GERİ

Temel Düşünme Becerileri Programı

Nisan 30, Mayıs 8-15-22  2025

Saat: 20:00-21:45

30 Nisan Çarşamba günü 20:00-21:00 saatleri arasında Zoom’da online olarak başlayacak ve Mayıs sonuna kadar devam edecek  Temel Düşünme Becerileri Programı başvuruları açıldı!

Düşünme Becerileri Programı, öğretmenlerin düşünme becerilerini sosyal ve bilimsel konular temelinde ele alarak, onlara sistematik uygulama ve değerlendirme yoluyla destek olmayı amaçlıyor. Program, öğretmenlerin müfredatlarındaki konuların yeni bir bakış açısıyla ele alınabilmesinin, farklı düşünme biçimleri geliştirmekle mümkün olduğu bakış açısından hareket ediyor. Platforma katılan öğretmenlerin, bilimsel ve sosyal konular bağlamında ele alınan müzakere süreçleri ile kendi düşünme süreçlerin dair farkındalık kazanmalarını hedefliyor. 

2020’den bu yana, programa daha önce katılmış öğretmenler ve alan uzmanlarının kolektif katkılarıyla dijital ortamda ve Değişim Elçileri Topluluğu’na özel olarak sürdürülen program, Öğretmen Ağı’nın eleştirel düşünme çalışmalarının temelini oluşturuyor. Program 2025 Bahar itibariyle yeniden aktifleşiyor, SEÇBİR işbirliğiyle güncellenen içerikleri ve inşa edilecek topluluğu ile eleştirel düşünmeyi sınıfa taşımayı en temel hedefi haline getiriyor.

Katılımcı öğretmenlerin düşünme becerilerini derinleştirmesini ve eğitim ortamlarına taşımasını amaçlayan program, üç modülden oluşuyor:

  • İlk modülde, öğretmenlerin kendi düşünme süreçleri üzerine derinlemesine düşünebilmeleri ve eleştirel düşünme becerilerini sistemli bir şekilde geliştirebilmeleri amaçlanıyor. 
  • İkinci modülde, önyargı, kalıpyargı ve ayrımcılık kavramları ele alınarak, bu kavramların düşünme biçimleri üzerindeki etkileri tartışılıyor. 
  • Üçüncü ve son modülde ise, medya ve dijital dünyada karşılaşılan içeriklere eleştirel bir gözle yaklaşmak, yanlış bilgi ve ayrımcı söylemleri sorgulamak üzerine ortak bir öğrenme süreci yürütülüyor.

 

Sabancı Üniversitesi (SuCourse) platformu üzerinden tamamen çevrimiçi olarak tasarlanan program, 4 tane canlı Zoom buluşması, 3 tane SuCourse platformu üzerinden yürütülecek tartışma oturumları ve çevrimiçi içeriklerden oluşuyor.  Üç hafta sürecek olan ve üç modülden oluşan Program’ın her modülü, farklı beceri setlerine odaklanıyor. Melisa Soran, Melike Avcu, Hasan Dirik, Meriç Dönmez, Ezgi Temiz Çeliker, Okan Aksoy, Şirin Piya Giyik, Sevilay Eş Şengül’ün yürütücülüğünü Kenan Çayır'ın içerik danışmanlığını üstlendiği Program, 30 Nisan 2025 tarihinde başlayacak ve 22 Mayıs 2025 tarihinde sona erecek. 

Program hakkında:

  • Program tamamen çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. 
  • Başvuru sayısının yüksek olması durumunda temsiliyet dengesi gözetilerek (branş, kademe, cinsiyet vb.)  kura çekilecektir.
  • Programa başvuru yapmanız ve katılımınızın onaylanması halinde hem bilgi vermek hem de katılımınız konusunda teyit almak üzere aranacaksınız.
  • Programa katılımınızın onaylanması halinde, program platformuna giriş için kullanıcı adınız, şifreniz ve program hakkında detaylı bilgiler tarafınıza iletilecektir. 
  • Programda her modül bir sonraki modülün ön koşuludur. Bir sonraki modüle ilerleyebilmek için, modülün tamamlanması ve modülde yer alan tartışmalara katılınması gerekmektedir. Program sonunda verilecek sertifika için programın %80’ine katılım, sağlanmalıdır. 
  • Program,  tüm Değişim Elçileri’nin katılımına açık ve ücretsizdir. Kontenjan 32 katılımcı ile sınırlıdır.
  • Başvurular 22 Nisan Salı günü 13.00 itibariyle sona erecektir. Kontenjanın dolması hâlinde kayıtlar daha erken kapatılacaktır.

 

Program Takvimi: 

İlk Buluşma 30 Nisan Çarşamba günü Zoom üzerinden 20:00-21:30 saatleri arasında gerçekleşecektir. 

  1. Modül: Başlangıç buluşmamızdan sonra çevrimiçi içeriklerimizi hafta boyunca tamamlayarak 8 Mayıs Perşembe günü 20:00-21:45 saatleri arasında Zoom’da 1. Modül için buluşacağız. 
  2. Modül: İkinci modül için çevrimiçi içeriklerimizi tamamlayarak 15 Mayıs Perşembe günü 20:00-21:45 saatleri arasında Zoom’da 2. Modül için buluşacağız. 
  3. Modül: Üçüncü modül için çevrimiçi içeriklerimizi tamamlayarak 22 Mayıs Perşembe günü 20:00-21:45 saatleri arasında Zoom’da 3. Modül ve program kapanışı için buluşacağız. 

Sadece Değişim Elçisi öğretmenlerinin katılımına açık ve ücretsiz olan bu buluşmaya kaydolmak için aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butonuna tıklayabilirsiniz.

