GERİ

BİR UÇAN KÜTÜPHANE NASIL KURULUR?

Temmuz 3, 2019

Saat: 13:45 - 15:15

Yürütücü: Recep Küçük, Gülistan Koç

Moderatör: Mine Aksar 

 

Yetişkin eğitimi, doğa ve insan hakları kavramlarını bir araya getirmeyi amaçlayarak, başka türlü bir dünya özlemi çekenler tarafından 2010 yılında kurulan YUVA Derneği, Uçan Kütüphane projesiyle kapsayıcı eğitim konusunda iyi bir örnek olarak 2019 Yaz Buluşması’nda Değişim Elçileriyle buluşuyor.  

Uçan Kütüphane hakkında

Uçan Kütüphane, alternatif bir öğrenme alanı yaratma amacıyla kamusal hizmetlere erişimi sınırlı olan ya da olmayan bölgelere mobil konteynır aracılığı ile ulaşan çocuk ve genç dostu bir mekandır. Konteyner tasarımında oluşturulan Uçan Kütüphane, 84 metrekarelik fiziksel kapasitesi ile iç alan ve dış alan kullanımı sağlayan güvenli ve erişilebilir noktalara yerleştirilir. Doğrudan faydalanıcısı, yerelde yaşayan hassas çocuk ve gençlerdir. Sosyal uyum temelli çalışmalar yürütülen Uçan Kütüphane, öncelikli olarak çocuk ve gençlerin yaşam becerilerini güçlendirmeyi ve dirençlerini arttırmayı hedef edinir.

Çalışmalarının temel dağarcığını, çocuklar ve gençler için güvenli ve dahil edici alanlar var etme üzerine, yereldeki çocukların okula erişimlerini kolaylaştırma, sokakta geçirdikleri vakti kaliteli ve dönüştürülebilir zamana çevirme oluşturur. 

Uçan Kütüphane okula kısmen gidebilen veya okula gitme imkânı olmayan ve yoksul çevrelerde yaşayan T.C. vatandaşı, göçmen ve geçici koruma altında Suriyeli 7-14 yaş aralığında çocuklara ve gençlere ulaşmayı hedefler. 

Kütüphane’nin erişeceği bölgelerdeki çocukların gençlerin ihtiyaç betimlemesini yapar. İhtiyaç betimlemesinin ardından uygulanması planlanan aktiviteleri, düzenli gerçekleştirilen atölyeler, tematik atölyeler, festivaller ve okul etkinlikleri altında program haline getirir. Düzenli gerçekleştirilen atölyeler, 7-14 yaş aralığındaki çocukların çevresel koşulları, içinde yaşadıkları aile ve kültür bağlamında gözetilerek; ilgi, yaş ve gelişimsel özelliklerine uygun şekilde planlanarak ve her atölyede farklı öğrenme hedeflerine değinilerek uygulanır. Aylık takvimde çocuklarda ve gençlerde farkındalık yaratmak istenen günler, tematik konular olarak seçilir, atölye olarak uygulanır. Festivaller ve okul etkinlikleri ile Kütüphane’nin düzenli atölyelerine katılan ve katılmayan çocuklara, bölgede yaşayan gençlere ve yetişkinlere ulaşılır.  

Bu oturumda, 

  • Uçan Kütüphane’nin içerik ve teknik süreçleri aktarılacak
  • Kapsayıcı eğitim modeliyle beraber Uçan Kütüphane’yi kendi şehirlerinde veya okullarında gerçekleştirmek isteyen öğretmenlerle bir yol haritası paylaşılacak ve geribildirimlerine başvurulacak.

Bu işbirliği sürecinde ve sonrasında Değişim Elçileri, 

  • Uçan Kütüphane’de gerçekleşen yaşam becerileri atölyelerini uygulayabilir ve Uçan Kütüphane’nin tüm atölyelerini yönerge halinde yazılı olarak edinebilir
  • Uçan Kütüphane’yi gerçekleştirebilir ve Öğretmen Ağı araçları aracılığıyla yaygınlaştırabilirler. Tüm bu süreçte YUVA Derneği öğretmenlere ihtiyaç duymaları halinde içerik ve teknik destek sağlayabilir. 

 

Tarih
2019-07-03 09:00 - 21:00
╲╱