Maarif, Bildung ve Çocuklarla Felsefe Üzerine
Aralık 11, 2024
Saat: 20:00-21:30
SEÇBİR İşbirliğiyle:
11 Aralık Çarşamba günü 20:00-21:30 saatleri arasında Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek “Maarif, Bildung ve Çocuklarla Felsefe Üzerine” etkinliğine davetlisiniz!
Maarif ve eğitimle ilgili tartışmaları anlamlandırmak için kavramların felsefi seyrine ve temellerine bakmak çok önemli. Burada öne çıkan kavramlardan biri Bildung. Kurtul Gülenç, Bildung’u “etik ve kültürel bir yetiştirme tarzı veya bireyin bağımsızlık ve sorumluluk içinde olgunlaşmasını sağlayan kendini gerçekleştirme süreci” olarak tanımlıyor. Bu çerçevede buluşmada, Kurtul Gülenç ile eğitim, kültür, Bildung, Maarif, etik ve özgür kişilik, aidiyet çemberi, sorumluluk duygusu gibi kavramları tartışmaya açacağız. Ayrıca çocuklarla felsefe çalışmalarını ele alacak, öğretmenlerin bu konularda neler yapabilecekleri konusunda bir tartışma yürüteceğiz.
SEÇBİR-Öğretmen Ağı Akademi Buluşmaları, akademide yürütülen çalışmaların ve üretilen bilgilerin öğretmenler başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesle, öğretmenlerdeki deneyimin ise akademiyle paylaşılmasını amaçlamaktadır. Farklı disiplinlerden akademisyenlerin farklı branşlardan eğitimcilerle bir araya gelmesiyle günümüzün sorunlarına disiplinlerarası bir bakış geliştirmeyi de hedeflemektedir.
Çevrimiçi ortamda gerçekleşecek buluşma serisi öğretmenler, akademisyenler, sivil toplum çalışanları ve gönüllüleri başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesin katılımına açıktır. Etkinliğe kaydolmak için aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butona tıklamanız yeterli.
Kurtul Gülenç
1997 yılında girdiği Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 2005 yılında yine aynı üniversiteden yüksek lisans, 2010 yılında da Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden doktora derecelerini aldı. Gülenç, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde görev yapmaktadır. Çalışma ve ilgi alanları toplum ve politika felsefesi, sosyal bilimler felsefesi, Frankfurt Okulu, Aydınlanma felsefesi ve çocuklar için felsefedir. Çocuklar için Felsefe alanında çeviri (Düşünmeyi Dönüştürmek) ve telif kitapları (Çocuklar İçin Felsefi Öyküler, Ben Kimim?, Sevgi Nedir?, Özgürlük Nedir?, Mutluluk Nedir, Doğru ve Yanlış) vardır.
Kenan Çayır
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı’dır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlayan Kenan Çayır, doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Kapsayıcılık, ayrımcılık, yurttaşlık, insan hakları ve birlikte yaşama gibi konuları eğitim merceğiyle ele alan çalışmalar yürütmekte, bu alanlarda eğitimler tasarlamakta ve eğiticilik yapmaktadır.
Melisa Soran
Melisa Soran, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) eğitim alanında çalışmaya başladı ve yüksek lisansını Eğitim Bilimleri Programı’nda yaptı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ekibine katıldı. Halen SEÇBİR ekibinde yer alan Soran’ın çalışmaları eleştirel düşünme, insan hakları, ayrımcılık, cinsiyet, engellilik ve kapsayıcı eğitim alanlarına yoğunlaşıyor.