ÖN YARGILARI AZALTMAK MÜMKÜN MÜ?
Mart 20, 2019
Saat: 18:00-19:30
Eğitimde pek çoğumuz kalıp yargı ve ön yargılarla karşılaşıyoruz. Bu kalıpları ne kadar kırabilirsek, farkındalığımızı artırabilir ve okul içindeki ayrımcılığın azalması için adım atabiliriz.
20 Mart Çarşamba günü saat 18.00 ile 19.30 arasında Adapazarı ENKA Okulları’nda düzenlenen “Ön Yargıları Azaltmak Mümkün mü?” başlıklı Karşılaşmalar etkinliği, ayrımcılığın okullarda hangi bakış açısıyla ele alınabileceğine odaklanıldı. Ayşe Alan’ın konuşmacı ve Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekibi’nden Sonel Balkan’ın moderatör olacağı etkinlik, müfredat ve okul pratikleri aracılığıyla ayrımcılığın azalması için geliştirilen örnek çalışmaların okullarda yaygınlaşması için öneriler sunuldu.
Ayşe Alan Hakkında:
ODTÜ Tarih Bölümü’nden mezun olan Alan, yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Beş yıl Tarih öğretmenliği olarak görevini sürdürdükten sonra, Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi’nde proje koordinatörlüğü yapmıştır. Koç Okulu Lise Tarih Bölüm Başkanlığı’nın ardından başladığı Müdür Yardımcılığı görevini beş yıldır yürütmektedir. Tarih Vakfı tarafından yayımlanan “20.yy. Dünya ve Türkiye Tarihi Öğretmen Kılavuz Kitabı”, Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi “Düşünme Eğitimi İçin Öğretmen Kılavuz Kitabı” ve Bilgi Üniversitesi Yayınları, “Ayrımcılık: Örnek Ders Uygulamaları” kitaplarının yazarlarındandır. Çeşitli gazete ve web sitelerinde eğitimle ilgili yazıları yayımlanmıştır. Halen T24 Pazar’da yazmaktadır.
Sonel Balkan Hakkında:
2001 yılında Çukurova Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra İstanbul’da Hasköy İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik hayatına başladı. Aynı yıl Kasım ayında Beyoğlu Anadolu Lisesi’nde de çalışmaya başladı. Eğitim Reformu Girişimi’nin yürütücülüğünü yaptığı Düşünen Okul Gelişen Öğrenci Projesi’nde katılımcı olarak yer aldı. Hasköy İlköğretim Okulu’nda 2010 – 2012 yılları arasında çocuk oyunlarıyla dil öğretimi temalı bir AB projesi yürüttü. 7 farklı ülkeden ortaklarla çok dilli eğitim materyallerinin üretildiği bu projede geleneksel çocuk oyunlarını kullanarak tüm ortak ülkelerde eş zamanlı Çocuk Olimpiyatları düzenledi. 2012 yılında İtalya’da Glottodrama eğitimine katıldı ve Glottodrama sertifikası aldı. Drama kullanarak dil öğretimini hedefleyen bu çalışmada okulunda 11 yaşındaki öğrencilerden bir drama grubu oluşturup Glottodrama metodunu uyguladı. 13 yıllık Hasköy deneyiminden sonra İsmail Tarman Ortaokulu’na İngilizce Öğretmeni olarak atandı. Burada öğrencilerin yazma becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi amaçlayan “Genç Şairler” projesini yürüttü. İsmail Tarman’da son yılını müdür yardımcısı olarak geçirdi ve Ağustos 2018 itibariyle ERG ailesine katıldı. Balkan, Öğretmen Ağı’nda Ağ Geliştirme Koordinatörü olarak çalışmaktadır.
Dağdibi Mahallesi / Çamyolu Mevkii
Sakarya / Adapazarı, 54040