GERİ

Maarife ve Eğitimdeki Krize Arendt ile Bakmak

 Bu etkinlik için kayıtlar kapanmış

Kasım 7, 2024

Saat: 20:00-21:30

 

SEÇBİR İşbirliğiyle:

se%C3%A7bir.png

7 Kasım Perşembe günü  20:00-21:30 saatleri arasında Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek Maarife ve Eğitimdeki Krize Arendt ile Bakmak” etkinliğine davetlisiniz!


20. Yüzyılın en önemli politika teorisyenlerinden sayılan Hannah Arendt, hem yaşadığı dönemin zorlukları hem de özgürlük olanağı üzerine çarpıcı tespitler yapmıştır. Yayımladığı eserlerle Arendt’in analizlerini günümüzün sorunlarına ışık tutacak şekilde yorumlayan Fatmagül Berktay, “Arendt’i okumak ve anlamaya çalışmak, sürekli yeni sorulara açılan, hiç beklenmedik dönemeçlerle karşılaşılan bir düşünme labirentine girmek anlamına geliyor.” der. Bu buluşmada, bu labirentte yol almaya çalışacağız. Fatmagül hocamızla Arendt’in ışığında eğitimdeki kriz, düşünme etiği, eleştirel düşünme, etik özne, dünyaya karşı sorumluluk, politik dostluk gibi kavramları tartışmaya açacağız.


 

SEÇBİR-Öğretmen Ağı Akademi Buluşmaları, akademide yürütülen çalışmaların ve üretilen bilgilerin öğretmenler başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesle, öğretmenlerdeki deneyimin ise akademiyle paylaşılmasını amaçlamaktadır. Farklı disiplinlerden akademisyenlerin farklı branşlardan eğitimcilerle bir araya gelmesiyle günümüzün sorunlarına disiplinlerarası bir bakış geliştirmeyi de hedeflemektedir. 

 

Çevrimiçi ortamda gerçekleşecek buluşma serisi öğretmenler, akademisyenler, sivil toplum çalışanları ve gönüllüleri başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesin katılımına açıktır. Etkinliğe kaydolmak için aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butona tıklamanız yeterli.

 

fatmag%C3%BClberktay.png

Fatmagül Berktay

Fatmagül Berktay, eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile York Üniversitesi’nde (İngiltere) tamamladı. Tarih Vakfı kurucu üyesi ve Kadın Eserleri Kütüphanesi Genel Kurul üyesi olan Berktay, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesinde Siyaset Bilimi ABD Başkanlığı yaparak “Siyaset Teorisi”, “Siyasal Düşünceler Tarihi”, “Çağdaş Siyasal Teoriler”, “Demokrasi Teorisi”; Kadın Çalışmaları Bölümü’nde ise “Feminist Teoriler” derslerini verdi. İÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Kadın Eserleri Kütüphanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan Fatmagül Berktay, çeşitli uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil etti. ABD, Avrupa ve Avustralya üniversitelerinde de dersler ve konferanslar veren Berktay’ın Siyaset Bilimi ve Kadın Çalışmaları alanlarında yurt içinde ve dışında yayımlanmış çok sayıda makalesi ve kitap bölümü bulunuyor. Yazarın Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın (Metis, 1996) adlı çalışması Women and Religion adıyla Kanada’da (BlackRose Books, 1998), Tarihin Cinsiyeti (Metis, 2003) ise Lübnan’da yayımlandı (Dar Kreideh, 2009). Politikanın Çağrısı (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010) ve Dünyayı Bugünde Sevmek –Hannah Arendt’in Politika Anlayışı (Metis, 2012) kitaplarından sonra Düşünme Etiği (Metis, 2021) adlı yapıtı yayımlanan yazar, halen politik etik, politik kötülük ve feminist tarih üzerinde çalışıyor. 

 

kenan%C3%A7ay%C4%B1r.png

Kenan Çayır

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı’dır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlayan Kenan Çayır, doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.  Kapsayıcılık, ayrımcılık, yurttaşlık, insan hakları ve birlikte yaşama gibi konuları eğitim merceğiyle ele alan çalışmalar yürütmekte, bu alanlarda eğitimler tasarlamakta ve eğiticilik yapmaktadır.

 

melisasoran2.png

Melisa Soran

Melisa Soran, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) eğitim alanında çalışmaya başladı ve yüksek lisansını Eğitim Bilimleri Programı’nda yaptı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ekibine katıldı. Halen SEÇBİR ekibinde yer alan Soran’ın çalışmaları eleştirel düşünme, insan hakları, ayrımcılık, cinsiyet, engellilik ve kapsayıcı eğitim alanlarına yoğunlaşıyor.

 

Tarih
2024-11-07 20:00 - 21:30
Konum
Çevrimiçi
╲╱