Eleştirel Düşünme, kültürlerarası öğrenme, moderasyon ve kolaylaştırıcılık üzerine çeşitli içeriklerde eğitici olarak yer aldı. Halen, Öğretmen Ağı’nda Ağ Etkileşim Sorumlusu olarak çalışmakta olan Turan, aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel İncelemeler alanında yüksek lisansına devam etmektedir.