KAPSAYICI EĞİTİM İÇİN HAK TEMELLİ ETKİNLİK ÖNERİLERİ
Mart 25, 2019
Saat: 18:00-19:30
Tüm öğrencilerin kendini güvende ve değerli hissettiği bir eğitim süreci, kapsayıcı eğitim yaklaşımının olmazsa olmazlarından. Ancak, başta engelli öğrenciler olmak üzere kimi öğrenciler okullarda ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyor. Herkesin farklı ve eşit olduğu bir eğitim ortamının sağlanması için ise, farklılıkların hak temelli bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor.
“Kapsayıcı Eğitim için Hak Temelli Etkinlik Önerileri” başlıklı atölye, kapsayıcı eğitim anlayışının yerleşmesi ve bu yaklaşımın sınıflara taşınmasına yönelik uygulamalara odaklanıldı. Ebru Kılıç Arguç ve Sena Sezen Tulumoğlu’nun yürütücü, Aysun Can’ın moderatör olduğu etkinlikte, ilkokul öğrencileri için geliştirilen sınıf içi etkinlikler tanıtıldı. Atölye, Tohum Otizm Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi (SEÇBİR) ortaklığında ve Sabancı Vakfı desteği ile yürütülen “Eğitimde Engelli Hakları: Okulda Birlikte, Hayatta Birlikte” Projesi kapsamında, 25 Mart Pazartesi günü saat 18.00 ile 19.30 arasında, Öğretmen Ağı Mekanı’nda yapıldı.
Ebru Kılıç Arguç Hakkında
Lisans eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nde tamamladı. Öğretmenliğine katkı sağlayabilmek amacıyla Çağdaş Drama Derneği yürütücülüğünde yaratıcı drama eğitmenliği aşamalarını, Felsefeciler Derneği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Çocuklar için Felsefe (P4C) Eğitmen Eğitimi Programı’nı, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen Özel Yetenekli Bireylerin Eğitimi ile Bilişim Teknolojisi Formatör Öğretmenlik konulu kursları ve son olarak Tohum Otizm Vakfı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ortaklığında, Sabancı Vakfı desteğiyle yürütülen Eğitimde Engelli Hakları: Okulda Birlikte, Hayatta Birlikte Projesi kapsamında düzenlenen öğretmen eğitimini tamamladı. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ile birlikte toplumsal cinsiyet konulu çalışmalarda eğitimci olarak da rol alan ve aynı zamanda Öğretmen Ağı Değişim Elçisi olan Kılıç Arguç, şu an Gülbağ Selim Sırrı Tarcan İlkokulu’nda sınıf öğretmenliği yapmaktadır.
Sena Sezen Tulumoğlu Hakkında
Lisans eğitimini İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nde tamamladı. Öğretmenliğine katkı sağlayabilmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen Kapsayıcı Eğitim, Öğretim ve Değerlendirme Eğitici Eğitimi Kursu ile Engeli Olan Çocuklar İçin Okul Öncesi Eğitim ve İlkokulda Değerlendirme Çerçevesi Geliştirilmesi Eğitici Eğitimi Kursu’nu tamamladı. Son olarak Tohum Otizm Vakfı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ortaklığında, Sabancı Vakfı desteğiyle yürütülen Eğitimde Engelli Hakları: Okulda Birlikte, Hayatta Birlikte Projesi kapsamında düzenlenen öğretmen eğitimini tamamladı. Oyun terapistliği ve zihinsel engelli çocukların eğitimi konularında çeşitli çalışmalarda da yer alan ve aynı zamanda Öğretmen Ağı Değişim Elçisi olan Tulumoğlu, şu an Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu’nda sınıf öğretmenliği yapmaktadır.
Aysun Can Hakkında
Adnan Menderes Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan Can, Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı’nda yüksek lisans öğrencisidir..10 yıldır sınıf öğretmenliği yaptığı meslek hayatına, geçen yıl başladığım Bezciyan Ermeni Okulunda Türkçe Kültür Öğretmeni olarak devam etmektedir. İstanbul Bilgi Üniversitesinin 2013 yılında düzenlemiş olduğu ''Toplumsal Sorunları Eğitim Ortamında Tartışmak'' konulu Öğretmenin Atölyesi sayesinde SEÇBİR ile tanışma imkanı bulan Can, 2017'den beri Öğretmen Ağı çalışmalarında yer almaktadır.
Hacı Mimi Mah
Doğan Apt 30-C
istanbul, 34425