Ders Kitapları Araştırması Öğretmen Geri Bildirimi Toplantısı
Ocak 8, 2025
Saat: 20:00-21:45
SEÇBİR İşbirliğiyle:
8 Ocak Çarşamba günü 20:00-21:30 saatleri arasında Zoom’da online olarak gerçekleşecek Ders Kitapları Araştırması Öğretmen Geri Bildirimi Toplantısı’na davetlisiniz!
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi (SEÇBİR) işbirliğiyle yürütülen Ders Kitapları Araştırması kapsamında, Maarif Modeli çerçevesinde geliştirilen ve 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nda okutulan okul öncesi eğitim, 1, 5 ve 9. sınıf ders kitapları; insan hakları, yurttaşlık, kapsayıcılık, demokratik değerler ve eleştirel düşünme ölçütlerine göre öğretmenler tarafından incelendi.
Bu çevrimiçi toplantıda, araştırma bulgularını paylaşacak ve öğretmenlerin değerli geri bildirimleriyle çalışmamızı zenginleştireceğiz. Moderatörlüğünü Kenan Çayır’ın, yürütücülüğünü Melisa Soran’ın yapacağı etkinlikte, eğitim materyallerine dair görüşlerinizi dinlemek ve geleceği birlikte şekillendirmek için sabırsızlanıyoruz. Eğitimde kapsayıcılık ve eleştirel düşünceyi güçlendirmek için siz de aramızda olun!
Tüm Değişim Elçilerinin katılımına açık olan bu etkinliğe katılmak için aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butonuna tıklayarak kayıt olabilirsiniz.
Kenan Çayır
Kenan Çayır İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Çayır, Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Avrupa Konseyi ve EIP Sloveyna’nın ortaklaşa düzenledikleri insan hakları eğitimi seminerlerine ve Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü’nün eğitici eğitimi seminerlerine katıldı; bu alanda sertifikalar aldı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Eğitim Reformu Girişimi’nin birlikte düzenledikleri “Düşünme gücü” adlı öğretmen eğitimi projesinde uzman eğitici olarak çalıştı. Ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi üzerine çalışmakta, Öğretmen Ağı’na içerik danışmanlığı yapmaktadır. Çalışmalarından bazıları şöyledir: “Biz” Kimiz? Ders Kitaplarında Kimlik, Yurttaşlık, Haklar (İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, 2014); Ayrımcılık: Çok Boyutlu Yaklaşımlar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2012, M. A. Ceyhan ile birlikte der.); Ayrımcılık: Örnek Ders Uygulamaları, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2012, A. Alan ile birlikte der.); Eğitim, Çatışma ve Toplumsal Barış: Türkiye’den ve Dünyadan Örnekler (İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, 2010).
Melisa Soran
Melisa Soran, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) eğitim alanında çalışmaya başladı ve yüksek lisansını Eğitim Bilimleri Programı’nda yaptı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ekibine katıldı. Halen SEÇBİR ekibinde yer alan Soran’ın çalışmaları eleştirel düşünme, insan hakları, ayrımcılık, cinsiyet, engellilik ve kapsayıcı eğitim alanlarına yoğunlaşıyor.