ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER NASIL BİRLİKTE KEŞFEDER?
Hepimiz merak etme içgüdüsüyle doğsak da, büyüdükçe sorduğumuz sorular azalıyor ve gitgide merak duygumuz köreliyor. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi, hata yapmaktan korkmamız. Öğretmenler ve öğrencilerin birlikte keşfederek öğrenmesi, hata yapmaktan korkmadan öğrenmeye duyulan merakı artırabilir.
Değişim Elçilerinden Sevilay Eş Şengül'ün moderasyonunu üstlendiği, 27 Mart 2019 tarihinde Öğretmen Ağı Mekanı'nda gerçekleşen “Öğretmen ve Öğrenciler Nasıl Birlikte Keşfeder” başlıklı Deneyim Paylaşımı etkinliğinde, Ocak - Şubat aylarında İstanbul’da düzenlenen Yaratıcı Problem Çözme Programı kapsamında geliştirilen “Nedir, Ne Değildir?” uygulaması tanıtıldı. Bülent Açıkgöz, Sevilay Eş Şengül, Esin Ekinci, Nurhan Çubuk, Selda Kaplan Uçar, Cüneyt Çolak’tan oluşan Yeşil Elma Grubu’nun 4 hafta boyunca “öğretmen ve öğrencinin birlikte keşfettiği bir öğrenme sürecini nasıl yapılandırabiliriz?” sorusuna yanıt arayarak geliştirdiği ve kolaylıkla sınıflara taşınabilecek “Nedir Ne Değildir?” uygulaması, öğrencilerin öğrenmeye duyduğu merakı artırmak isteyen öğretmenlerle birlikte üzerinde tartışılarak geribildirimlerle geliştirilmek vemiyileştirilmek için masaya kondu.
Öğretmenin öğrencilerle birlikte keşif sürecini yaşadığı, öğreten konumundan öğrencilerle birlikte öğrenen bir birey konumuna geçtiğinde öğrencilerin merakının artırılmasını amaçlayan "Nedir, Ne Değildir?" uygulaması birçok farklı branş, kademe ve okulda uygulandı ve süreçteki deneyimler aktarıldı.
Öğretmen Ağı’nın araçlarından biri olan Yaratıcı Problem Çözme Programı, ortak bir probleme çözüm üretmek üzere Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinden yararlanılan ve öğretmenlerin grup halinde çalıştıkları atölye serisidir. Öğretmenler, her gün karşılaştıkları problemlere farklı bir bakış açısıyla yaklaşır ve kendi problemlerine yaratıcı çözümler geliştirmek için yeni bir yöntem öğrenir. Deneyim Paylaşımı, branş ya da deneyim fark etmeksizin tüm öğretmenlerin katılımına açık ve ücretsizdir.
Sevilay Eş Şengül Hakkında:
1984 İzmir doğumlu olan Sevilay Eş Şengül, ilk ve orta öğrenimini İzmir’de, lise öğrenimini yine İzmir’deki Menemen Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2006’da Buca Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra 2007’de Bursa Mustafakemalpaşa’da bir okula Türkçe Öğretmeni olarak atandı. Şengül, şu an İstanbul Beykoz Paşabahçe Ortaokulu’nda Türkçe Öğretmenliği yapmaktadır.
Kendisini pek çok farklı alanda geliştirmek için eğitimler alan ve sertifika programlarına katılan Şengül, 2009 yılında BUFSAD bünyesinde Temel Fotoğrafçılık eğitimi aldı. 2010 yılı itibariyle İFSAK bünyesinde pek çok fotoğraf atölyesi ve projesinde yer aldı. 2012-2014 arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümünü tamamladı. 2012-2015 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi SEÇBİR bünyesinde Ayrımcılık ve Engelli Ayrımcılığı alanlarında çalışmalar yürüttü. 2010 yılında İstanbul Çağdaş Drama Merkezi’nde birçok atölyede gönüllü çalışmalarda bulundu. Öğrencileri ile uzun yıllar drama alanında çalışmalar yürüten ve fotoğrafçılık-animasyon film projesi gerçekleştiren Şengül, 2017 yılında Öğretmen Ağı’nın Düşünme Becerileri – Pedagojik Uygulama Becerileri Programı’nı tamamladı.
Hacı Mimi Mah
Doğan Apt 30-C
istanbul, 34425