Aruz Atölyesi
Haziran 1, 2024
Saat: 14:00-16:00
Arter İşbirliğiyle:
1 Haziran Cumartesi günü 14:00-16:00 saatleri arasında İstanbul, Arter Atölye’de yüz yüze olarak gerçekleşecek “Aruz Atölyesi” etkinliğine davetlisiniz!
Arter’de Johanna Gustafsson Fürst ile Dilek Winchester’ın bireysel üretimlerini bir araya getiren GLOSSOLALALA başlıklı sergiden yola çıkan bu atölye, günümüzde bazı edebiyat öğretmenlerinin bile korkulu rüyası hâline gelmiş olan, parçası olduğu kültürle aramızda zorunlu veya gönüllü mesafelerin olduğu aruz vezninin algılanmasını kolaylaştırmayı, onun buzlarını çözmeyi amaçlıyor.
Enis Tombul yürütücülüğünde ve Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Gülşah Günay’ın moderatörlüğünde Arter’in Atölye mekânında gerçekleştirilecek atölyede, katılımcı öğretmenler önce aruz vezninin temel özelliklerini hatırlayacak, ardından bir aruz kalıbına odaklanıp onun ruhuna girmek için muhtelif yerlere vurarak onu icra edecekler. Ardından bir şiirde o kalıbı uygulayarak, sözlerin kalıba nasıl giydirildiğini keşfedecekler. Son aşamada ise, şiiri o kalıbı duyarak okumaya çalışacak (takti) ve yine vurarak onu icra edecekler.
Bu atölye, temel aruz vezni bilgisine sahip olup kulağına ve ritim duygusuna güvenen herkese açıktır. 1 Haziran’da Arter Atölye’de buluşalım.
Etkinlik temel aruz bilgisine sahip tüm katılımcılara açık ve ücretsizdir. “Etkinliğe Kaydol” butonunu tıklayarak kayıt olabilirsiniz.
Enis Tombul
Boğaziçi Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı lisans programını tamamladıktan sonra aynı okulda Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı yüksek lisans programından “Beşiktaşlı Yahya Efendi Divanı” başlıklı teziyle mezun oldu. Bu çalışması Harvard Üniversitesi tarafından kitap olarak yayımlandı. Yine Boğaziçi Üniversitesinde aynı anabilim dalında başladığı doktora programını “16. Yüzyıl Gazellerinde Dünyevi Sevgili” adlı teziyle sonuçlandırdı. Çeşitli yayınevlerinde editör ve çevirmen olarak çalıştı. Boğaziçi Üniversitesi Türkçe Dersleri Koordinatörlüğünde Türk edebiyatı dersleri, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında “Edebiyat, Müzik Edebiyatı ve Prozodi” dersleri verdi. Saint Andrews Üniversitesinin “Islam-Anatolia” Projesi’nde proje asistanı, İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde (OMAR) yürütülen Tarihi Türk Müziği Araştırmaları ve Multimedya Arşivi Projesi’nde proje uzmanı ve proje koordinatörü olarak görev aldı. Aynı kurum bünyesinde yayımlanan Darülelhan Mecmuası’nda sorumlu yazı işleri müdürlüğü ve yazarlık yaptı. Dilek Winchester’ın GLOSSOLALALA adlı sergide yer alan eserlerinin, edebiyat danışmanı olarak görev aldı. Çalışmalarına araştırmacı, yazar ve editör olarak devam etmektedir.
Gülşah Günay
Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Gülşah Günay, 1988 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretimi alanında tamamladı. “Sonu yoktur öğrenmenin. Bildiğinden daha kıymetlidir hep henüz öğrenmediğin.” anlayışıyla çıktığı mesleki yolculuğunda Gülşah Günay’ın; öğrenmek, üretmek, paylaşmak, farklı alanlarda deneyim sahibi olmak ve çocuklarla hayal kurmaya devam etmek en büyük tutkusudur. 2017 yılında tanıştığı Öğretmen Ağı ile kalıpları kırmaya, hatalardan hattatlar üretmeye ve umudu inşa edenlerden olmaya devam etmektedir.
Irmak Caddesi No: 13 Dolapdere / Beyoğlu