GERİ

Çocuk Edebiyatına Hak Temelli Bakış

Nisan 30, 2025

Saat: 20:00-21:30

 

30 Nisan Çarşamba günü 20:00-21:30 saatleri arasında Zoom’da online olarak gerçekleşecek “Çocuk Edebiyatına Hak Temelli Bakış” etkinliğine davetlisiniz!

Çocuk edebiyatı, çocukların dünyayı keşfetmelerinde ve haklarını öğrenmelerinde önemli bir araç olabilir. Peki, çocuk edebiyatına hak temelli bir perspektiften bakarsak neler değişir? Çocukların kendi kitaplarını seçme hakkı, edebiyat üretimine katılımları ve çocuk hakları bağlamında okullardaki pratikleri birlikte konuşmak için bir araya geliyoruz.

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Şebnem Filiz Yapıcı’nın moderatör, Seran Demiral’ın konuşmacı olacağı bu buluşmada, çocuk hakları ve çocuk edebiyatının kesişim noktalarını tartışacağımız bu etkinlikte buluşalım!

Her branştan öğretmenin katılımına açık ve ücretsiz olan bu buluşmaya kaydolmak için aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butonuna tıklayabilirsiniz.

 

%C5%9Febnemfilizyap%C4%B1c%C4%B13.png

Şebnem Filiz Yapıcı

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Şebnem Filiz Yapıcı, Almanya’nın küçük bir köyünde, kiraz ağaçlarının tomurcukları usul usul açarken dünyaya geldi. Çocukluğu, orman yollarında arkadaşlarıyla çiçek toplayıp geçenlere uzatırken büyümenin neşesiyle geçti. Türkiye’ye adım attığında, önce Türkçeyi öğrenmesi gerekti. Zorlayıcı ama vazgeçmeden yürüdüğü bu yol, ona hayallerini gerçekleştirmek için sabırla ilerlemesi gerektiğini öğretti. Yatılı okuduğu İzmir Özel Türk Koleji’nde, altı yılın nasıl geçtiğini anlamadan, arkadaşları ve öğretmenleriyle sevgi dolu bağlar ördü. Ardından Ege Üniversitesi'nden mezun olarak hayalini kurduğu mesleğe, Fen Bilimleri öğretmeni olarak adım attı. Öğrencileriyle birlikte geçen yirmi yedi yıl sadece ders anlatmak değil; merakla öğrenmek, keşfetmek ve ilham vermekle doluydu. Bu yıllar içinde heybesini; eğitim yolculukları, öğrencileri, meslektaşları, yazdığı eğitim yazıları ve masallarla zenginleştirdi. Yazma tutkusunu kolektif kitap projelerinde yer alarak pekiştirdi ve sonunda “Melin’in Dünyası” adlı ilk kitabını okuyucularıyla buluşturdu. Melin’in doğayla iç içe büyüyen dünyası, okurları ormanların fısıldayan sırlarına, küçük bir çocuğun keşif dolu yolculuğuna davet ediyor. Şimdi ise eşi ve oğlu Oscar ile birlikte, kızılgerdan kuşlarının şarkıları eşliğinde düşlerini büyütmeye devam ediyor. Öğretmen Ağı ailesiyle yolları kesiştiğinden beri, hikayelerine öğretmen odasının hallerini, 'İyi ki öğretmenim' anlarını, keşfetmenin heyecanını ve şefkatle öğrenmenin yolculuğunu ekleyerek, kalbiyle yürümeye devam ediyor.

 

serandemiral2.png

Seran Demiral
Seran Demiral 1989’da İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde mimarlık okudu, doktora ve doçentliğini ise sosyoloji alanında aldı. Yazdığı çocuk/gençlik romanları: Benden Bize, Bizden Dünyaya, Hatırla, Likya’nın ŞarkısıParmak Uçları, TaTuTa’ya Yolculuk ve çocuklarla felsefe pratiği etrafında kurgulaştırdığı, halihazırda Ayrımcı Robot ile Geleceği Yazmak isimli kitapların okurla buluştuğu, “Düşün” serisi. Yayımlanan bilimkurgu romanlarıysa şimdilik Sanal Kent ile Hayat Üretim Merkezi. Ursula K. Le Guin’in eserlerini konu eden Başka Hayatlar Yaşamak isimli bir eserin yanı sıra çok sayıda kurgu dışı metin kaleme aldı. Farklı yaş gruplarıyla felsefe ve sanat-odaklı etkinlikler gerçekleştiriyor, çocukların dijital öznelliklerine odaklanırken forum tiyatrosu, yaratıcı yazma ve geliştirmekte olduğu “Toplulukların Felsefesi” gibi yöntemlerden yararlanıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji ve Boğaziçi Üniversitesi Temel Eğitim bölümlerinde çocuk edebiyatı, sosyolojik teoriler ve dijital kültür temalı dersler veriyor.

 

Tarih
2025-04-30 20:00 - 21:30
Konum
Çevrimiçi
╲╱