SİBER ZORBALIĞA YÖNELİK FARKINDALIĞI ARTIRMAK: SİHİRLİ GÖREVLER
Şubat 27, 2020
Saat: 19:00-20:30
Öğrenme ortamlarında, ders kitaplarında ve çeşitli kaynaklarda engellilik, olağan bir hal olarak değil, yardımla ve merhametle yaklaşıldığında çözülebilecek bir ‘sorun’ olarak; engelli bireyler ise ‘dezavantajlı’ bir toplumsal grup olarak gösteriliyor. Eğitim ortam ve içeriklerinin, farklı ihtiyaçları karşılayacak şekilde evrensel tasarımla erişilebilir hale getirilmesi, hak temelli bir yaklaşımın benimsenmesi kapsayıcı eğitim için oldukça önemli. Peki, engellilik odağında farklı ihtiyaçları nasıl anlayabiliriz?
Karşılaşmalar serisinin yenisi, “ Engellilik Odağında Farklı İhtiyaçları Anlamak” başlıklı Dijital Karşılaşmalar etkinliği, D.Merve Tuna’nın konuşmacılığı ve Değişim Elçisi Ramazan Özkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek. Karşılaşmalar etkinliği, 27 Şubat Perşembe günü 19:00 - 20:30 saatleri arasında online olarak gerçekleşecek.
Karşılaşmalar, öğretmenlerin ya da farklı disiplinlerden kişilerin, ilham veren bir konuşma yaptığı ve katılımcılarla soru-cevap bölümü içeren etkinliklerdir.
Dijital Karşılaşmalar Türkiye’nin her yerinden eğitimcilerin katılımına açık ve ücretsizdir, ancak katılım kontenjanla kısıtlıdır. Lütfen başvurmayı unutmayın!
Dijital Deneyim Paylaşımı’na Nasıl Katılabilirim?
Dijital Deneyim Paylaşımı için Zoom isimli aracı kullanıyoruz. Bu sayede, Türkiye’nin neresinde olursanız olun cep telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan bağlanarak etkinliğe katılabilirsiniz.
Aşağıda süreci kolaylaştıracak bilgileri bulabilirsiniz. "Etkinliğe Kayıt ol" butonuna tıklayıp kaydınızı gerçekleştirdikten sonra, Dijital Deneyim Paylaşımı için onay e-postası gelecektir. Onay e-postasında, etkinliğin zamanı geldiğinde tıklayarak Dijital Deneyim Paylaşımı’na katılabileceğiniz bir link yer alıyor.
Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yönergeleri inceleyebilirsiniz.
- Bilgisayarda Zoom nasıl kullanılır? Rehberine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Zoom’u telefonunuza indirdikten sonra nasıl kullanacağınızı anlatan rehbere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Eğer webinara telefonunuzdan kullanacaksanız, öncelikle Zoom’u telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Telefonunuz Android ise (Samsung, Huawei, Nokia vb.), buradaki linke tıklayarak Google Play’den; iPhone ise buradaki linke tıklayarak Apple Store’dan Zoom’u indirebilirsiniz.
Merve Tuna Hakkında
İstanbul doğumlu olan Tuna, ilk, orta ve lise öğrenimini yine aynı şehirde tamamladı. Anadolu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Programı ve Zihin Engelliler Öğretmenliği Yandal Programını tamamladı. 2009 yılında tanıştığı Kendi Kendini Çal (KeKeÇa) ekibinin işitme engelliler ile birlikte yürüttüğü çalışmalara katıldı ve müzik ve sanat yoluyla kapsayıcılık çalışmalarının nasıl yapıldığını/yapılabildiğini hem grubuyla hem de katıldıkları festivalle Almanya’da deneyimleme fırsatı buldu. Bu durum onu içinden çıkılmaz derecede sanat yoluyla kapsayıcı çözümler bulma yoluna sevk etti ve 2011 yılında yaygın olmayan bu çalışmalara, kapı aralar niyetiyle Ankara Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Eğitimi’nde yüksek lisans programına kayıt oldu. Çocuk edebiyatı ve sanat kuramlarına ilişkin edindiği bilgiler yanına kar kalmakla birlikte, aradığını bulamamanın hüznü ve Prof. Dr. Tevhide Kargın’ın yönlendirmesiyle 2012 yılında Anadolu Üniversitesi Erken Çocuklukta Özel Eğitim Programı’nda yüksek lisans yapmaya başladı. 2013 yılında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde, 2014-2016 yılları arasında Engelliler Araştırma Enstitüsü’nde çalışmaya başladı. Engelliler Araştırma Enstitüsü’nde iki yıl grup eğitimi, bireysel eğitimler ve bireysel değerlendirme süreçlerinde, Tübitak, Avrupa Birliği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Bilimsel Araştırma Projelerinde yer aldı. Prof. Dr. İbrahim H. Diken danışmanlığında yaptığı yüksek lisans tezi için Oregon Üniversitesi’ndeki doğal öğretim uygulamalarını ve erken müdahale süreçlerini gözlemlemeye gitti. Yetişkin-çocuk etkileşimi, dil gelişimi, öz belirleme becerilerinin geliştirilmesi ve olumlu davranış desteği ilgi alanlarındandır. 2016-2019 yılları arasında kadrosu iade edildiği için Niğde-Eskişehir yolu arasındaki çilesini bitirdikten sonra istifa etti. Şimdi Eskişehir Gelişim Vakfı’nda kapsayıcılık ve hak savunuculuğu ekseninde, özel gereksinimli bireylere, ebeveynlere ve öğretmenlere yönelik eğitim programları geliştirmek üzerine çalışıyor. Bir yandan da doktora tezini yazıyor.
Ramazan Özkan Hakkında
1985 Kırşehir doğumlu. Mesleğinde 11’inci yılını dolduran Özkan, şu an Eskişehir'de bir ilkokulda Psikolojik Danışman olarak görev yapmakta. Oyun Terapi, Orff Schulwerk Pedagojisi ve Öğrenme Stilleri konularına ilgi duyuyor ve bu konularda çocuklarla çalışıyor. Müziğin, dramanın ve oyunun eğitimin olmazsa olmazı olduğu düşünen Özkan, bu konularda öğretmenlerin uygulayabilecekleri ders içerikleri geliştirmeye çalışıyor.