GERİ

CİNSİYET KUTU OYUNLARI VE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ MODÜLÜ

Temmuz 3, 2019

Saat: 13:45 - 15:15

Yürütücü: Gözde Durmuş, Cem Demirayak

Moderatör: Şirin Giyik 

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi  (ÇOÇA), 2007 yılından itibaren çocuk hakları eğitimi alanında çalışmalar yapıyor, materyaller geliştiriyor ve eğitimler düzenliyor. 

Türkiye'de geniş kapsamlı, çok yönlü bilimsel araştırmalar yapmak üzere kurulmuş olan ilk göç araştırmaları merkezi olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde çalışmalarına 2002 yılında TESAR'a (Toplum, Ekonomi, Siyaset Araştırma Merkezi) bağlı birim olarak başlayan Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2005’ten bu yana iç ve dış göç ile ilgili çalışmalarına devam ediyor.

ÇOÇA ve Göç Merkezi, Inditex SA’nın desteğiyle 2017’den beri yürüttüğü “Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi için Araştırma ve Model Geliştirme” projesi kapsamında gerçekleştirdiği saha araştırması bulgularından hareketle;  çocuk işçiliği ile mücadelede kritik bir rol oynayan kapsayıcı ve katılımcı eğitim ortamları oluşturmak için eğitimcilere yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu hedef doğrultusunda 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Bağcılar RAM işbirliğinde ortaokullarda pilotlanan “Kapsayıcı ve Katılımcı Okullar için Eğitimcilere Yönelik Çocuk İşçiliği ve Ayrımcılıkla Mücadele Rehberi”nin uygulama alanını genişletmek ve yaygınlaştırmak için Değişim Elçileri işbirliğinde çocuk işçiliğinin yoğun olduğu yerlerdeki eğitimcilere yönelik Eylül 2019’da bir eğitim düzenlemeyi ve Ekim 2019’dan itibaren en az 10 farklı okulda rehberin kullanılması amaçlanıyor.

ÇOÇA ayrıca, çocuklarla insan hakları ve çocuk hakları konuşmak üzere geliştirdiği “Söz Küçüğün” Kutu Oyunu, “Pusulacık” kılavuzu ve sözleşme animasyon filmlerini 

Değişim Elçileri işbirliğiyle en az 5 ilde yaygınlaştırmayı hedefliyor. 

ÇOÇA ve Göç Merkezi’nden Gözde Durmuş ve Cem Demirayak’ın yürütüceği oturum, çocuk hakları ve çocuk işçiliği odaklı kapsayıcı eğitim konusuna ilgi duyan sınıf ve branş öğretmenleri, okul yöneticileri ve psikolojik danışmanlar olmak üzere tüm branş ve kademeden öğretmenlere açık. 

Bu oturumda: 

  • ÇOÇA ve Göç Merkezi; Değişim Elçileri ile çocuk işçiliğiyle mücadele ve kapsayıcı eğitim konusunda hazırlanan rehberi paylaşacak.
  • Değişim Elçileriyle “çocuk işçiliği mücadele” temalı bir çalışma grubu/ eğitmen ekibi kurup yıl içerisinde birlikte belirlenecek aralıklarla webinarlar düzenleyecek.
  • Rehberi uygulayan illere ihtiyaç halinde en az bir kez giderek Değişim Elçileri ile  yüz yüze çalışma yapacak.
  • Oturum boyunca öğretmenlerden alınacak geri bildirimlerle rehberin iyileştirilmesi üzerine çalışılacak.

Bu işbirliği sürecinde ve sonucunda Değişim Elçileri,

  • Çocuk İşçiliği Mücadele ile Kapsayıcı ve Katılımcı Eğitim konusunda güçlenerek okullarında rehber eşliğinde çalışmalara başlayabilir ve uygulama sürecinde proje ekibinin desteğine başvurabilir.
  • Rehberde yer alan etkinliklerle  Öğretmen Ağı araçlarıyla kendi ilinde eğitim ve farkındalık çalışmaları yapabilir (örn: Değişim Elçileri kendi illerinde dönemde bir kez bu konuda çalışan insanları davet edecekleri Karşılaşmalar düzenleyebilir; kılavuzda yer alan içerikleri Öğretmenden Öğretmene atölyeleri ile arkadaşlarına aktarabilir; Deneyim Paylaşımı yapabilir).
  • Böylece bu işbirliğine katılan DE’ler hem bireysel olarak güçlenebilir, hem de inisiyatif alarak Ağ’ın değerlerinden olan kapsayıcılığın yaygınlaşmasına katkıda bulunabilir. 
  • Çocuk hakları eğitimi konusunda güçlenerek, okullarında çocuklarla uygulama sürecinde proje ekibinin desteğine başvurabilir.
  • Öğretmen Ağı araçlarıyla kendi ilinde yaygınlaştırma çalışmaları yapabilir (örn: Öğretmenden Öğretmene atölyeleri ile oyun ve animasyon filmleri arkadaşlarına aktarabilir; Deneyim Paylaşımı yapabilir).
  • Böylece bu işbirliğine katılan DE’ler hem bireysel olarak güçlenebilir, hem de inisiyatif alarak Ağ’ın değerlerinden olan kapsayıcılığın yaygınlaşmasına katkıda bulunabilir.

 

Tarih
2019-07-03 09:00 - 21:00
╲╱