İncel Kültürünü Anlamak: Genç Erkekler Neden ve Nasıl Bu Kültüre Çekiliyor?
Nisan 17, 2025
Saat: 20:00-21:30
SEÇBİR İşbirliğiyle:
17 Nisan Perşembe günü 20:00-21:30 saatleri arasında Zoom’da online olarak gerçekleşecek İncel Kültürünü Anlamak: Genç Erkekler Neden ve Nasıl Bu Kültüre Çekiliyor? etkinliğine davetlisiniz!
Son zamanlarda medyaya da yansıyan bazı şiddet olaylarından sonra İncel kültürü kamuoyunda tartışılmaya başlandı. "İncel" terimi, “involuntary celibate”, yani "zorunlu bekâr" ifadesinden geliyor ve bir grup genç erkek tarafından sahipleniliyor. İncel toplulukları, yalnızca bireysel bir deneyimi ifade etmenin ötesinde, erkeklik, kadınlık, cinsiyet rolleri ve hatta çevrimiçi radikalleşme gibi daha geniş toplumsal meselelerle iç içe geçmiş durumda. Buluşmada Beril Türkoğlu hocamızla incel topluluklarının oluşum dinamiklerini, çevrimiçi radikalleşme süreçlerini, gençlerin neden bu kültüre çekildiklerini ve eğitimcilerin bu konuda nasıl bir farkındalık geliştirebileceğini ele alacağız. Gençlerle bu konuyu sağlıklı bir şekilde tartışabilmek ve eleştirel düşünmeyi teşvik edebilmek için eğitimcilerin nasıl bir yaklaşım geliştirebileceğini birlikte değerlendireceğiz.
SEÇBİR-Öğretmen Ağı Akademi Buluşmaları, akademide yürütülen çalışmaların ve üretilen bilgilerin öğretmenler başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesle, öğretmenlerdeki deneyimin ise akademiyle paylaşılmasını amaçlamaktadır. Farklı disiplinlerden akademisyenlerin farklı branşlardan eğitimcilerle bir araya gelmesiyle günümüzün sorunlarına disiplinlerarası bir bakış geliştirmeyi de hedeflemektedir.
Çevrimiçi ortamda gerçekleşecek buluşma serisi öğretmenler, akademisyenler, sivil toplum çalışanları ve gönüllüleri başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesin katılımına açıktır. Etkinliğe kaydolmak için aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butona tıklamanız yeterli.
Beril Türkoğlu
Beril Türkoğlu, psikoloji alanındaki lisans derecesini 2010 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nden aldı. Daha sonra şiddeti bir erkeklik stratejisi olarak incelediği teziyle yüksek lisans derecesini 2013 yılında, Türkiye’de kırılgan erkekliği araştırdığı teziyle de doktora derecesini 2019 yılında ODTÜ Psikoloji Bölümü’nden aldı. Doktora araştırmaları sırasında Amerika'da South Florida Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak bulundu. Araştırma alanları sosyal psikoloji ekseninde toplumsal cinsiyet ve erkeklik çalışmaları üzerine yoğunlaşıyor. Yayınları, ulusal ve uluslararası dergilerde toplumsal cinsiyet ideolojileri, erkeklik ve şiddet ilişkileri üzerine katkılar sunuyor. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği danışmanı olarak çeşitli ulusal ve uluslararası kurumlarla çalışan Türkoğlu, bilimsel ve toplumsal projelere yönelik danışmanlık da sağlıyor. 2021 yılından itibaren TED Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Sosyal Psikoloji alanında öğretim üyesi olarak çalışan Türkoğlu; aynı zamanda TEDU Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi (Tedu Gender Center) müdür yardımcılığı görevini sürdürüyor.
Kenan Çayır
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı’dır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlayan Kenan Çayır, doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Kapsayıcılık, ayrımcılık, yurttaşlık, insan hakları ve birlikte yaşama gibi konuları eğitim merceğiyle ele alan çalışmalar yürütmekte, bu alanlarda eğitimler tasarlamakta ve eğiticilik yapmaktadır.
Melisa Soran
Melisa Soran, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) eğitim alanında çalışmaya başladı ve yüksek lisansını Eğitim Bilimleri Programı’nda yaptı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ekibine katıldı. Halen SEÇBİR ekibinde yer alan Soran’ın çalışmaları eleştirel düşünme, insan hakları, ayrımcılık, cinsiyet, engellilik ve kapsayıcı eğitim alanlarına yoğunlaşıyor.