Lansman: Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdahale Rehberi: Öğretmenlere Yönelik Uygulamalar
Eylül 17, 2024
Saat: 19:30-21:00
UNFPA İşbirliğiyle:
17 Eylül Salı günü 19:30 - 21:00 saatleri arasında online gerçekleşecek “Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdahale Rehberi: Öğretmenlere Yönelik Uygulamalar” lansmanımıza davetlisiniz!
Çocuk yaşta, erken ve/veya zorla evlilikler (ÇYEZE) dünyada ve Türkiye’de çok yaygın bir sorundur. Kız çocukları daha fazla etkileyen bu sorun sadece yoksul çevrelere ait veya sanılanın aksine, azalıp bitmek üzere olan bir sorun değildir. İstatistiklere göre, dünyada her 5 çocuktan biri, Türkiye’de ise evli olan her 5 kadından biri çocuk yaşta evlendirilmiştir. Öğretmenler, bölge farketmeksizin çalıştıkları okullarda, ÇYEZE vakalarıyla karşılaşabilmekte ve eğer konu hakkında bilgililerse vakalar karşısında güçlü aktörler olarak yer almaktadırlar.
2022 yılının Aralık ayında UNFPA desteği ile başladığımız, Çocuk Yaşta Erken ve Zorla Evlilikleri (ÇYEZE)’lerin önlenmesi için öğretmenleri güçlendirmeye yönelik projemiz, öğretmenlerden duyduğumuz, “bu vakalarda karşısında ne yapacağımızı çoğu zaman bilemiyoruz” tepkisi ile doğdu. Bu proje kapsamında öğretmenlerle oluşturduğumuz “Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdahale Rehberi: Öğretmenlere Yönelik Uygulamalar” ismini verdiğimiz rehberimizi tanıtacak, ÇYEZE vakalarının nasıl tespit edilebileceğini ve öğretmenlere bu vakalar karşısında nasıl bir yol izleyebileceklerini tartışacağımız bu etkinliğimiz online olarak herkese açık gerçekleşecek.
Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdahale Rehberi: Öğretmenlere Yönelik Uygulamalar lansmanı 17 Eylül Salı 19:30 - 21:00 saatleri arasında online olarak gerçekleşecek. Etkinliğin moderasyonunu proje koordinatörü ve Öğretmen Ağı İçerik ve Etki Koordinatörü Günalp Turan üstlenirken, konuşmacı olarak Hümanist Büro’dan Seda Akço, eğitim uzmanı Ayşe Beyazova ve UNFPA uzmanlar yer alacak. Etkinliğimiz herkese ve tüm branşlara açık olup ücretsizdir. Katılmak için lütfen etkinliğe aşağıdaki buton üzerinden kayıt yaptırın.
Seda Akço Hakkında
1989 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Avukatlık stajını İstanbul Barosu’nda yaptı. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Enstitüsü’nde tamamladı. 1990 yılından itibaren İstanbul Barosu, British Council, UNICEF gibi çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlarda çocuk hakları alanında çalışmalar yürüttü. 1994 yılından bu yana avukatlar, hakim ve savcılar, polis memurları gibi çeşitli meslek elemanlarına yönelik meslek içi eğitimler düzenledi. Çocuk ve insan hakları alanında yayınları vardır. 2010 yılında Bürge Akbulut ile birlikte Hümanist Büro’yu kurdu.
Ayşe Beyazova Hakkında
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri doktora programını 2017'de tamamlayan Ayşe Beyazova daha önce Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku'nda yüksek lisans yapmıştır. Daha önce Toplum Gönüllüleri Vakfı'nda ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi'nde çalışmış olan Beyazova Birimin kuruluşunda ve koordinasyonunda rol almıştır. 2008-2016 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çocuk hakları, sivil toplum ve eğitime ilişkin çeşitli dersler vermiştir. Çalışma alanları çocuk hakları eğitimi, çocuk katılımı ve kapsayıcı eğitim'dir. 2016 yılından beri çeşitli sivil toplum kuruluşları ve akademik kurumlarda araştırma ve eğitim odaklı çalışmalar yürütmektedir. Ekim 2022'den beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Araştırma Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.
Günalp Turan Hakkında
Günalp Turan, 2017 yılında Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite eğitiminin son yılında Robert Koleji’nde stajyer öğretmen olarak çalışmanın yanı sıra Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekibi’ne stajyer olarak katıldı. Mezun olduğunda ise, ekibin tam zamanlı bir üyesi oldu. Öğretmen Ağı içerisinde; Düşünme Becerileri Programı’nın ve çeşitli buluşmaların ve projelerin koordinasyonunda görev aldı. Eleştirel Düşünme, kültürlerarası öğrenme, moderasyon ve kolaylaştırıcılık üzerine çeşitli içeriklerde eğitici olarak yer aldı. Halen, Öğretmen Ağı’nda İçerik ve Etki Koordinatörü olarak çalışmakta olan Turan, aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel İncelemeler alanında yüksek lisansına devam etmektedir.