1 ÖĞRETMEN 1 MEDDAH: DOĞAÇLAMA, YARATICILIK VE EĞİTİM
Mart 25-26, 2020
Oyun, doğaçlama ve yaratıcı drama gibi alternatif yöntemlerin eğitimde kullanılması çocukların özgüven, empati, problem çözme, estetik, hayal gücü, duyguların farkına varma ve sözlü ya da sözsüz olarak kendini ifade edebilme becerilerine katkı sunar. Peki, farkları nedir ve eğitimde nasıl kullanılabilir?
Karşılaşmalar serisinin yenisi, “1 Öğretmen 1 Meddah: Doğaçlama, Yaratıcılık ve Eğitim” başlıklı Dijital Karşılaşmalar etkinlikte etkileşimli olarak doğaçlamayı deneyimlerken aynı zamanda oyun, öykü ve doğaçlamanın eğitimdeki kullanımını tartıştık. Burak Tamdoğan’ın konuşmacı ve Değişim Elçilerinden İsmail Örnek moderatör olduğu Karşılaşmalar etkinliği, 25-26 Mart tarihlerinde iki ayrı oturum olarak çevrimiçi gerçekleşti.
1. Oturum: Doğaçlama tiyatro, Öykü Anlatıcılığı, Meddah
2. Oturum: Eğitimde Oyun, Öykü ve Doğaçlama
Karşılaşmalar, öğretmenlerin ya da farklı disiplinlerden kişilerin, ilham veren bir konuşma yaptığı ve katılımcılarla soru-cevap bölümü içeren etkinliklerdir. Dijital Karşılaşmalar Türkiye’nin her yerinden eğitimcilerin katılımına açık ve ücretsizdir, ancak katılım kontenjanla kısıtlıdır.
Burak Tamdoğan Hakkında
Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yazar. 1971, Ankara doğumlu. 1989-1996 yılında ODTÜ Psikoloji Bölümü okudu ve 1996-2001 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Birçok televizyon çalışmalarında ve tiyatro oyunlarında bulundu, bunun yanı sıra tiyatro oyunlarını da yönetti. Profesyonel olarak senaryo ve oyun yazarlığı ve eğitmenlik yaptı.
Şimdiye dek 35 film ve dizide rol alan Burak Tamdoğan'ın yazın dünyasında ise “Sondan Başa” ve “Kalabalık Olmanın Esasları” adlı iki kitabı bulunuyor.
Farkındalık, analitik düşünce, doğaçlama oyunculuk, akıl oyunları ve öykü kurma yer aldığı eğitimler de veren Tamdoğan şu sıralar Evren Gülseven'in doğaçlama müzikleriyle katkıda bulunduğu Tiyatro Kuka adı altında tek kişilik doğaçlama performansı MEDDAH'ı sahneliyor.
İsmail Örnek Hakkında
1975 Hatay Erzin doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Afyon, Konya, Osmaniye ve Hatay’ da yaptı. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik(1992-1994); Uludağ Üniversitesi TBMYO Bilgisayar Programcılığı (1994-1998) ve Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği (1999-2004) bölümlerinde okudu.
2011’den bu yana M.E.B’te Rehber Öğretmen olarak çalışan Örnek, Psikososyal Müdahale, Kapsayıcı Eğitim, Engelli Hakları, Özel Eğitimde Cinsel Eğitim, Engelli Aileleri için Psikososyal Destek, Çocuk ve Oyun, Yetişkin Eğitimi gibi alanlarda M.E.B., UNICEF, Öğretmen Ağı ile çalışmalar yürütmektedir.