 

ezgitemiz170425.png

Ezgi Temiz Çeliker

Üniversite döneminden itibaren çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük, eğitim sorumluluğu ve eğitmenlik yapmıştır. Ayrımcılık, insan hakları ve toplumsal cinsiyet konularında akran eğitimi içerikleri üretmiş ve yaygınlaştırmıştır. Eğitime bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğine inandığı için, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitsel Tasarım ve Değerlendirme bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Düşünme becerilerinin ve eleştirel dijital okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler almış, içerikler üretmiş, uygulamalar yapmıştır.  Uzun yıllar uluslararası Eko Okul programı koordinatörlüğü yürütmüştür. Çeşitli özel okullarda fen bilimleri öğretmeni ve akademik koordinatör olarak çalışan Çeliker, şu an Hayal Gücü Merkezi ve çocukların meraklarından yola çıkarak becerilerini geliştirmeyi hedefleyen Hmmm Sosyal Öğrenme Platformu'nun koordinatörlüğünü ve çocuklar için güvenli içerik üreticiliği platformu olan Podkids eğitim koordinatörlüğünü yürütmektedir.

 

hasandirik3.png

Hasan Dirik

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Hasan Dirik, Gökçeada doğumlu. Türkiye’nin farklı yerlerinde 20 yıldır İngilizce Öğretmeni olarak çalışıyor. Bir süre de idareci olarak çalıştı. Şu an hala Çanakkale’de bir devlet okulunda öğretmenlik yapıyor ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri alanında doktora çalışmalarıma devam ediyor. Öğretmenin iyi olma hali, eleştirel dijital okuryazarlık, eleştirel düşünme ve öğretmen eğitimi konularında çalışmaları var.

 

melikeavcu.png

Melike Avcu

Melike Avcu, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji ve Psikoloji çift ana dal bölümlerinden mezun olmuştur. Akademik çalışmalarına, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümündeki yüksek lisans eğitimi ile devam etmektedir. Kişisel kütüphanesinin önemli bir bölümüne de yansıdığı üzere; çalışma alanları kent ve göç sosyolojisine ek olarak politik ekoloji çerçevesinde şekillenmektedir. Araştırma ve proje yönetimi alanlarında deneyim kazandıktan sonra, şimdilerde Öğretmen Ağı'nda İzleme ve Değerlendirme Sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda, araştırmalarını belgesel fotoğraf aracılığıyla anlamlandırdığı projeler üretmeye devam etmektedir.

 

melisasoran3.png

Melisa Soran

Melisa Soran, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) eğitim alanında çalışmaya başladı ve yüksek lisansını Eğitim Bilimleri Programı’nda yaptı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ekibine katıldı. Halen SEÇBİR ekibinde yer alan Soran’ın çalışmaları eleştirel düşünme, insan hakları, ayrımcılık, cinsiyet, engellilik ve kapsayıcı eğitim alanlarına yoğunlaşıyor.

 

Meri%C3%A7%20D%C3%B6nmez1.png

Meriç Dönmez

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Meriç Dönmez, 1998 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Programları ve Öğretim Bölümünden mezun oldu. Halen Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okulda rehber öğretmen olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda farklı sivil toplum örgütlerinde de ebeveyn ve öğretmenler üzerine programlarda çalışmalar yürütmektedir.

 

Okan%20Aksoy3.png

Okan Aksoy

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi  Okan Aksoy, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Öğretmeni bölümünde tamamladı. Ankara’da çeşitli okullarda Fen Bilimleri Öğretmeni, Eko-okul Koordinatörü, STEM Koordinatörü, Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Eleştirel düşünme, araştırma sorgulama tabanlı fen eğitimi, mühendislik tasarım temelli STEM çalışmaları, Understanding by Design (UbD) modeli, bilime katılımda cinsiyet eşitliği, bilim iletişimi ile ilgili çalışmalar üretmekte ve yaygınlaştırmaktadır. Öğretmen odaklı farklı sivil toplum kuruluşlarında öğretmen eğitimcisi olarak da görev alan Okan Aksoy, gerçek bilim ve dogmatik bilim arasındaki safsatalar üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Sevilay%20E%C5%9F%20%C5%9Eeng%C3%BCl.png

Sevilay Eş Şengül

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Sevilay Eş Şengül, Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe öğretmenliği bölümü mezunu ve 2006 yılından beri Türkçe öğretmenliği yapıyor. Şu an İstanbul'da bir devlet okulunda çalışıyor. Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Önlisans eğitimi aldı. MEB onaylı drama eğitmeni. İstanbul Bilgi Üniversitesinde 2014-2016 yılları arasında ayrımcılık ve engelli ayrımcılığı başlıklarında eğitim aldı. Çocuklarla stop-motion film çalışmaları yapmakta. DOYA’nın (Disiplinlerarası Oyun Atölyesi) kurucuları ve "Disiplinlerarası Kazanım Odaklı Oyunlar" ve "İğne Deliğinden Dünya" adlı kitapların yazarları arasında. 2017 yılından beri de Öğretmen Ağ'ı Değişim Elçisi. Ayrımcılık, düşünme becerileri, eleştirel düşünme, tasarım odaklı düşünme, disiplinlerarası ders içerikleri geliştirme, yaratıcı drama gibi başlıklarda çalışmalar yürütmekte. AÜ sosyoloji bölümünde eğitim almaktadır.

 

%C5%9Firinpiye170425.png

Şirin Piya Giyik

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Şirin Piya Giyik, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. SEÇBİR’in ayrımcılık programında yer aldı. Pera Güzel Sanatlar Akademisi’nden iç mimarlık eğitimi alan Giyik, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde eğitimine devam etmektedir. 

 

Tarih
2025-04-30 20:00 - 21:45
Konum
Çevrimiçi
╲╱